Det var et tip i Joachim Bindslevs indbakke, der satte Gravegruppen i gang – og på sporet af en gammel kending.
Gravegruppen

Han var i søgelyset i 90’erne - et nyt tip sendte TV 2 på sporet af hans milliardforretning

LLO sammenligner firmaet med Blackstone og frygter, at deres prissætning kan forskubbe hele det københavnske boligmarked.

Snyd, overbetaling for husleje, og en svensk sælgers negative oplevelser.

Det var temaerne, der gik igen i det tip, der lå og ventede på journalist Joachim Bindslev, da han åbnede sin indbakke i starten af oktober.

En milliardvirksomhed – City Apartment – som især udlejer boliger til udvekslingsstuderende og andre udlændinge med arbejde i Danmark, skal konsekvent have sat huslejen i deres lejligheder for højt, lød det.

- Det virkede jo helt vildt, hvis et stort firma blæser på reglerne på den måde og ikke opfører sig ordentligt. Så det indbød jo bare til at kigge det nærmere efter i sømmene, siger Joachim Bindslev.

Han er undersøgende journalist på TV 2 og har blandt andet været med til at afsløre økonomisk storsvindel i Operation X-programmerne 'Jagten på vores milliarder' og 'Grådighedens pris'.

Og så er han er en del af TV 2 Plays gravegruppe, som hver uge frem mod jul får fem dage til at undersøge en aktuel sag.

Gravegruppen

Gravegruppen består af fem journalister med vidt forskellig baggrund. Hver uge graver de sig ned i et tip eller en aktuel sag, som er blevet sendt ind til holdet. 

På fem dage skal journalisterne se, hvor langt de kan komme med historien. 

Holdet består af:

Joachim Bindslev: Undersøgende journalist på TV 2. Han har blandt andet været med til at afsløre økonomisk storsvindel i Operation X-programmerne 'Jagten på vores milliarder' og 'Grådighedens pris'. 

Cecilie Beck: Nyhedsvært på TV 2. Hun har tidligere været undersøgende journalist, vært og redaktør på flere programmer. 

Adina Ren: Journalist og vært på Impact TV. Hun har før slået sine folder som reporter hos hedengangne Radio24syv. 

Lars Fogt: Undersøgende journalist. Han har tidligere som avisjournalist bevæget sig i forskellige gravegrupper. 

Thomas Skov: Journalist og underholdningsredaktør hos Podimo. Han har tidligere været vært på flere forskellige tv-formater, men har aldrig beskæftiget sig med undersøgende journalistik.

Da han og resten af gruppen kastede sig ud i at undersøge tippet, havde de dog ingen anelse om, at sagen på kort tid vil føre dem gennem en historie om tabte nævnssager og lukkede døre.

Eller for den sags skyld at manden bag firmaet lige siden 90’erne flere gange har stået i skudlinjen for kritik om indbringende boligfiduser – hvor han blandt andet er blevet kædet sammen med politiker og tidligere Farum-borgmester Peter Brixtofte.

Men historien starter et helt andet sted.

Du kan komme med bag historien i programmet Gravegruppen på TV 2 PLAY.

En pludselig vandskade

Svenskeren, som bliver nævnt i tippet i Joachims indbakke, er sælgeren Joakim Zakariassen.

Da han i september skulle leje en lejlighed gennem City Apartment, havnede han i det, han selv beskriver som en “fishy” affære – med en pludselig vandskade, et manglende toilet og en tur i fogedretten.

Gennem City Apartment satte svenskeren sin underskrift på en treværelses lejlighed til 13.650 kroner om måneden, som han lejede fra midten af september i år. På grund af coronasituationen kunne han dog først afhente sin nøgle 23. i samme måned.

Men efter at have kigget nærmere på boligmarkedet i København med en advokat gik det op for ham, at lejen på hans nye hjem lå højt i forhold til andre lejeboliger.

