Samfund

Rigspolitichef nægter at have godkendt omdiskuteret actioncard

Både hos Socialdemokratiet, Radikale Venstre og de blå partier er der et ønske om en uvildig undersøgelse af Rigspolitiets indblanding.

Rigspolitichef Thorkild Fogde har ikke haft noget at gøre med det actioncard, der er blevet udstedt til politiets medarbejdere i forbindelse med et callcenter i minksagen.

Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

- Jeg har hverken set eller godkendt det pågældende actioncard, og jeg har ikke deltaget i udarbejdelsen eller anvendelsen af det. Det er sædvanlig praksis i en organisation af Rigspolitiets størrelse, siger Thorkild Fogde.

Kræver uvildig undersøgelse

Rigspolitichefens udmelding kommer, efter at en række partier har krævet en uvildig undersøgelse af Rigspolitiets indblanding i aflivningen af mink.

Herunder justitsminister Nick Hækkerup (S), som torsdag sagde til TV 2, at Socialdemokratiet bakker op om en uvildig undersøgelse af politiets håndtering af mink-forløbet.

- Jeg har forstået, der er et ønske i Folketinget om en ekstern undersøgelse, og det synes jeg også, er relevant, lød det fra justitsministeren, som dermed nikker til et ønske delt af både Radikale Venstre og oppositionen.

Herunder justitsminister Nick Hækkerup (S), som torsdag sagde til TV 2, at Socialdemokratiet bakker op om en uvildig undersøgelse af politiets håndtering af mink-forløbet

Ringede til minkavlere

Undersøgelsen vil blandt andet skulle afklare, hvordan det kunne ske, at politibetjente var instrueret i at ringe til minkavlere med raske dyr og forklare, at deres besætning af mink ville blive aflivet uanset hvad.

Det skete, selv om Rigspolitiet ifølge en redegørelse om sagen var orienteret om, at der manglede lovhjemmel for aflivningerne.

Af en redegørelse for forløbet, der udkom onsdag, fremgår det, at medarbejdere i politiet fik konkrete formuleringer, de skulle bruge, når de ringede rundt til minkavlere udenfor smittezonerne på 7,8 kilometer fra en smittet farm.

"Beslutningen er truffet"

Medarbejderen i politiet skulle blandt andet spørge, om myndighederne måtte komme ind og tælle de aflivede mink i forbindelse med udbetaling af bonus for hurtig aflivning.

Hvis minkavleren svarede ”nej”, skulle Rigspolitiets medarbejdere sige:

- Det er jeg ked af at høre, men beslutningen er truffet. Manglende medvirken vil derfor betyde, at du ikke får mulighed for at opnå bonussen, og du kan forvente, at myndighederne så kommer og foretager tømning af besætningen alligevel. Jeg vil derfor høre, om dette får dig til at ændre beslutningen?

Et svar, der ifølge Justitsministeriets redegørelse om sagen ”kunne give minkavlere grund til at antage, at myndighederne kunne gennemtvinge aflivning af deres minkbesætninger”.