Coronavirus

Coronavirus smitter mest i de første fem dage, efter at symptomerne er startet, viser nyt studie

I ingen af de 98 studier, som det nye studie har undersøgt, var der levende virus tilbage ni dage efter de første symptomer.

Risikoen for, at smittede personer spreder smitte med coronavirus til andre, er størst i de første fem dage, efter at personer er begyndt at udvise symptomer. Og ni dage efter symptomerne er startet, er der ingen levende virus tilbage.

Det viser et nyt studie, der er blevet bedømt af fagfæller og offentliggjort i det anerkendte tidsskrift The Lancet Microbe.

Det skriver flere medier, herunder BBC og Euronews.

Ifølge forfatterne bag studiet understreger resultaterne nødvendigheden af tidligt at identificere og isolere smittetilfældene.

- Vores fund er på linje med studier om smitteopsporing og antyder, at størstedelen af smittebegivenheder sker meget tidligt, og især i de første fem dage efter symptomerne starter, hvilket indikerer vigtigheden af selvisolation straks efter, at symptomerne starter, oplyser hovedforfatteren Dr. Muge Cevik fra University of St. Andrews i Skotland i en pressemeddelelse.

Til BBC oplyser han, at det derfor vigtigt at støtte smittede mennesker i straks at isolere sig, så snart symptomerne starter. Også selv om symptomerne er meget milde.

- Når de først får resultatet af deres test, er de måske allerede forbi den mest smitsomme fase. Så vi bliver nødt til i højere grad at se på, hvorfor det for nogen mennesker ikke er muligt at isolere sig med det samme, og også hjælpe dem med at gøre det, siger han.

I et opslag på Facebook lørdag understreger den danske sundheds- og ældreminister, Magnus Heunicke (S), også vigtigheden af selvisolation.

Det sker i forbindelse med, at smitten i København og omegn fortsat stiger.

- Hvis du er smittet med coronavirus eller er i risiko for at være smittet, så er det helt afgørende, at du går i selvisolation. Og at du holder isolationen. Hvis du har brug for hjælp, har vi faciliteter klar, kontakt din kommune eller smitteopsporingen for dette, skriver han.

Isolation indtil 48 timer efter, man er symptomfri

Forskernes fund stemmer overens med, at retningslinjerne for smittede personer i mange lande – i overensstemmelse med anbefalinger fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) – er selvisolation på 10 dage, efter at de første symptomer på sygdom har vist sig.

I Danmark er retningslinjerne, at man kan hæve sin isolation, 48 timer efter man er fri for symptomer – også hvis man stadig lider af tab af smags- og lugtesanserne.

Hvis man er konstateret smittet, men ikke har symptomer, kan man ophæve sin isolation syv dage efter en positiv test.

Studiet giver en klar forklaring på, hvorfor covid-19 bliver spredt mere effektivt end sars og mers, og hvorfor smitten er så meget sværere at inddæmme, fremgår det af studiet.

Studie offentliggjort i The Lancet

Der kan gå op til 10 til 14 dage fra man er blevet smittet, til symptomerne kan vise sig, og det er årsagen til, at mange lande har en isolationsperiode på 14 dage, hvis man har været i kontakt med en smittet eller efter rejse til et land, der af udenrigsministeriet er betegnet som orange.

Samtidig med offentliggørelsen af en ny, regional rejsevejledning oplyste Udenrigsministeriet torsdag, at anbefalingerne om 14 dages selvisolation efter hjemkomst fra et orange område er blevet ændret til 10 dages selvisolation.

I ingen af studierne var der levende virus efter ni dage

Studiet er et såkaldt metastudie – det vil sige et studie af andre studier – og det er et af de hidtil mest omfattende, fordi det inkluderer 98 andre studier. 78 af studierne omhandler covid-19.

Og det viser sig altså, at covid-19 er den coronavirus, der er mest smitsom i de første fem dage, efter at symptomerne er startet.

- Studiet giver en klar forklaring på, hvorfor covid-19 bliver spredt mere effektivt end sars og mers, og hvorfor smitten er så meget sværere at inddæmme, fremgår det af studiet.

Ni dage efter at symptomerne var begyndt, blev der i ingen af de undersøgte studier fundet levende virus i prøver fra smittede.

Fund gælder måske ikke for personer med milde symptomer

Selvom studiet er et af de mest omfattende til dato, er der dog én svaghed ved studiet, som forskerne også selv fremhæver: Undersøgelser og prøver er overvejende foretaget blandt personer, der har været indlagt og har fået behandling for covid-19.

- Derfor gælder vores fund måske ikke personer med en mildere infektion, selvom resultaterne antyder, at virussen hurtigere forsvinder hos personer med mildere tilfælde, siger Antonia Ho, der er ansat på Glasgow Center for Virusforskning ifølge Euronews, og hun er også en af forfatterne bag studiet.

Derudover har lægemidler som dexamethason og remdesivir indflydelse på i hvor stort omfang patienter udskiller virussen.

Studiet omfatter ikke smittede personer uden symptomer – de asymptomatiske.