I Danmark er lejemarkedet reguleret. Det betyder, at der er der regler for, hvor mange penge en udlejer må tage for en udlejningsbolig.

Derfor kontaktede Joakim Zakariassen firmaet og fortalte dem, at prisen ifølge hans advokat ikke stod mål med den lejlighed, han skulle overtage under en uge senere.

Det er Blackstone med mere smør på. Hvis man kigger på huslejeniveauet, så ligger City Apartment endnu højere end dem

Claus Højte, LLO's direktør i København

Der skulle gå fire dage, før han hørte fra City Apartment.

- Pludselig ringede firmaet og fortalte mig, at der havde været en vandskade i min lejlighed, og at jeg derfor ikke alligevel kunne flytte ind som aftalt, siger han.

På daværende tidspunkt var lejligheden dog allerede hans, og svenskeren besluttede sig for – på trods af vandskaden – at holde fast i at overtage adressen. Men nu nægtede firmaet ifølge Joakim Zakariassen at udlevere nøglen.

- Da jeg hører Joakim fortælle om sin oplevelse med firmaet, kan jeg ikke lade være med at tænke, at der er noget, der stikker under. Det hele lyder bare virkelig mærkeligt. Men historien slutter slet ikke her, siger Joachim Bindslev.

Lejer: - Jeg tror ikke de vil have, jeg skal bo her

Efter en tur i fogedretten med sin advokat slog en dommer fast, at Joakim Zakariassen havde ret til flytte ind, så længe lejligheden var beboelig, og City Apartment udleverede nøglen 19. oktober.

Men da svenskeren trådte over dørtærsklen til sit nye hjem, ventede der ham endnu en overraskelse.

Dér, hvor toilettet burde være, var der i stedet for den hvide porcelænskumme et støvet hul i gulvet.

Vasken på badeværelset var ligeledes væk, og der var intet rindende vand i lejligheden. Alligevel kunne han ikke selv se, at der skulle have været en vandskade på stedet.

Da begyndte tålmodigheden for alvor at slippe op hos svenskeren, der kontaktede en bygningssagkyndig for at få et fagligt blik på den udmeldte vandskade.

Men fagmanden har ikke umiddelbart kunnet konstatere, at lejligheden har ligget under for en vandskade, lød det efterfølgende i rapporten.

Sagen virkede besynderlig for Joakim Zakariassen, som blev mere og mere overbevist om, at hans tidligere henvendelse om huslejen på stedet har været roden til problemerne.

- Jeg tror ikke, de vil have, jeg skal bo her. Så enkelt, tror jeg, det er. For hvis de skal sænke lejen for mig, skal de gøre det for alle i hele opgangen. Og det er mange lejligheder, siger han.

- Svaret fra den bygningssagkyndige gør hele sagen endnu mere syret. Hvis der slet ikke har været en vandskade, peger det jo på, at firmaets metoder er vidtgående. Og det skulle vise sig, at min svenske navnebror ikke er den eneste, der har haft problemer med City Apartment, siger Joachim Bindslev.

LLO: - Blackstone med mere smør på

City Apartment er ikke ukendte hos Lejernes Landsorganisationen, LLO, som arbejder for at sikre lejere bedre vilkår.

Faktisk er de her så bekendte med firmaet, at organisationens direktør i København, Claus Højte, kalder dem “en af de værste”, når det kommer til at skrue huslejen helt i top på udlejningsboliger.

- Det er Blackstone med mere smør på. Hvis man kigger på huslejeniveauet, så ligger City Apartment endnu højere end dem, siger han med henvisning til den udenlandske kapitalfond, der sidste år var i vælten for at tjene stort på at opkøbe, renovere og udleje Københavnske lejligheder til høje priser.

Ifølge direktøren henvender City Apartment sig primært til udenlandske lejere, som ikke kender prisniveauet i København og derfor ikke stiller spørgsmål ved lejen.

Men det er ikke kun de udenlandske tilflyttere, der kan komme til at lide under firmaets prissætning.

