Coronavirus

Sundhedsstyrelsen fraråder lyntest ved coronasymptomer

Lyntest for corona bør ikke bruges ved symptomer, slår Sundhedsstyrelsen fast efter ekspertgruppes arbejde.

Sundhedsstyrelsen fraråder nu brug af antigentest, hvis man har symptomer på covid-19.

Det skriver de i en pressemeddelelse.

Ifølge Helene Probst, der er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, giver lyntestene kun det korrekte svar i cirka 50 procent af tilfældene.

Derfor fraråder Sundhedsstyrelsen både, at man bruger dem, hvis man har symptomer på coronavirus, eller hvis man har været i kontakt med en smittet.

- Grunden til, at vi fraråder dem, er, man risikerer at være i den tro, at man ikke er smittet, og når man så går i skole, på arbejde eller i supermarkedet, så risikerer man at smitte andre. Det kan få meget store konsekvenser for smittespredningen i samfundet og for vores kontrol med epidemien, siger Helene Probst i pressemeddelelsen.

Regioner dropper lyntest

Landets fem regioner har besluttet at droppe lyntest, hvis et ophold på sygehuset kræver, at man fremviser en negativ coronatest

Region Sjælland og Region Hovedstaden oplyser, at en patient vil blive testet med en PCR-test, som det offentlige testsystem benytter, både hvis en lyntest har vist et positivt eller et negativt testresultat for corona.

Sundhedsstyrelsen anbefaler i stedet at man benytter sig af en PCR-test, hvis man har symptomer eller har været i kontakt med en smittet.

- Selv om man skal vente i lidt længere tid, inden man har svaret ved en PCR-test, og man dermed skal være længere fra arbejde, studie eller venner, så er det vigtigt ikke at ty til den hurtige løsning og erstatte PCR-testen med en hurtigtest, Helene Probst.

Bliver tilbudt mod betaling

I Danmark bliver lyntestene tilbudt mod betaling af flere private virksomheder. For eksempel Falck og SOS International.

Testene kan give svar på en coronatest på 15 til 30 minutter. En PCR-test tager op mod tre timer, men i det offentlige testsystem får man normalt først svar en til to dage, efter at testen er foretaget.

Det skyldes blandt andet, at testen skal analyseres på et laboratorie, og at der er stort pres på testsystemet.

Bruges af Falck

Hos Falck bruges en antigen-test fra medicinalvirksomheden Abbot. Ifølge et fransk studie, som indgår i ekspertgruppens arbejde, har Abbots antigen-test dog kun en følsomhed på omkring 55 procent.

- Vi er overraskede over ekspertgruppens vurdering af validitet og ser nu nærmere på deres konklusion, lød det onsdag fra Kasper Bach Habersaat, kommunikationsdirektør i Falck.

Selv om testene nu frarådes, kan de dog på sigt bruges som et supplement i visse situationer, mener ekspertgruppen.

På et kommende møde vil en arbejdsgruppe se på, i hvilke sammenhænge det kan anvendes, lyder det i meddelelsen.