Coronavirus

Lotte Mejlhede: - Intens kontakt mellem Danmark og EU om kompensation til minkavlere

Rød blok har mandag aften indgået en aftale om hjemmel til aflivning af mink og tempobonus til minkavlere, der afliver deres mink. 

Striden om kompensation til de danske minkavlere er mandag nået til EU-toppen i Bruxelles.

Der har været kontakt til Ursula von der Leyen, men også til konkurrencekommissær Margrethe Vestager

Lotte Mejlhede

Mandag ringede statsminister Mette Frederiksen (S) til formanden for EU-kommissionen, Ursula von der Leyen.

Det bekræfter von der Leyen på Twitter, hvor hun skriver:

- Danmarks statsminister Mette Frederiksen ringede til mig i dag for at diskutere den epidemiologiske situation i Danmark. Vi diskuterede især de støttetiltag, regeringen vil bruge for at hjælpe minkavlere.

Intens kontakt

Der har været intens kontakt mellem den danske regering og EU-toppen de seneste dage for at sikre, at de mulige kompensationsordninger overholder gældende EU-lov.

Det fortæller TV 2s korrespondent, Lotte Mejlhede:

- Der har været kontakt til Ursula von der Leyen, men også til konkurrencekommissær Margrethe Vestager, da det i sidste ende er hendes departement, der skal beslutte om et dansk forslag om kompensation er indenfor skiven eller ej.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har også selv været i kontakt med den danske konkurrencekommissær. Det fortæller han til TV 2.

Aftale på plads

Rød blok har mandag aften indgået en aftale om hjemmel til aflivning af mink og tempobonus til minkavlere, der afliver deres mink.

Aftalen er indgået af regeringen sammen med De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

3. november besluttede regeringen, at alle mink på de danske minkfarme skal aflives på grund af den coronamutation, der er fundet hos mink. Det viste sig senere, at regeringen ikke havde lovhjemmel til denne ordre.

Med aftalen er regeringen og de øvrige partier enige om hurtigst muligt at vedtage lovhjemmel til at aflive minkene. Dermed kommer der også grundlag for at udbetale tempobonus til minkbranchen.

Hele blå blok forlod tidligere mandag aften forhandlingerne.