Samfund

Minkavler: - Jeg føler ikke retfærdighed, før der er blevet udskrevet valg

Minkavlerne skulle være taget med på råd, mener minkavler Carsten Rahbek.

- Mogens Jensens afgang er første skridt, lyder det fra minkavler Carsten Rahbek.

Men for ham er det ikke nok til at råde bod på regeringens håndtering af minksituationen i Danmark, lyder det fra minkavleren:

- Jeg føler ikke retfærdighed, før der er blevet udskrevet valg. Og jeg synes, det er usmageligt, hvis man bare bruger Mogens Jensen til at feje problemerne væk.

Sådan lyder det fra minkavleren efter de seneste ugers udmeldinger til minkbranchen. Først blev alle mink i Danmark beordret aflivet. Men det viste sig efterfølgende, at der manglede lovhjemmel. Så tøvede ministeren og kaldte beskeden om aflivningen en "opfordring", men det blev hurtigt rettet og slået fast, at der altså var tale om en ordre.

10.000 mink

Carsten Rahbek havde indtil for nylig knap 10.000 mink på sin farm i Ringkøbing.

Men han begyndte at slå dem ned for tre uger siden, fordi hans farm lå fem kilometer væk fra en minkfarm, hvor der var konstateret coronasmitte.

Og senere kom den dag, hvor regeringen meddelte, at alle mink skulle slås ned. Derfor måtte han hurtigt færdiggøre aflivningen af alle sine mink.

Carsten Rahbek havde ellers håbet, at der var indgået en aftale om kompensation til minkavlerne, inden han havde slået alle mink ned.

- Nu har vi ikke noget at forhandle med mere. Vi har gjort det beskidte arbejde, og nu ligger min skæbne i regeringens hænder, og det har jeg det skidt med, siger Carsten Rahbek.

Danmark står i en ekstraordinær situation uden fortilfælde, og der kan ske fejl. Er det ikke ok?

- Det er det helt sikkert. Og alle kan sige undskyld. Det nåede Mogens Jensen ikke engang. Og hvordan kan man fejle, når man er gjort opmærksom på, at noget er ulovligt, inden man gør det, siger Carsten Rahbek.

Taget med på råd

Han er især skuffet over, at minkavlerne ikke er blevet taget med på råd.

- Hvis man går ud og siger, at alle mink skal aflives, så er det ikke noget, man har fundet på den sidste time. Det har man tænkt over. Kunne man ikke have tænkt lidt længere? Min tanke er, om regeringen egentlig er klar over, hvad de har gjort, siger han.

Han mener, man burde have undersøgt, om minkene kunne blive pelset eller minkene frosset ned, så man på en måde kunne redde skindene.