- Det skubber hele boligmarkedet og priserne opad. Så det er et problem på mange måder, siger direktøren.

Gravegruppen er kommet i besiddelse af 32 sager, hvor huslejenævnene inden for de seneste fem år har slået fast, at firmaet har sat huslejen for højt.

Her svinger huslejenedsættelsen fra 20.000 til 60.000 kroner om året.

- Det undrer mig, at vi kunne finde så mange sager i huslejenævnet mod så veletableret en virksomhed. Så vi besluttede os for at kigge lidt nærmere på, hvem personerne bag milliardforetagendet egentlig er, siger Joachim Bindslev.

Med den måde, du opfører dig uansvarligt på, gider jeg slet ikke tale med dig

Svend Petersen, bestyrelsesformand i City Apartment

En gammel kending

Et gulligt skær præger optagelserne, der ruller over skærmen. I forgrunden går en yngre Jens Olaf Jersild i roligt trav med et hårdt greb om en DR-mikrofon mod en hvidhåret mand i jakkesæt.

Målet er en konfrontation om mandens boligfirmas “liv på kanten af loven” med høje huslejer og tvivlsomme boligsalg, som DR-programmet fortæller. Men så langt når Jens Olaf Jersild ikke.

- Vær venlig at forlade området. Vær venlig at forlade det, lyder det bestemt fra den hvidhårede mand, som med en fast hånd på journalistens skulder sender ham retur ud af firmaets indgang.

Optagelserne stammer fra det hedengangne, afslørende DR-program ‘Rapporten’.

Årstallet er 1996, men hovedpersonen er den samme som i artiklen her.

Svend Petersen – også kendt som Træsko-Svend, rigmand og boligmatador. Og så er han stifter af firmaet City Apartment.

Selvom han gennem tiden har været sky for medierne, er hans navn – og firma – flere gange dukket op på spisesedler og avisspalter rundt om i landet.

Blandt andet blev Svend Petersen af Ekstra Bladet sat i forbindelse med Peter Brixtoftes sigtelse for mandatsvig, hvor boligmatadoren skal have modtaget fordelagtige renter i forbindelse med et boligsalg i Farum Kommune.

I 2008 så DR-programmet ‘Kontant’ City Apartment efter i sømmene. Her fortalte tv-kanalen historien om, hvordan firmaet angiveligt chikanerede lejere til at flytte, hvorefter de opkøbte boliger, renoverede dem og satte huslejen i vejret. Dengang afviste Svend Petersen anklagerne.

Og i 2017 trak firmaet overskrifter, da tidligere nævnte Blackstone forsøgte at opkøbe forretningen for omkring fem milliarder kroner.

Virksomheden er dog stadig på familien Petersens hænder.

Vi havde ikke regnet med at få ham i tale, og pludselig står vi med ham i røret

Joachim Bindslev, journalist

Men Svend Petersen er ikke længere direktør i foretagendet. Han lavede for nylig en virksomhedsoverdragelse til sine tre børn, hvoraf hans søn Rolf Svend Salling Petersen i samarbejde med forretningsmand Bent Andreasen har været direktør siden marts 2019.

Nu sidder stifteren i stedet som bestyrelsesformand i City Apartment.

Svend Petersen: - Jeg vil ikke tale med dig

Den lille tur ned ad firmaets historiske tidslinje har efterladt journalisterne i Gravegruppen med endnu flere spørgsmål.

For hvordan forholder den milliardstore virksomhed sig egentlig til kritikken om, at de ifølge flere huslejenævnssager skal have sat lejen på deres lejligheder for højt?

Det drager Cecilie Beck og Joachim Bindslev afsted mod City Apartments hovedkvarter for at finde ud af.

Efter flere henvendelser på mail er det nemlig ikke lykkedes journalisterne i Gravegruppen at få hverken direktørerne Rolf Svend Salling Petersen og Bent Andreasen eller bestyrelsesformand Svend Petersen til at stille op til interview.

