Coronavirus

Flere vacciner er på vej – så langt er vi fra immunitet

Danske forskere er klar til at teste vaccine på mennesker.

Forskere fra Københavns Universitet har i samarbejde med en række virksomheder produceret en vaccine, der nu er klar til afprøvning på mennesker.

- Vi står med en færdigproduceret vaccine. Det vil sige, at vaccinen er blevet produceret i stor skala, siger Adam Sander, lektor på Københavns Universitet og videnskabelig direktør i virksomheden AdaptVac.

Ifølge Adam Sander viser vaccinen fra AdaptVac lovende resultater.

- Vi har gode forventninger til vaccinen. Særligt i forhold til ældre mennesker og i forhold til langvarig respons, siger Adam Sander.

Han understreger, at vaccinen endnu ikke er testet på mennesker.

En vaccine skal igennem tre faser, før den kan komme på markedet. Bliver alle AdaptVacs ansøgninger til sundhedsmyndighederne godkendt, skal vaccinen først gennem et kombineret fase 1 og 2-forsøg i begyndelsen af næste år, hvor resultaterne bør kunne lande i løbet af sommeren. Herefter skal vaccinen gennem fase 3. Bavarian Nordic vil stå for denne del af forløbet.

Sådan udvikles en vaccine

Udvikling i laboratoriet

1. Udvikling i laboratoriet

Tid: Mindst 3-6 måneder

Skal kroppen bekæmpe en virus, er den først nødt til at kende de dele af virussen, den skal angribe. Når man vaccinerer, indfører man delene i kroppen uden en levende virus, så immunforsvaret på forhånd kan forberede sig uden rent faktisk at være smittet.

Før en vaccine kan udvikles, er forskere derfor nødt til at identificere delene i et laboratorie og isolere dem. Derefter kan de finde en måde at få dem ind i kroppen på, så den kan lære dem at kende og blive immun. 

 

Foto: TV 2

Dyreforsøg

2. Dyreforsøg

Tid: Mindst 2-3 måneder.

Når en potentiel vaccine er udviklet, testes den i første omgang på mindre dyr som mus, kaniner og grise. Lykkes det at gøre dem immune over for sygdommen, tester man også vaccinen på primater som for eksempel makakaber, hvis kroppe minder mere om menneskers.

Flere forskerhold planlægger dog at springe dele af dyreforsøgene over for at fremskynde arbejdet.

Foto: TV 2

Test på mennesker

3. Test på mennesker

Tid: Mindst 6-12 måneder. 

Lykkes dyreforsøgene, begynder man at teste på mennesker.

I starten testes en lille håndfuld raske forsøgspersoner udelukkende for alvorlige bivirkninger ved vaccinen. Først derefter igangsættes en række større forsøg for at undersøge, om vaccinen også gør mennesker immune over for virussen.

 

Foto: TV 2

Produktion

4. Produktion

Tid: Ukendt

Lykkes alle test, og godkendes vaccinen til almen brug på mennesker, sættes den i masseproduktion og eksporteres til hele verden.

Har udvikleren ikke selv udstyret til at producere millioner af vacciner, er de dog nødt til enten at købe det eller finde nogen andre, der har - og det tager tid.

Produktionstiden kan derfor variere, alt efter hvem der har udviklet vaccinen.

Foto: TV 2

Danskerne er bagefter

Optimistiske danskere skal dog ikke forvente, at produktet fra AdaptVac bliver den første vaccine på markedet.

- Nogle vacciner ser spændende ud. Også danske, siger Rune Hartmann, professor ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet.

Men de er ikke forrest i kapløbet, fortæller han:

- Men de danske vacciner er forholdsvist langt bagefter. Vi forventer jo, at tre af de store selskaber kan rapportere om en godkendt vaccine i slutningen af november, starten af december, siger Rune Hartmann.

Professoren henviser her til vacciner fra internationale medicinalvirksomheder som Pfizer, Moderna og AstraZeneca, der alle tester eller har testet vacciner i mennesker.

Ifølge Rune Hartmann vil en fungerende vaccine snart kunne blive distribueret blandt verdens befolkning.

- Jeg tænker, at vi kan begynde umiddelbart efter jul, siger han.

Herunder kan du se status på seks virksomheders arbejde med at finde en vaccine mod covid-19.

 1. CoVAXIX

  Aktuelt: Fase 2

  Den danske vaccine CoVAXIX bliver udviklet på Statens Serum Institut. I juli meldte Statens Serum Institut ud, at de testede vaccinen på mus, og i sidste uge kunne Sundheds- og Ældreministeriet melde ud i en pressemeddelelse, at Folketingets finansudvalg havde bevilget 18,8 millioner kroner, så SSI vil få mulighed for at gøre vaccinen klar til test på mennesker. Det kræver blandt andet, at der bliver produceret flere testvacciner.

