Coronavirus

Nyt firma på banen med coronavaccine - er 95 procent effektiv i første test

Vaccineproducenten håber på at vaccinere 20 millioner amerikanere allerede i år, forlyder det.

Endnu en vaccineproducent melder sig på banen i kampen om at komme først med en vaccine.

Denne gang er det selskabet Moderna fra USA, der siger, at deres vaccine har 94,5 procent sikkerhed i at forebygge coronavirus.

Omkring 30.000 personer har deltaget i de kliniske test i USA. Halvdelen af deltagerne har fået to doser af vaccinen med fire ugers mellemrum.

Den anden halvdel af deltagerne fik et placebomiddel.

Den foreløbige analyse blev foretaget blandt de første 95 deltagere, der udviklede symptomer på covid-19.

Kun fem af de deltagere, der blev smittet med coronavirus, viste sig at have fået vaccinen. De øvrige 90 havde fået placebo. 11 deltagere i testen udviklede alvorlige symptomer. Ingen af dem havde fået vaccinen.

Måske klar i USA i 2020

Ifølge Moderna vil de inden udgangen af 2020 have 20 millioner doser klar i USA, og vaccineproducenten har ansøgt USA’s medicinalmyndigheder om nødtilladelse til at distribuere vaccinen allerede i år.

Desuden håber Moderna på at kunne producere mellem 500 millioner til en milliard vaccinedoser i 2021, som blandt andet kan gå til Europa.

I forhold til vaccinen fra selskabet Pfizer, der 9. november meddelte, at de havde en succesrate på mere end 90 procent i deres vaccine, har Moderna en stor fordel.

For mens Pfizers vaccine skal opbevares ved minus 70 grader, og kun holder i fem dage efter at være blevet tøet op, kan Modernas vaccine holde meget længere.

For det første skal vaccinen kun fryses ved -20 grader, og for det andet har den en holdbarhed på 30 dage, når den er tøet op - så længe den holdes i et normalt køleskab, skriver The Guardian.