Firmaet understreger dog, at de gerne svarer på spørgsmålene over mail, men på grund af coronasituationen afholder de sig fra at tale med journalister – også over telefon.

Iført mundbind og med alle coronaforanstalninger på plads opsøger journalisterne direktør Bent Andreasen på adressen på Frederiksberg i København. Men de bliver de afvist i døren.

Journalisterne vender om og sætter kursen mod bilen. Men før de kører hjem tager de mobilerne frem og gør et sidste forsøg på at komme igennem til firmaet.

Efter et par opringninger er der pludselig hul igennem – ikke til direktøren, men til bestyrelsesformanden Svend Petersen. Han er dog ikke meget for at svare på spørgsmål.

- Med den måde du har opført dig på, skal du ikke regne med, at vi vil være meddelsomme, siger stemmen med henvisning til journalisternes færden på firmaets område.

Men der bliver rejst en kritik af dig og din virksomhed i vores program, og den vil vi gerne give dig mulighed for at svare på.

- Jamen send det frem skriftligt. Hvad vil I have mere? Med den måde, du opfører dig uansvarligt på, gider jeg slet ikke tale med dig, siger Svend Petersen.

Men jeg vil rigtig gerne tale med dig om, at I har en hulens masse sager i huslejenævnet, og at I igen og igen bliver bedt om at sætte huslejen ned.

- Prøv og hør en gang, jeg er i Letland, du. Kan du ikke forstå, hvad jeg siger? Du må sende det frem på skrift, lyder det fra bestyrelsesformanden.

Kort tid inden er journalisterne blevet afvist ved City Apartments hovedkontor Video: Cæcilie Dohn Christensen

Frustrationen er ikke til at tage fejl af hos de to journalister, som forgæves har forsøgt at få bestyrelsesformanden til at svare på kritikken.

- Vi havde ikke regnet med at få ham i tale, og pludselig står vi med ham i røret. Det er så tæt på, og alligevel må vi nøjes med et skriftligt svar, siger Joachim Bindslev.

City Apartment: - Vores koncept er at servicere udlændinge

I Joachims Bindslevs mailindbakke – samme sted som tippet tikkede ind tidligere – ligger der et skriftligt svar fra City Apartment.

- For så vidt angår påstanden om, at lejeniveauet i vores ejendomme bevidst skulle være sat for højt, kan vi kategorisk afvise, at der skulle være tale om et sådant forhold, skriver direktør Bent Andreasen og fortsætter:

- Alle boliger er ikke ens – de fleste af vores er dog fuldt møbleret og monteret med gardiner, fjernsyn, tæpper, støvsuger, køkkeninventar og service til 6 personer, og lejlighederne er løbende forbedret og moderniseret.

Samtidig afviser de, at der skulle være tale om udnyttelse af personer, som kommer til Danmark uden viden om huslejepriserne i storbyen.

- Vores koncept er at servicere udlændinge, lyder det.

Til sidst tilføjer direktøren, at firmaet “naturligvis retter ind” efter huslejenævnets afgørelser.

Tilbage i lejligheden hos svenske Joakim Zakariassen er der nu kommet både toilet, vask og vand, og han er rykket ind på sin nye adresse.

Gravegruppen ville gerne havde spurgt City Apartment om, hvordan den udmeldte vandskade er opstået. Men det har firmaet ikke ønsket at svare på.

De oplyser dog, at der har været en vandskade i lejligheden, men at den nu er udbedret.

Sagen om prisniveauet på stedet er endnu ikke afsluttet, og Joakim Zakariassen betaler stadig tæt på 14.000 kroner i husleje, selvom hans advokat mener, det er for meget.

Om det kommer til at ændre sig, ved svenskeren ikke, før der falder en afgørelse – og det kan ifølge hans advokat tage flere år.

Du kan komme bag om hele historien i programmet Gravegruppen på TV 2 PLAY.