Coronavirus

Utilfredse landmænd indtog Aalborgs gader i traktorer: Grundloven gælder også for ministre

Også den nye epidemilov er demonstranterne imod.

- Den der giver ordren ta’r skraldet.

Sådan stod der på en af mange traktorer, der lørdag formiddag indtog gader og stræder i og omkring Aalborgs i protest mod regeringens beslutning om aflivning af millioner af mink og nedlukning af Nordjylland.

Arrangørerne af demonstrationen er medlemmer af Facebook-gruppen ’Nordjylland for Frihed’, der ifølge gruppens beskrivelse er ”imod regeringens måde at håndtere coronakrisen på”.

Ifølge én af arrangørerne, Tina Grusgaard, vil de med dagens demonstration vise deres utilfredshed med, at regeringen beordrede raske mink aflivet uden at have gyldig lovhjemmel.

- Vores grundlov skal overholdes, længere er den ikke. Det gælder også, når ministre melder så drastiske initiativer ud, som det skete, da alle mink skulle aflives, siger Tina Grusgaard til TV 2 Nord.

Imod epidemilov

Foruden utilfredsheden med restriktionerne og aflivninger af mink var fokus for demonstrationen også den nye epidemilov, som regeringen ønsker fornyet.

En lov, der skal bruges, hvis Danmark igen rammes af en farlig epidemi, og en lov, der giver den til enhver tid siddende regering mulighed for blandt andet at lukke landsdele, kræve mundbind i supermarkeder eller forbyde forsamlinger.

Ifølge Tina Grusgaard er gruppen ikke imod de faglige begrundelser bag restriktionerne, men ”måden de er blevet håndteret på”, og derfor håber hun, at politikerne lytterne:

- Når vi almindelige mennesker føler, vores rettigheder bliver overtrådt, er det her jo det eneste, vi kan gøre, siger hun.

Traktorerne blev parkeret lidt uden for byen, inden landmænd og erhvervsdrivende holdt taler, hvor de gav luft for deres utilfredshed.

Regering i stormvej

Utilfredsheden kommer på bagkant af, at regeringen 4. november beordrede samtlige mink i Danmark slået ned, fordi der var fundet en muteret version af coronavirus på minkfarme i Nordjylland.

En muteret virus, som Statens Serum Institut frygter kan gøre en kommende vaccine enten ubrugelig eller mindre effektiv.

Siden kom det frem, at regeringen ikke havde sikret sig, at loven gav dem lov til at kræve mink slået ned, der befandt sig på ikke-smittede farme.

Det har siden ført regeringen ud i et stormvejr, hvor flere partier blandt andet har krævet fødevareminister Mogens Jensens (S) afgang på grund af hans håndtering af sagen.

Dagen efter pressemødet, hvor statsministeren krævede minkene aflivet, blev restriktionerne i syv nordjyske kommuner skærpet for at undgå yderligere spredning af muteret virus.

Blandt andet blev borgerne opfordret til ikke at krydse kommunegrænser samt arbejde hjemmefra, ligesom restauranter samt den kollektive transport blev lukket.

Flere af de restriktioner ophæves dog fra mandag, hvor det igen er tilladt at krydse kommunegrænser og benytte kollektiv transport. Desuden får elever i 5-8. klasse igen lov til at komme i skole.