Coronavirus

Tilliden til coronahåndtering tager drastisk dyk efter minkballade

Direktør og professor Peter Gøtzsche kalder minksagen for den største politiske skandale, han har oplevet.

Tilliden til regeringens håndtering af coronakrisen har lidt et knæk den seneste uge.

Det viser et forskningsprojekt fra Aarhus Universitet, som Politiken har beskrevet i fredagens avis.

På fire dage er tilliden faldet med otte procentpoint, så det nu er knap 56 procent af de adspurgte, der har tillid til regeringens strategi.

Det er et fald på 20 procentpoint siden opbakningen var størst tilbage i foråret. Her havde 76 procent af de adspurgte tillid til strategien.

Tilliden var høj i foråret

Michael Bang Petersen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, har været med til at lave det omfattende forskningsprojekt.

Han peger på sagen om aflivning af mink som en faktor for, at tilliden er faldet så markant på fire dage.

- Der var meget høj opbakning til strategien i foråret. Den opbakning er lige så stille sivet bort. Det har ikke været en dramatisk udvikling, men en lille sivning. Det, vi kan se i den seneste uge, er, at der er sket et ryk efter minksagen, siger han.

- Største politiske skandale, jeg nogensinde har oplevet

En af dem, der ikke har tillid til regeringens politik, er Peter Gøtzsche, der er professor og direktør ved Institute for Scientific Freedom.

Han fortæller, at han selv begyndte at have mistillid til regeringen, da de indførte mundbind, som han ikke mener, der er dokumentation for, virker.

- Og så kommer minkskandalen som det allerværste, siger han.

Minksagen tog sit udspring i sidste uge, hvor regeringen beordrede alle danske mink aflivet. Siden har regeringen selv indrømmet, at der er blevet begået fejl i håndteringen af sagen. Læs om sagens forløb her.

Ifølge Peter Gøtzsche har sagen været en stor faktor for hans nedadgående tillid til regeringens håndtering af coronakrisen.

- Nu har man smadret et helt erhverv, som kommer op på en regning på måske 15 milliarder kroner for skatteyderne.

- Det er den største politiske skandale, jeg nogensinde har oplevet, siger han.

S: - Vil gøre alt for at løfte tilliden igen

Jesper Petersen, der er politisk ordfører i Socialdemokratiet, siger, at man fra regeringens side vil gøre alt, hvad man kan for at løfte befolkningens tillid til regeringen igen.

- Selvfølgelig er den seneste uges forløb, hvor der jo er sket en fejl, det er der ikke nogen, der benægter, ikke gavnlig for synet på, hvordan virussen bliver håndteret.

- Jeg vil bare understrege, at beslutningen var nødvendig at træffe omkring det med at slå minkene ned.

Han påpeger, at Danmark er et af de lande, der har klaret sig bedst igennem krisen sundhedsmæssigt og økonomisk.

- Det er i høj grad sket, fordi befolkningen har være med og har lyttet til de anbefalinger, der er kommet. Og arbejder med i, hvordan vi skal håndtere coronavirussen. Det har vi behov for, at folk bliver ved med at gøre i kraft af en tillid til de beslutninger og anbefalinger, der bliver truffet.

Professor: - Altafgørende, at danskerne har tillid til beslutningerne

Ifølge professor Michael Bang Petersen er det altafgørende, at danskerne har tillid til de beslutninger, der bliver truffet, fordi borgernes adfærd i sidste ende afgør, hvordan vi kommer igennem krisen.

- Den adfærd hviler på, at vi har tillid til de beslutninger, der bliver truffet, siger han.

Aarhus Universitet vil fortsat løbende spørge danskerne, hvordan deres tillid er til regeringens håndtering af coronakrisen.