GO'

Nogle danskere tvivler på coronavaccine - intet at frygte, siger ekspert

Professor i immunologi forsikrer, at vaccinen er sikker og lever op til alle testkrav.

Da corona-virussen kom til Danmark i marts, havde de færreste nok regnet med, at der ville være en vaccine klar ved udgangen af dette år.

Noget tyder dog på, at det kan blive tilfældet.

Men mens mange jubler, er der også dem, som er skeptiske. Dette gælder blandt andet værnepligtig Nicolaj Dammose Lastein og vagt Christina Pihl Rasmussen, som ikke ønsker at få en kommende corona-vaccine.

- Min bekymring går på, at normalt tager det sted mellem fem og ti år at fremskaffe en vaccine, så det undrer mig rigtig, rigtig meget, at man kan lave en vaccine på så kort tid, lyder det fra Christina Pihl Rasmussen i ‘Go’ morgen Danmark’.

De skal have fuldstændig de samme sikkerhedsdata

Rune Hartmann, professor i immunologi

Den bekymring deler den 19-årige Nicolaj Dammose Lastein. Han er heller ikke interesseret i at blive vaccineret, når det bliver muligt i Danmark.

- Som det står til nu, så vil jeg ikke have en vaccine, lige meget hvordan den bliver. Jeg er sund og rask til daglig og fejler ingenting, lyder det.

Der er ikke et 'short cut'

Noget tyder på, at Nicolaj Dammose Lastein og Christina Pihl Rasmussen ikke er de eneste, der har betænkeligheder ved en ny corona-vaccine.

I en rundspørge Epinion lavede for DR tidligere på året, svarede hver femte, at de var i tvivl, mens hver tiende svarede, at de ikke ville lade sig vaccinere.

Jeg vil hellere gå i selvisolation og faktisk blive ramt af den her

Nicolaj Dammose Lastein, værnepligtig

Ifølge Rune Hartmann, der er professor i immunologi på Aarhus Universitet, har vi dog intet at frygte:

- Det er meget vigtigt at sige, at der er ikke noget short cut. De skal lave lige så mange forsøg, i de her vacciner er det 30-60.000 patienter, og de skal have fuldstændig de samme sikkerhedsdata, lyder det.

Han forklarer, at det ikke har været en overraskelse blandt forskere, at der ville komme en ny type virus fra flagermus, og derfor har de været forberedte på at lave en ny vaccine:

- Vi vidste nogenlunde, hvad det var, vi skulle gøre os klar til. Så man har lavet nogle vaccineskeletter, hvor man bare har skulle tage bestemte komponenter, når der kom en ny virus, og putte ind, forklarer han.

Både vaccineproducenterne Pfizer og Moderna har i deres præsentation af de kommende vacciner oplyst, at der ingen nævneværdige bivirkninger er fundet i de vacciner, der nu er sendt til godkendelse i de nationale sundhedsagenturer.

Rune Hartmann forklarer, at vaccinevirksomhedernes forsøg altid efterprøves af uafhængige læger eller myndigheder, samt at alle data om forsøgene er offentlig tilgængelige.

Er ikke overbevist

På trods af Rune Hartmanns forklaringer er Nicolaj Dammose Lastein ikke overbevist om, at han skal vaccineres mod corona, når det bliver muligt.

- Som det står til nu, så vil jeg stadig ikke have den, men jeg skal selvfølgelig nok tage den, hvis vi kommer så langt, at der er så mange, der har fået den, og den bare er ”ih og åh så god”, og redder rigtig mange mennesker, lyder det.

Der er en risiko ved at gå ned ad trappen. Du kan falde og slå dig, men alternativet er at hoppe ud fra altanen

Rune Hartmann, professor i immunologi

Men som tingene ser ud lige nu, så vil han hellere være fri - også selvom det kan have konsekvenser:

- Jeg vil hellere gå i selvisolation og faktisk blive ramt af den her fremfor at tage en vaccine, som skulle være god og virke. Så kan det godt være, at jeg sætter min familie i fare, men så må jeg tage den derfra, slutter han.

Rune Hartmann opfordrer derimod kraftigt til, at man vælger at lade sig vaccinere, når vaccinen mod corona kommer.

- Der er en risiko ved alt her i livet. Jeg plejer at sammenligne det med, at du er til fest på femte sal. Der er en risiko ved at gå ned ad trappen. Du kan falde og slå dig, men alternativet er at hoppe ud fra altanen, og så slår du dig helt sikkert, lyder det.

Se interviewet med Rune Hartmann, Nicolaj Dammose Lastein og Christina Pihl Rasmussen i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY