LGBT+ er utilfredse med DR-satire: - Intet sjovt ved at være transkønnet i Danmark
Nyt DR-program undersøger LGBT+-miljøet med et satirisk snit. Programmet får dog en knubbet modtagelse.
DR's vært Signe Molde vifter med et skilt foran et publikum på en standup-scene i det nye DR-program 'Signe Molde på udebane', hvor hun i første afsnit undersøger det danske LGBT+-miljø.
På skiltet er der et billede af det australske kvindelandshold i håndbold, hvor en transkønnet person i nationaldragten, Hannah Mourncey, vækker opsigt som væsentlig større, end hendes landsholdskammerater.
Det får Signe Molde til at fyre en joke af:
- Det er jo ikke fair. Kønsskifte er uden tvivl den eneste lovlige effektive form for doping.
Publikum griner, men det er det langt fra alle, som gør.
"Uetisk" og "under lavmålet"
Sekretariatschef i Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT+ Danmark), Susanne Branner Jespersen, kalder satireprogrammet for "uetisk" og "under lavmålet".
Særligt er hun kritisk over for programmets satire rettet mod transkønnede, der som nævnt blandt andet portrætteres for at have en fysisk fordel i sportsgrene.
Ifølge Branner Jespersen er de transkønnede i forvejen så marginaliserede, at de burde fredes.
- Der er intet sjovt ved at være transkønnet i Danmark, og særligt blandt unge transpersoner kan deres udfordringer ganges med fem. De er fem gange så ofte truet af mistrivsel, selvmordstanker og ensomhed. Der er unge transpersoner, der i forvejen er udsatte, som føler sig grint af, når de ser det her program og nu har endnu mindre lyst til at være dem, de er, siger Susanne Branner.
DR kan ikke genkende kritik
LGBT+ Danmark oplyser, at organisationen har fået klip til gennemsyn, men ikke har fået alle de rettelser igennem, som den ønskede.
Gustav Lützhøft, redaktionschef for DR Kultur, Børn og Unge, kan dog ikke genkende kritikken om, at programmet ikke er lavet med respekt for LGBT+-miljøet.
Han understreger, at man skal være ekstra forsigtig over for sårbare personer.
- Vi laver programmet for at skabe en højere grad af forståelse hos den brede befolkning.
- Og jeg synes, vi lykkes med det på en ordentlig og respektfuld måde, som netop ikke træder på nogen, men hvor vi bruger humoren til at skabe forståelse, siger han til Jyllands-Posten.
Kønsforsker er enig i kritik fra LGBT+
Kønsforsker Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitet forstår godt LGBT+-organisationens frustration.
Han opfordrer til, at man generelt passer på med humor mod marginaliserede grupper.
Der er nemlig i forvejen en række fordomme mod seksuelle minoriteter, og ifølge Reinicke en herskende heteronormativitet - altså et verdensbillede hvor udgangspunktet er, at folk er heteroseksuelle.
Derfor bidrager satiren ifølge ham til at stigmatisere LGBT+'ere yderligere, siger han.
- Og seksuelle minoriteter er en sårbar gruppe, hvor folk kan leve et helt liv uden at springe ud af skabet. Når det kommer til de transkønnede, er jeg enig i, at det simpelthen bliver for sårbart at gøre grin med, siger Reinicke.
Skal satire være respektfuld?
Debatten har efter programmets premiere affødt flere reaktioner på sociale medier.
På Twitter mener journalist Mads Brügger eksempelvis, at det er misforstået, at satire skal være respektfuld.
Susanne Branner fra LGBT+ er imidlertid uenig.
- Transkønnede personer er født som det, og kan ikke gøre for det. Vi taler om menneskers væren i verden, hvor de i sig selv bliver gjort til grin. Det er ikke satire. Det er ren latterliggørelse.
- Nu bliver det her en debat i medierne, fordi I reagerede så kraftigt på programmet. Burde I ikke bare have ignoreret programmet, hvis I ikke kunne lide det?
- Nej for det handler om at slå ring om de mest udsatte målgrupper. Vi siger særligt til de transkønnede, at vi ikke lader jer blive kastet under bussen, siger hun.
Programmet "Signe Molde på udebane" kan ses her.