Hver fjerde unge tror, at p-piller beskytter mod sexsygdomme: - Dybt bekymrende, siger ekspert
Unges viden om prævention er lav, viser ny undersøgelse. Samtidig er udbredelsen af sexsygdomme stigende.
P-piller, p-ring, p-stav og spiral er bare nogle af de mange præventionsformer, danskerne dagligt gør brug af.
Men en ny undersøgelse viser, at der er stor uklarhed om, hvad præventionsformerne reelt beskytter imod.
Knap hver fjerde unge tror for eksempel, at p-piller beskytter mod sexsygdomme, mens hver fjerde tror, det samme gør sig gældende for spiral.
Og det bekymrer afdelingsleder for hud- og kønssygdomme på Bispebjerg Hospital Helle Kiellberg.
- De her sexsygdomme har en række potentielle konsekvenser, og hvis unge har den opfattelse, at de er beskyttet, hvis den ene part er på p-piller, så er det problematisk. Vi bliver nødt til at finde ud af, hvor det går galt, siger hun.
Myter lever videre
Hos Sex & Samfund er de overraskede over den manglende viden om p-pillernes egentlige beskyttelse.
Alligevel har national chef for organisationen, Lene Stavngaard, et bud på, hvorfor misinformationen trives blandt de unge – nemlig at de bruger hinanden som informationskilde.
- Når kommuner, skoler og andre aktører ikke tager ansvar for unges seksuelle sundhed og seksualundervisning, og mange unge ikke føler, de kan tale med deres forældre om emner som sex og prævention, så går de jo til deres venner for at få gode råd, siger hun.
Det er ifølge den nationale chef et problem, fordi vennerne ofte ved lige så lidt som dem selv. Og det danner grobund for, at myter om sex og prævention kan leve videre i bedste velgående blandt de unge.
TV 2 har talt med unge på gaden – også her var der forskellige meninger om, hvorvidt p-piller beskytter mod kønssygdomme eller ej.
Langvarige konsekvenser
Det er dog ikke kun myterne, der spreder sig i Danmark – det gør sexsygdommene også.
Antallet af mennesker, der har været smittet, har været stigende over de seneste tyve år.
En stigning, som kan skabe store problemer hos dem, der er en del af statistikken, siger Helle Kiellberg.
- Konsekvenserne kan i værste fald være barnløshed. Men sexsygdomme kan også give kroniske smerteproblematikker, hvis man ikke er blevet behandlet, siger hun.
Og så kan det ifølge afdelingslederen også gå ud over de unges selvværd, fordi de føler, det er skamfuldt at have haft en kønssygdom.
Kræver politisk handling
Hos Sex & Samfund er man ikke i tvivl om, at der for alvor er behov for politisk handling i kølvandet på undersøgelsen.
Fra organisationens side foreslår de blandt andet, at der skal indføres obligatorisk seksualundervisning på ungdomsuddannelserne rundt om i landet.
- Vi bliver nødt til at give de unge uddannelse i de her ting, når de står midt i det, fortæller Lene Stavngaard.
Et forslag, Helle Kiellberg Larsen bakker op om.
Afdelingslederen mener nemlig, at den nuværende seksualundervisning i folkeskolen ligger på et for tidligt tidspunkt, da gennemsnitsalderen for seksuel debut er i Danmark er 16 år.
- Der er de her videnshuller blandt unge. Hvis man kan lappe det hul med noget undervisning, så skal vi give det en chance. Vi bliver nødt til at se, om vi kan få knækket den her kurve med stigende smitte i sexsygdomme, siger Helle Kiellberg Larsen.
Venstre: - En rigtig god idé
Fra de politiske rækker modtager forslaget også positiv respons.
Ifølge Venstres børne- og undervisningsordfører, Ellen Trane Nørby, er der et stort behov for at se nærmere på området, og hun kalder den obligatoriske undervisning for "en rigtig god idé".
- Mange elevorganisationer har tidligere har peget på, at det hurtigt kan blive fjernt og akavet at have seksualundervisning i folkeskolen. Men når man starter på en ungdomsuddannelse, har det rigtig stor relevans at blive klædt ordentligt på, siger hun.
Men hvorfor skal det besluttes fra politisk side og ikke bare ude på ungdomsuddannelserne selv?
- Vi er nødt til at sikre, at det kommer bredere ud, når så mange unge ikke ved, hvordan man skal beskytte sig. Det er godt, at nogle skoler selv har fokus på det, men det er nødvendigt, at vi sikrer, at det kommer bredt ud til alle.
Efterspørgsel på undervisning
Regeringspartiet er også overrasket over resultaterne fra den nye undersøgelse. Men om der decideret skal være tale om obligatorisk undervisning, er usikkert, siger Jens Joel, der er børne- og undervisningsordfører for Socialdemokratiet.
- Desværre er det ikke første gang, at vi ser, at der er problemer med uvidenhed. Jeg vil ikke forholde mig til forslaget fra Sex & Samfund, men vi kommer til at evaluere på seksualundervisningen. Vi er villig til at se på alle gode forslag, siger han.
Den seneste uge har også flere elevorganisationer meldt ud, at de ønsker seksualundervisning på ungdomsuddannelserne.
TV 2 har forsøgt at få et interview med Børne- og undervisningsminister, Pernille Rosentkranz Theil, men hun har ikke ønsket at stille op til.