Coronavirus

WHO med skarp kritik: - Det danske system virker ikke

3 personer bliver i gennemsnit kontaktet, når en person testes positiv. Tallet skal op 15-40 personer, for at indsatsen har en effekt, siger læge.

Når du er testet positiv for ny coronavirus, er det vigtigt, at alle de personer, du har været i tæt kontakt med og risikerer at have smittet, bliver informeret, så de også kan blive testet.

Sådan lyder opfordringen i Sundhedsstyrelsens officielle vejledning.

Nu viser en opgørelse for oktober fra Styrelsen for Patientsikkerhed, at færre end tre nære kontakter taler med myndighederne, når en person i dag testes positiv, og at langt de fleste af de kontakter selv ringer til smitteopsporingen.

Den smittede selv informerer i gennemsnit to kontakter om karantæne og test. Styrelsen selv opsporer mindre end én nær kontakt per smittet.

At identificere tre kontakter per smittede er et virkelig lavt tal

Christian Wejse, speciallæge i infektionssygdomme på Aarhus Universitet

Den fremgangsmåde møder kritik fra Dale Fisher, som er formand for Verdenssundhedsorganisationen WHO's komité for koordination ved globale sygdomsudbrud.

Det skriver Politiken.

Han kritiserer blandt andet, at de smittede selv står med ansvaret for at informere deres nære kontakter.

- Det danske system virker ikke, når kontaktopsporingen handler om, at myndighederne får andre til at gøre arbejdet for sig. Når folk bliver trætte, så ender de med at sprede virussen i stedet for at gå i karantæne, siger han.

Det siger styrelsen om smitteopsporing

Man er nær kontakt til en smittet, når man er sammen mere end 15 minutter med mindre end en meters afstand, eller hvis man krammer eller giver håndtryk.

Et eksempel: Preben er smittet. Alle de nære kontakter, Preben har haft fra 48 timer, før han blev testet, og dem, han har haft, indtil han fik testresultatet, isoleres og testes. Preben selv skal være i isolation i syv dage, fra han fik taget testen, hvis han ikke har nogen symptomer. Har han haft eller udviklet symptomer, skal han isolere sig til 48 timer efter symptomophør.

Dansk læge: - Op til 40 personer bør kontaktes

Det er ikke kun WHO, der er kritiske over for den danske smitteopsporingsindsats.

Herhjemme mener speciallæge i infektionssygdomme på Aarhus Universitet, Christian Wejse, at myndighederne løber en unødig risiko, når de lader det være op til borgeren selv at kontakte sine nære kontakter.

Wejse mener, det kan være kompliceret at få overblik over sin nære omgangskreds og tage kontakt, når man samtidig er syg med corona. Sprogbarrierer kan gøre opgaven yderligere vanskelig.

- Der er givetvis en del mennesker i vores samfund, der ikke forstår budskabet om, at man skal tage kontakt til sin nære omgangskreds, isolere sig og så videre, siger han til TV 2.

Ifølge Wejse er myndighederne dog langt fra en effektiv smitteopsporingsindsats:

- At identificere tre kontakter per smittede er et virkelig lavt tal. Vi skal op at kontakte mellem 15-40 personer, der skal testes og potentielt isoleres, før det får afgørende betydning for smitten i Danmark.

Køber ikke myndighedernes argument

Sundhedsministeriet oplyser i en mail til Politiken, at løsningen med i nogen grad selv at lade smittede stå for at informere nære kontakter ikke er uden årsag.

Den er valgt, for at borgere ikke bliver tvunget til at oplyse om nære kontakter, de ikke ønsker at informere myndighederne om. Ifølge ministeriet er smitteopsporingen "generelt effektiv".

Det argument køber Christian Wejse ikke.

- Har man ikke lyst til, at myndighederne skal kontakte ens nære kontakter, formoder jeg, at man heller ikke selv vil gøre det, siger han.

Han tilføjer, at tidsfaktoren også er afgørende, og at det derfor er vigtigt, at myndighederne tager mere direkte fat i kontakterne.

Jo længere tid der går, desto flere kan de nære kontakter risikere at smitte, siger Christian Wejse.

Minister vil opgradere smitteopsporing

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skriver dog i en mail, at en opgradering af smitteopsporingen er i gang.

Opdaterede retningslinjer – baseret på internationale erfaringer – vil ifølge ministeren være klar i begyndelsen af næste uge.

I slutningen af oktober besluttede ministeren at styrke kapaciteten i smitteopsporingen. Det betyder, at den kan håndtere op til 3000 nye smittede per dag ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed.

Det er medarbejdere fra politiet, Styrelsen for Patientsikkerhed, Forsvaret, Hjemmeværnet og Beredskabsstyrelsen, der sammen med eksterne vikarer udfører arbejdet med smitteopsporing.

Hvis man er smittet, skal man kontakte coronaopsporingen på telefon 32 32 05 11.