Mink-sagen

Hundredevis af traktorer i kortege - en demonstration for folkestyret, siger landmænd

I både Aarhus og København viste landmænd deres utilfredshed med regeringens håndtering af minksagen.

”Folkestyret hylder grundloven”, ”Med lov skal land bygges” og "Skal landbruget bestå, må rød blok gå"

Utilfredsheden var tydeligt markeret med skilte på flere af de traktorer, der lørdag havde vekslet landbrugsjorden ud med den aarhusianske og københavnske asfalt.

Over 800 traktorer anslås at have taget turen mod de to danske storbyer tidligt i formiddags. Noget som satte tempoet på diverse indfaldsveje betydeligt ned..

Bag rattet var utilfredsheden hos en af de deltagende landmænd ligeså klar, som skriften på de malede skilte.

- Jeg er målløs og har været det den sidste halvanden uge, hvor jeg har set effekten af minkskandalen. Vi ser, hvordan folkestyret bliver sat ud af drift. Derfor er vi nødt til at markere det og give vores støtte til grundloven.

Sådan lød det fra Jens Nedergaard, der var en af dem, der havde sat kursen mod København i sin traktor.

Han ønskede med sin deltagelse at sætte fokus på, at regeringen i hans optik ikke har respekteret grundloven, da den besluttede, at Danmarks minkbestand skulle slås ned.

Netop det var også arrangørens bevæggrund. Formanden for bevægelsen 'Oprør fra Landet', Knud Jeppesen, kaldte selv dagens begivenhed for en demonstration for folkestyret og grundloven.

Arrangør Knud Jeppesen kalder det en demonstration for folkestyret Video: Lise Pi Plambech

Regeringens påbud om at slå alle mink ned, viste sig at være uden hjemmel i loven.

Fiskere deltog også i demonstration

I Aarhus samledes omkring 350 landmænd sig med deres traktorer og andre demonstranter kom til.

I København havde over 500 traktorer Langelinie som endestation. Her lagde også flere fiskekuttere til, som ligeledes ville markere deres utilfredshed med politikerne.

For dem var minksagen udslagsgivende efter en årelang frustration i erhvervet.

Danmarks Fiskeriforenings og Danmarks Pelagiske Producentorganisation Fiskerne mener ikke, at politikerne respekterer fiskerierhvervet. Her oplever Fridi Magnusen, der er formand for sidstnævnte organisation, at reguleringen og kontrollen har taget overhånd, og at reglerne strider imod, hvad der rent faktisk kan lade sig gøre i fiskeriet. En af de fremmødte fiskere istemmer den holdning.

- Vi føler os trådt på i flere år. Vi kan ikke udføre vores arbejde uden at bryde den ene eller den anden regel. Det psykiske pres er blevet så stort, og ingen vil høre på os, siger Henrik Christensen, der er fisker fra Skagen.

Oppositionen kritiserede regeringens håndtering

De utilfredse landmænd og fiskere fik politisk opbakning fra en række borgerlige politikere, som holdt taler ved dagens demonstrationer.

I Aarhus holdt både Liberal Alliances lederleder, Alex Vanopslag, Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen og Venstres Inger Støjberg tale. Sidstnævnte kritiserede Mette Frederiksen for at være for egenrådig.

- Magten er steget Mette Frederiksen til hovedet. Statsministeren valgte at lukke hele mink-erhvervet. En gren af dansk landbrug, hun knækkede af med et fingerknips. Nu er det hele slut, efter at Mette Frederiksen med et pennestrøg lukkede et helt erhverv, siger Støjberg.

I regeringspartiet forstår retsordfører Jeppe Bruus godt landmændenes afmagt. Men han understreger, at det var nødvendigt, da regeringen besluttede at aflive alle mink.

- Jeg forstår godt frustrationen og budskabet, der kommer fra demonstranterne. Der skete en fejl i forhold til den lovhjemmel, der ikke var, men jeg er nødt til at sige, at grundlaget for beslutningen var en klar risikovurdering fra sundhedsmyndighederne, siger han.

Samtidig påpeger han, at sagen har haft politiske konsekvenser for den nu afsatte fødevareminister Mogens Jensen.

Demonstrationerne sluttede officielt set omkring klokken 14.00. I løbet af et par timer var de fleste traktorer igen ude af Aarhus og København og på vej hjem til deres respektive landbrug.

Ifølge politiet skulle demonstrationerne være forløbet i god ro og orden. Østjyllands Politi oplyser dog til Ritzau, at otte personer har fået en bøde på stedet, fordi de kørte på offentlig vej med traktorer uden at have registreringen i orden.

Traktorerne kører her fra demonstrationen i København Video: Asger Manuel Jørgensen