Coronavirus

Rigspolitiet beklager håndtering af minksag

Du kan forvente, at myndighederne kommer og foretager tømning af besætningen alligevel, lød beskeden, som politiet havde forberedt til minkavlerne.

Rigspolitiet beklager, at man under aflivningen af danske mink har givet nogle minkavlere indtryk af, at politiet kunne gennemtvinge aflivningen, på trods af der ikke var lovhjemmel for ordren.

Det oplyser politiet torsdag aften i en pressemeddelelse.

Politiets Nationale Operative Stab (NOST) blev 6. november anmodet om at hjælpe Fødevarestyrelsen med telefonisk at kontakte minkavlerne uden for smittezonen.

I den forbindelse udarbejdede politiet et såkaldt 'actioncard', betjentene kunne gøre brug af, hvor der blandt andet fremgik en formulering, der kunne give minkavlerne indtryk af, at politiet kunne gennemtvinge aflivningen, lyder det i pressemeddelelsen.

Og det beklager Rigspolitichef Thorkild Fogde.

- Det er en fejl, som vi dybt beklager. Vi løfter rigtig mange opgaver i politiet, og derfor kan der desværre ske fejl. Det er sket her. Jeg vil gerne personligt beklage over for de minkavlere, som har fået forkerte oplysninger fra os, siger han.

Formulering blev brugt i flere dage

Ifølge politiet blev det pågældende 'actioncard' med en fejlfyldt formulering brugt mellem fredag 6. november og søndag 8. november.

- Beslutningen er truffet. Manglende medvirken vil derfor betyde, at der ikke er mulighed for at opnå bonussen, og du kan forvente, at myndighederne så kommer og foretager tømning af besætningen alligevel, lød den besked, politifolkene blev instrueret i at give videre fra talepapiret.

Rigspolitiet erkender også, at formuleringen var udarbejdet til at kunne blive anvendt mod minkavlere, der måtte udvise modvilje til at indgå i regeringens ordre om at aflive danske mink.

Efter det kom frem, at ordren var ulovlig, kontaktede politiet igen de pågældende minkavlere for at beklage, at de havde truet med at gennemtvinge aflivningen af deres minkbesætning.

Det drejer sig om i alt otte minkavlere.

I strid med lovgivning

En ekspert i forvaltningsret slår fast, at Rigspolitiets fremgangsmåde er i strid med lovgivningen.

- Man må ikke som offentlig myndighed bilde folk ind, at de har pligt til at gøre noget, som de ikke har pligt til. Det gælder, uanset om det er på et pressemøde eller i en telefonsamtale, siger Steen Bønsing, professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet.

Hos minkavlerne er der også vrede over fremgangsmåden.

- Sket er sket. Men det er meget uheldigt, hvis politiet bevidst har medvirket til at videregive en ordre, der ikke var lovhjemmel for, siger Ole Bakke, formand for Danske Minkavlere i Nordjylland.

Han ved ikke, hvem de otte minkavlere, der sagde nej, er, og om de er blevet præsenteret for ordlyden i talepapiret. Han oplyser, at der er 324 medlemmer af Danske Minkavlere i Nordjylland.

Justitsminister ønsker ekstern undersøgelse

Justitsminister Nick Hækkerup (S) erkender også, at talepapiret ikke skulle have været taget i brug. Han siger, at politiet blev orienteret om, at regeringen ikke havde lovgrundlaget på plads.

- Det er ikke tilfredsstillende. Vi har sagt til Rigspolitiet, at der foreligger et hjemmelsproblem, siger Nick Hækkerup.

Han siger også, at det ikke fremgår af Justitsministeriets redegørelse, hvordan det kunne ske alligevel, og han vil have undersøgt sagen.

- Jeg har forstået, der er et ønske i Folketinget om en ekstern undersøgelse, og det, synes jeg også, er relevant, siger Nick Hækkerup.

Minkavlerne kræver også et ansvar placeret i minkskandalen – udover det ansvar, nu tidligere fødevareminister Mogens Jensen (S) har påtaget sig ved at træde tilbage.

- Man er nødt til at placere et ansvar - udover hos Fødevareministeren. Det skylder man alle, siger Ole Bakke.