Samfund

Flere gange om året giver omskæringer alvorlige skader, der kræver behandling på hospital

Overlæge vurderer, at de omtrent to gange om måneden tilser en alvorlig komplikation som følge af en omskæring.

Der har været debat omkring tallene og udtalelserne i denne artikel. Derfor har skal ministeren nu redegøre for samtlige af sagerne. Den historie kan du læse mere om her, hvor du også kan se, hvordan TV 2 er kommet frem til tallet med 180 sager.

Omskæringer af drengebørn af religiøse årsager ender flere gange om året med så alvorlige komplikationer, at der bliver behov for behandling på danske hospitaler.

Det viser en aktindsigt, som TV 2 har fået i sager fra 2015 og frem til oktober i år.

Her er der registreret 212 sager under "følger efter omskæring".

Cirka 30 om året

I 32 af sagerne lå der en diagnose bag, som almindeligvis betyder, at patienten skal omskæres af medicinske grunde.

I de resterende 180 tilfælde var der ingen kendt diagnose, men alligevel var der blevet udført en omskæring. Det svarer til 30 hvert eneste år.

Det er ikke bare kosmetiske problemer, man står med. Det er nogle alvorlige komplikationer.

Torsten Lauritsen, overlæge på Rigshospitalet

Sundhedsdatastyrelsen kan ikke oplyse, om der i alle 180 tilfælde er tale om religiøse omskæringer af børn, men læger på landets to største børneafdelinger siger til TV 2, at de udelukkende indberetter komplikationer efter religiøse omskæringer.

På Rigshospitalets anæstesiafdeling i København genkender ledende overlæge Torsten Lauritsen tallene:

- Alene i dag havde vi en komplikation til en omskæring. Forrige fredag var der tilsvarende en komplikation. Vi har, slag på tasken, to alvorlige komplikationer til omskæring herinde om måneden, siger han.

Overlæge: Alvorlige komplikationer

Ifølge Torsten Lauritsen er problemet først og fremmest, at omskæringerne ikke foregår under trygge forhold. Ofte ser de, at der er kommet en blødning, at for meget af huden er blevet amputeret eller at selve glansen på penissen er blevet amputeret, forklarer han.

- Det er ikke bare kosmetiske problemer, man står med. Det er nogle alvorlige komplikationer, siger han.

Torsten Lauritsen understreger, at han har fuld respekt for, at forældre ønsker en omskæring. Han vil bare gerne have, at strømmen af alvorlige skader stopper:

- Det er jo meningsløst at se de her små drengebørn komme med en penis, hvor der er dele af den, der er amputeret, eller at huden er forsvundet. Det gør ondt på os, og det er jo helt meningsløst, siger han.

Omtrent 2000 om året

Hos Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer man, at omtrent 2000 drenge bliver omskåret af religiøse årsager hvert år i Danmark.

Tidligere på året var der omfattende politiske diskussioner om omskæringer i Danmark. Flere af Folketingets partier vil gerne have et forbud, mens Venstre og Socialdemokratiet ikke ønsker et forbud.

I Dansk Folkeparti siger sundhedsordfører Liselott Blixt, at historier som denne bekræfter hendes formodninger og ønske om et forbud:

- Vi har fået tudet ørerne fulde om, at det var meget, meget sjældent med infektioner eller bivirkninger. Det er det, vi hele tiden har fået at vide, siger hun.

Torsdag skal Folketinget førstebehandle et borgerforslag om at indføre en kønsneutral mindstealder på 18 år for omskæringer, som ikke er nødvendige af helbredsmæssige årsager.

I september var der også omfattende diskussioner om omskæringer blandt Folketingets partier.

Dengang sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at hun ikke selv er tilhænger af omskæring, men at Danmark har givet et løfte til jøderne efter Anden Verdenskrig om, at Danmark skal være et land for dem.

- Rigtig mange jøder finder det ikke foreneligt at leve i et land, hvor der er et forbud mod omskæring. Jeg mener simpelthen ikke, at vi kan træffe en beslutning, hvor vi derved ikke lever op til det løfte, vi gav. Nemlig, at de danske jøder fortsat skal være en del af Danmark, sagde hun til TV 2.

Har du et tip til denne historie? Så kontakt gerne journalist Lasse Ravnø på lrav@tv2.dk.