Samfund

Myndigheder beklager ny mail til minkavlere - minister er tavs

Mailen, der siden fredag har skabt forvirring og vrede hos danske minkavlere, var upræcist formuleret, erkender ministerium.

Fødevareministeriet beklager nu, at Fødevarestyrelsen - som hører under ministeriet - fredag sendte et brev, der skabte stor forvirring og vrede blandt de danske minkavlere.

I brevet stod der blandt andet, at minkavlere, der ikke er omfattet af zonerne, hvor alle mink skal aflives, selv skal betale for bortskaffelsen af de aflivede mink.

Men dette er altså ikke korrekt, oplyser Fødevareministeriet i en mail.

- Mailen er upræcist formuleret. Virkeligheden er, at avlere, der har pelset deres dyr som normalt, selv betaler for bortskaffelse af de døde mink. Har avleren valgt at aflive sine dyr uden at pelse dem, så betaler staten for bortskaffelsen, skriver departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet Henrik Studsgaard til TV 2.

Minkavlerformand: Ansvar ligger hos minister

Det oprindelige brev fra Fødevarestyrelsen skabte stor vrede blandt de danske minkavlere, fordi de nye meldinger i brevet skabte forvirring og usikkerhed i branchen.

- Vi bliver mere og mere frustrerede, hver gang vi får breve, der render i alle mulige retninger. Der er ikke nogen avlere, der kan holde til, at man ikke ved, hvilken retning man skal gå i, sagde formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, tidligere lørdag til TV 2.

Fødevareministeriet oplyser, at ministeriet nu indsætter en særlig kommunikationsansvarlig i Fødevarestyrelsen, der får til ansvar at kommunikere med minkavlerne.

- Dette skal ses som en forstærkning af Fødevarestyrelsen i en hektisk og svær situation. Korrekt og præcis kommunikation til minkavlerne er afgørende, og det forventer jeg, at man fremover vil opleve, skriver departementschef Henrik Studsgaard.

Men ministeriets beklagelse og indsættelsen af en ny kommunikationsansvarlig giver formand for minkavlerne, Tage Pedersen, ikke meget for.

- Det vil jeg se, før jeg tror på det – at det hjælper på noget. De har beklaget over for mig de seneste 14 dage, uden det har gjort noget som helst bedre. Men jeg håber det selvfølgelig, for minkavlerne kan ikke holde til det her, siger han.

Tage Pedersen mener, at ministeriet bør tage ansvar for den forvirrende kommunikation.

- De skulle have beklaget, at de sender forskellige signaler og erkendt, at det ligger hos ledelsen og ministeren.

Minister ønsker ikke at udtale sig

Det er ikke første gang, at myndighederne har beklaget et brev fra Fødevarestyrelsen sendt til minkavlerne.

For kun fire dage siden - 10. november - beklagede Fødevarestyrelsen, at den i et brev ikke havde oplyst, at der var tale om en opfordring til aflivning af raske mink uden for aflivningszonerne og ikke et påbud.

Det skete, efter det kom frem, at regeringen ikke havde lovhjemmel til at kræve aflivningen af raske mink uden for zonerne.

Fødevarestyrelsen oplyser, at man lørdag eftermiddag har sendt en ny mail til de danske minkavlere, der præcisere, hvilke omkostninger der dækkes i forbindelse med aflivning.

TV 2 ville gerne have spurgt fødevareminister Mogens Jensen, hvad der er gået galt i ministeriets og styrelsens kommunikation med minkavlerne, men han ønsker ikke at stille op til interview.