Coronavirus

Hjemmetest er en ”gamechanger” i kampen mod pandemien

En dansk virksomhed er i gang med de afgørende forsøg med en særlig test, der kan blive et nyt supervåben.

Et hurtigt skrab i munden, ned i reagensglasset og få et svar på, om du er smittet med coronavirus, før du stikker ud af døren og på arbejde.

Det kan blive virkeligheden for danskere i nær fremtid.

I USA, der fortsat er ekstremt hårdt ramt af coronapandemien, har sundhedsmyndighederne netop godkendt den første hjemmetest, som borgere kan benytte helt selv og få svar på kun 30 minutter. Og noget lignende kunne nemt fungere herhjemme.

- En hjemmetest med en høj sensitivitet vil klart være at foretrække i forhold til vores nuværende testsystem, der er ekstremt dyrt. Vi tester alt for mange symptomløse, og det er et ufatteligt spild af ressourcer, siger Peter Busk, der er lektor i medicinalbiologi på Roskilde Universitet.

Som i Danmark kæmper amerikanerne også med lange ventetider på de offentlige teststeder, og her kan de nye hjemmetests være med til at afhjælpe et åbenlyst problem. I første omgang gives de dog kun på recept til personer, der har symptomer.

Et genåbnet samfund

Der er allerede flere virksomheder og apoteker, der tilbyder danskerne, at de kan få lavet en lyntest, som kan fastslå, hvorvidt en person er eller har været smittet med coronavirus.

De fleste af dem ligger med priser mellem 200 og 300 kroner per styk, hvilket udelukker dem til dagligt brug for de fleste danskere. Og det er et problem, for hurtige hjemmetests vil kunne være med til at åbne samfundet op igen, vurderer lektor Peter Busk.

- Det kan blive en gamechanger, hvis priserne kommer ned omkring graviditetstest (ti tests koster omkring 100 kroner. red.), så er det noget, der for alvor vil få en effekt på, i hvor høj grad vi kan åbne samfundet op igen. Forestil dig, at du bare betaler 10-15 kroner ekstra for en test, og så kan du flyve syd på igen, siger han.

De hurtige, billige og selvfølgelig præcise tests vil i langt højere grad kunne fange de danskere, der er smittede med coronavirus, hvor mange er asymptomatiske.

- Det er klart, at inkubationstiden kan være på op til fem dage, men hvis man tester sig selv hver dag, så der meget lille sandsynlighed for, at man utilsigtet kommer til at smitte andre, siger Peter Busk.

Dansk test kan give gennembrud

Statens Serum Institut har været ude med riven efter flere af de eksisterende antigentests, som baserer sig på detektion af virusproteiner, og mener, at de PCR-tests, som myndighederne foretager er dem langt overlegne.

Men noget nyt kan være på vej fra den danske medicinalvirksomhed Bioporto, der ifølge dem selv og sammen med forskere fra Syddansk Universitet har udviklet en lyntest, der specifikt er målrettet covid-19 og helt konkret målrettet spikeproteinet – det protein på coronavirussen, der binder det til vores celler.

- Allerede i den her uge er vi gået i gang med at teste den i USA, og hvis alt går vel, så kan vi få sendt materialet ind til sundhedsstyrelser verden over og forhåbentligt sende dem på gaden i første kvartal af 2021, siger Peter Mørch Eriksen, der er administrerende direktør i Bioporto.

Testen er nærmest som en graviditetstest. Den foretages ved, at man rømmer sig, spytter i et glas og stikker testen i glasset – og så ved man i løbet af ti minutter, om man er gravid – altså om man er smittet med covid-19.

- Sensitiviteten i testen er uhyre vigtig, hvis de skal gøre en forskel. Vores har haft virkelig flotte resultater i laboratoriet, men vi kender ikke det reelle tal, før vi er færdige med at teste den på mennesker i slutningen af året, siger Peter Mørch Eriksen.

I første omgang, såfremt forsøgene i USA går godt, vil testen gå til semiprofessionelle på eksempelvis plejehjem og i virksomheder og efterfølgende til den brede befolkning. Peter Mørch Eriksen vurderer på nuværende tidspunkt, at prisen vil være mellem 65 og 100 kroner per test.

Slovakiet testede hele landet

I Danmark sendte Statens Serum Institut hjemmetests ud til 300.000 danskere for at undersøge, hvor mange der har været smittet med coronavirus. I England har de to gange forsøgt det samme. Første gang virkede testkitene ikke, og anden gang gjorde en fejl i et regneark, at de ikke fik lavet smitteopsporing på næsten 16.000 smittede.

I Slovakiet greb de til gengæld tingene anderledes an, og i de to første weekender af november testede 3,6 millioner borgere i landet ved at gøre brug af hurtige antigentests. Dernæst testede de to millioner mennesker i de værst ramte regioner.

Det resulterede i, at de fandt 57.500 nye smittede, som sammen med deres familier blev sendt i karantæne. I forvejen har landet med deres PCR-test fundet knap 80.000 tilfælde under hele pandemien.

Efter den landsdækkende massetest har de oplevet et massivt fald smittetallet i de hårdest ramte regioner, og selvom det er gode nyheder, så er de også klar over dernede, at deres antigentest ikke er en mirakelkur, før de bliver mere præcise.