Coronavirus

Udenrigsministeriet laver ny model for rejsevejledninger

Med nye data kan Danmark fremover lave en "markant mere finmasket rejsevejledning", lyder det.

Udenrigsministeriet præsenterer torsdag en ny regional model for rejsevejledninger, så danskere vil kunne rejse til enkelte regioner, selvom landet er orange.

Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

Danmark fraråder for nuværende alle ikke-nødvendige rejser til orange lande. Men fra december vil den nye regionale model tillade, at dele af landene kan være åbne for danskere, hvis der er lav smitte i området.

Omvendt kan Udenrigsministeriet lukke regioner med høj smitte i lande, der ellers er gule.

- Det giver os mulighed for at holde lav-smitte-regioner åbne, forudsat at landene leverer de her nødvendige sundheds- og testdata. Tilsvarende kan vi nu med større præcision gå ind og lukke ned for regioner med højere smitte, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i pressemeddelelsen.

Markant mere finmasket

Det gælder fortsat, at lande er orange, når landet har flere end 30 smittede per 100.000 indbyggere per uge. Hvis smittetallet er lavere i en region, betegnes den som 'lavrisikoregion' og kan holdes åben med den nye regionale model.

Det forudsætter dog, at landet indberetter valide testdata på regionalt niveau til det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC), fremgår det af pressemeddelelsen.

Flere lande – heriblandt Italien og Spanien – er begyndt at indberette den slags data. Det har gjort det muligt for Danmark at tilpasse sin model for rejsevejledninger.

- Med de nye testdata fra ECDC kan vi fremover lave en markant mere finmasket rejsevejledning, end vi kender i dag, siger Jeppe Kofod.

Han understreger i samme forbindelse, at smitteniveuaet i Europa fortsat er "foruroligende højt".

- Der vil på grund af det høje smittetryk og fortsat manglende data for en række lande ikke umiddelbart være regioner, der nu åbner op. Derfor skal det her ses som en fremtidssikring af modellen for rejsevejledningerne, siger han.

Ændrer anbefaling til selvisolation

Udenrigsministeriet opdaterer sine rejsevejledninger hver torsdag. I den seneste opdatering fra forrige uge er alle lande orange.

Når den nye regionale model for rejsevejledninger træder i kraft i begyndelsen af december, ændrer myndighederne samtidig anbefalingerne om 14 dages selvisolation.

I stedet anbefales danskere, der vender hjem fra et orange land eller region, til den tid at gå i ti dages selvisolation. Isolationen kan brydes, hvis man får en negativ coronatest, som er taget tidligst fjerdedagen efter hjemkomsten.