Samfund

Corona-eksperter modtager hadefulde beskeder og trusler

Flere forskere, der har deltaget i debatten om coronavirus, har modtaget ubehagelige og truende mails, og nogle er endt hos politiet.

I slutningen af oktober modtog professor i eksperimentel virologi, Allan Randrup en mail fra en person, der havde set ham i tv. Mails har han seneste de 10 måneder fået massevis af – men den her var alligevel anderledes. Ifølge ham var det en reel trussel:

- Vi glemmer dig ikke, når regningen skal gøres op. Så får alle, hvad de har fortjent, stod der blandt andet.

Du kan ved fortsat landsskadelig virke snart finde dig selv efterlyst for medvirken til høj- og landsforræderi

Trusselsmail til Jan Pravsgaard Christensen

Mailen var velformuleret. Og tonen kontant og hård.

- Mailen virker meget velovervejet, og derfor kan man få det indtryk, at det er en person, som i hvert fald har evnerne til at gennemføre et eller andet, hvis han ønsker det. Og det er selvfølgelig det, der gør mig urolig, siger Allan Randrup Thomsen, der følte at ordene var en trussel.

Pædofile falske jøde

Allan Randrup Thomsen er langt fra den eneste, der har oplevet at få hadefulde beskeder eller ubehagelige mails. TV 2 har været i kontakt med ti af de mest anvendte og citerede coronavirus-forskere i Danmark, og alle har oplevet det. Samtidig har en række af dem modtaget, hvad de opfatter som regulære trusler.

- Jeg har oplevet alt lige fra det helt absurde med dem, der taler om 5G-fare og så videre til meget nedladende bemærkninger om, at jeg er en pædofil falsk jøde - til folk, der decideret har haft en eller anden form for trussel, siger Allan Randrup Thomsen.

Han meldte henvendelsen om en regning, der skulle gøres op, til politiet som en trussel. Det er han ikke den eneste, der har gjort.

Professor overvejer sin ytringsfrihed

- Du kan ved fortsat landsskadelig virke snart finde dig selv efterlyst for medvirken til høj- og landsforræderi.

Sådan lød det i en mail til Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi ved Københavns Universitet. Han meldte truslen til politiet og husker stadig den følelse, den efterlod hos ham:

- Det giver alligevel et gib i en, når sådan nogle mails tikker ind. Det er ubehageligt, og det sætter tankerne i gang, siger han.

Jan Pravsgaard Christensen har fået flere ubehagelige mails, hvor han bliver kaldt "nar" eller beskyldes for terrorisme, men det er de henvendelser, der indeholder trusler, der er de værste.

Vi taber alle sammen på det. Samfundet taber på det

Thomas Ploug

- Når jeg får sådan nogle mails, så lukker jeg ned. Så går jeg lige en dag eller to og tænker over, hvad er det egentlig jeg har gang i her. Skal jeg overhovedet bruge min tid på det her, siger han.

Samme følelse kender professor i infektionssygdomme ved Region Hovedstaden, Jens Lundgren, der også flere gange har modtaget beskeder, som han oplever som værende truende. Han sender dem videre til sin arbejdsgiver, der vurderer, hvorvidt de ønsker et politimæssigt efterspil.

Har trukket sig helt fra den offentlige debat

Meldingen blandt de forskere, som TV 2 har været i kontakt med er, at de fleste foreløbig fortsat stiller op til interviews.

Blandt de mange mails og beskeder på de sociale medier er nemlig også rosende beskeder og henvendelser fra folk, der ønsker forskernes hjælp til at forstå, den aktuelle situation som coronavirussen har bragt danskerne i.

Men for én forsker, har de ubehagelige og truende beskeder overskygget de andre. Det er blevet for meget.

Forskeren fortæller, at vedkommende nu i en periode har trukket sig fra den offentlige debat på grund af de truende henvendelser. Af samme årsag ønsker den pågældende ikke sit navn frem her.

Ekspert: Problem at forskere ikke tør stille op

Forklaringen på trusselsmailene skal findes i, at eksperterne generelt set udtaler sig om emner som nedlukning, restriktioner og andet, der begrænser befolkningens hverdag.

Hvis forskere bliver truet for at ytre sig i debatten, kan det udgøre en stor risiko for samfundet.

Særligt i en situation, hvor både politikere og borgere er afhængige af eksperternes vurderinger på komplicerede områder - såsom den bedst mulige håndtering af pandemien.

Det mener Thomas Ploug, der er professor i kommunikation og psykologi ved Aalborg Universitet.

- Eksperterne hjælper både borgere og politikere med at træffe de rigtige valg, siger han og fortsætter:

- Vi taber alle sammen på det (truslerne, red.). Samfundet taber på det.

Jeg tror, at det er vigtigt, [...] at befolkningen også oplever uafhængige eksperters udlægning

Jens Lundgren

Forklaringen på trusselsmailene skal findes i, at eksperterne generelt set udtaler sig om emner som nedlukning, restriktioner og andet, der begrænser befolkningens hverdag.

Og det er forhold, der påvirker os alle, lyder det fra Thomas Ploug.

- Nogle går måske med en frygt for deres arbejde og indkomst og evne til at fortsætte den hverdag, de har. Alle er meget berørte. Netop de her ting påvirker os rigtig meget og får folk til tasterne for at skrive grove og krænkende udsagn.

Uafhængige eksperter er vigtige

Både Jens Lundgren, Allan Randrup Thomsen og Jan Pravsgaard stiller fortsat op til interviews. De tre professorer føler sig alle forpligtede til at stille til rådighed for offentligheden.

- Jeg tror, at det er vigtigt, at udover at myndighederne fortæller, hvad der skal ske, at befolkningen også oplever uafhængige eksperters udlægning af, hvad der sker, siger Jens Lundgren.

Han tilføjer, at der heldigvis også ofte tikker rosende mails ind i hans indbakke.

Jan Pravsgaard har haft tidspunkter, umiddelbart efter han har modtaget ubehagelige beskeder, hvor han har trukket sig et par dage. Men han vender altid tilbage til den samme konklusion: At han har pligt til at bruge sin ytringsfrihed.

- Jeg mener, at jeg kan bidrage i den her debat og informere folk, så jeg plejer jo at vende tilbage og svare på spørgsmål fra journalisterne, men det er da noget, der giver stof til eftertanke, siger han.

Der er ikke rejst tiltale i nogen af de sager om trusler, som TV 2 er bekendt med, men det kan ifølge Rigsadvokaten være en skærpende omstændighed, hvis personer, der deltager i den offentlige debat, udsættes for trusler.

TV 2 har mandag været i kontakt med den mand, der skrev til professor Allan Randrup Thomsen, og manden beklager, hvis Allan Randrup Thomsen følte det som en trussel. Det var aldrig hans hensigt, siger han og forklarer, at han har talt med Københavns Politi, der ikke gør mere ved sagen.