Samfund

Nyt brev fra myndighederne udløser vrede hos minkavlere: - Det er direkte provokerende

Fødevarestyrelsen ønsker ikke at stille op til interview om det nye brev.

Mens politikerne på Christiansborg forsøger at forhandle en erstatningspakke til minkavlerne på plads, har et nyt brev fra Fødevarestyrelsen skabt frustration blandt avlerne.

Brevet, der blev sendt ud fredag, slår endnu engang fast, at der ikke er lovhjemmel til at kræve alle mink aflivet.

Samtidig opfordrer Fødevarestyrelsen minkavlere uden for de såkaldte aflivningszoner til ”selv at sørge for at aflive og pelse, som du plejer i pelsningssæsonen".

Men brevet skaber forvirring blandt avlerne, forklarer formand for Danske Minkavlere, Tage Pedersen.

- Vi bliver mere og mere frustrerede, hver gang vi får breve, der render i alle mulige retninger. Der er ikke nogen avlere, der kan holde til, at man ikke ved, hvilken retning man skal gå i, siger han til TV 2.

Forvirringen skyldes blandt andet, at minkavlerne nu bliver i tvivl om, hvorvidt de skal fortsætte med at aflive deres dyr hurtigst muligt - eller om de skal gøre som de plejer, hvilket i nogle tilfælde vil være at vente med aflivningen til senere på sæsonen.

- Vi har arbejdet i døgndrift med aflivningen de sidste mange dage. Hvis styrelsen nu siger, at vi skal pelse som normalt, så burde vi have ventet med nogle af dyrene. Mange af dem er ikke pelsmodne endnu, siger Niels Danielsen, en minkavler fra Ullerslev på Fyn.

- Det er direkte provokerende

Niels Danielsen forklarer, at det vil indbringe en større indtægt, hvis minkene først bliver pelset senere på måneden, hvor de er mere modne.

- Vi forringer kvaliteten, og dermed bliver de mindre værd. Det skal vi jo så kompenseres for, men den erstatning ender vi alle jo så med at betale gennem skatten, siger han.

Skal dyrene aflives hurtigst muligt for at sikre folkesundheden, er det en anden sag, siger Niels Danielsen.

- Jeg har ikke forstand på, hvor vigtigt det er i forhold til sundheden. Hvis det er vigtigt, fortsætter vi selvfølgelig så hurtigt, vi kan, siger han.

Forsvaret har på vegne af myndighederne den seneste uges tid hjulpet med aflivningen og optællingen af aflivede mink. I brevet fra Fødevarestyrelsen står der, at denne optælling fortsætter, hvilket også frustrerer formanden for avlerne, Tage Pedersen.

- Man fortsætter noget af ulovligheden ved stadig at sende militær rundt og tælle minkene op. Det er direkte provokerende, siger han.

Skiftende meldinger om aflivning

Brevet fra Fødevarestyrelsen kommer, efter at minkavlerne de seneste uger har fået skiftende meldinger fra regeringen og myndighederne.

På et pressemøde onsdag 4. november annoncerede statsminister Mette Frederiksen, at samtlige mink i Danmark skal slås ned som følge af den sundhedsrisiko, som mink ifølge Statens Serum Institut udgør i forbindelse med covid-19-epidemien.

Fredag 6. november modtog alle minkavlere i landet så et brev fra Fødevarestyrelsen om, at der venter en såkaldt tempo-bonus, hvis alle dyr er aflivet inden for 10 dage.

Men i løbet af weekenden omkring 7. og 8. november blev fødevareminister Mogens Jensen (S) informeret om, at regeringen slet ikke har lovhjemmel til at kræve alle mink aflivet.

Tirsdag 10. november sendte Fødevarestyrelsen derfor et nyt brev til minkavlerne, hvor styrelsen fastslog, at minkfarme mere end 7,8 km fra en smittet besætning ikke skulle aflive hurtigst muligt.

Formand for minkavlere: - Vi aner ikke, hvad vi får

Siden gjorde regeringen det klart, at minkavlerne skulle fortsætte aflivningen. Men fredag skrev styrelsen altså igen, at der fortsat ikke var lovhjemmel for aflivningen uden for aflivningszonerne, og at der desuden var usikkerhed om erstatningen.

- De siger, vi får en god erstatning – det vil vi gerne se, før vi nedlægger vores arbejde. For det ved vi intet om. Vi aner ikke, hvad vi får, siger Tage Pedersen.

Men har du hørt nogen sige, at I ikke skal have erstatning?

- Nej, men jeg har ikke hørt nogen garantere det.

Det vidste I vel godt – hvorfor provokerer det her så meget?

- Når man har en regering, der ikke kan finde ud af at sende det samme signal to dage i træk – så er det voldsomt provokerende. Hvis det var første gang, så kunne man tænke: ”de har nok lavet en fejl”. Men det er jo sket mange gange de seneste tre uger, siger Tage Pedersen.

Fødevarestyrelsen vil ikke stille op til interview

TV 2 ville gerne have spurgt Fødevarestyrelsen, der har sendt brevet til minkavlerne, hvorfor de har sendt brevet ud, og hvordan minkavlerne skal forstå indholdet.

Men Fødevarestyrelsen ønsker ikke at stille op til interview med henvisning til de igangværende politiske forhandlinger om kompensation.

I en mail til TV 2 skriver styrelsen:

- Som vi også har sagt til minkavlerne, så arbejder regeringen på at tilvejebringe de nødvendige hjemler til tempobonus, erstatning og kompensation til avlerne til erstatning og kompensation til avlere uden for zonerne.

Fødevarestyrelsen oplyser desuden, at styrelsen lørdag eftermiddag har sendt en ny mail til minkavlerne, der præciserer, hvilke udgifter, der dækkes ved aflivning af mink.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) ønsker ikke at stille op til interview i sagen.