  Fase 3 vil gå i gang i foråret eller tidlig sommer til næste år.

  Hvis vaccinen viser gode resultater i fase 3, vil vaccinens data skulle evalueres af Det Europæiske Lægemiddelagentur for at blive godkendt.

 2. Pfizer/BioNTech

  Aktuelt: Fase 2 + fase 3, søgt om godkendelse i EU.

  Siden fase 3 blev indledt i juli, har 43.000 frivillige været en del af testningen af amerikanske Pfizer og tyske BioNTechs forsøg på at skabe en vaccine. Her har 39.000 personer per 8. november modtaget vaccinens anden dosis. I første omgang måler studiet, hvor stor en andel af deltagerne, der har fået covid-19, syv dage efter de har modtaget anden dosis af vaccinen.

  I sidste uge lød det, at virksomhederne - som det ser ud lige nu - vil kunne ansøge om nødgodkendelse i USA i tredje uge af november.

  EU-Kommissionen har sagt, at de vil købe op til 300 millioner doser af vaccinen.

 3. AstraZeneca

  Aktuelt: Fase 3, søgt om godkendelse i EU

  Det svenske firma AstraZeneca samarbejder med Universitetet i Oxford om at udvikle en vaccine med covid-19. På nuværende tidspunkt er vaccinen i fase 3, hvor op mod 30.000 frivillige er med i forsøget.

  I slutningen af september lød det fra Lægemiddelstyrelsen, at den europæiske lægemiddelstyrelse, EMA, havde iværksat en ”løbende vurdering” AstraZenacas testvaccine.

  Ifølge Lægemiddelstyrelsen kan dette ”spare administrativ tid i godkendelsesprocessen uden at slække på kravene til dokumentation for effekt og sikkerhed”. EMA har tidligere indledt løbende vurderinger af andre covid-19-vacciner.

  EU har forudbestilt 300 millioner doser med mulighed for at udvide til 400 millioner. USA har bestilt mindst 300 millioner vacciner.

 4. Moderna

  Aktuelt: Fase 3, søgt om godkendelse i EU.

  Den amerikanske virksomhed Moderna kunne mandag meddele, at de har ansøgt USA’s medicinalmyndigheder om nødtilladelse til at distribuere vaccinen allerede i år.

  Fase 3-forsøgene er stadig i gang, men mandag lød det fra Lægemiddelstyrelsen, at den europæiske lægemiddelstyrelse, EMA, har iværksat en ”løbende vurdering af vaccineproducenten Modernas vaccinekandidat mod covid-19”.

  Ifølge Lægemiddelstyrelsen kan dette ”spare administrativ tid i godkendelsesprocessen uden at slække på kravene til dokumentation for effekt og sikkerhed”. EMA har tidligere indledt løbende vurderinger af mulige covid-19-vacciner fra henholdsvis AstraZeneca og BioNTech/Pfizer.

  Under normale omstændigheder vil data fra en vaccine først blive vurderet, når al data er tilgængeligt.

 5. Johnson & Johnson

  Aktuelt: Fase 3

  Denne vaccine udvikles af Janssen Pharmaceutical Companies, der er ejet af amerikanske Johnson & Johnson, i samarbejde med Beth Israel Deaconess Medical Center, et hospital i Boston.

  Johnson & Johnson begyndte fase 3 21. september. Allerede 13. oktober blev forsøgene dog stoppet, da en testperson blev ”uforklarligt syg”. Selskabet har ikke kunnet oplyse, om personen fik et placebopræparat eller en testvaccine. Allerede 23. oktober meldte virksomheden ud, at fase 3 var blevet genoptaget, da testpersonens uforklarlige sygdom ikke kunne sættes i forbindelse med vaccineforsøget.

  Ifølge Johnson & Johnson er de derfor i gang med at finde op til 60.000 frivillige, som vaccinen skal testet på.  

  Hvis vaccinen ender med at blive godkendt, har EU på forhånd aftaget op til 400 millioner doser.

 6. Sanofi-GSK

  Aktuelt: Fase 1 + Fase 2

  Denne vaccine udvikles i samarbejde mellem det franske medicinalfirma Sanofi og den engelske virksomhed GlaxoSmithKline (GSK).

  Virksomhederne satte gang i fase 1 og fase 2 i begyndelsen af september, hvor 440 personer var en del af testgruppen. Resultaterne ventes at blive tilgængelige i begyndelsen af december. Er resultaterne lovende, forventer Sanofi-GSK at kunne sætte gang i fase 3 inden udgangen af året.

  Viser resultaterne fra fase 3 sig som lovende, vil virksomhederne søge om myndighedsgodkendelse i første halvdel af 2021.

  EU har sikret sig 300 millioner doser til alle medlemslandene.