Coronavirus

Der er styr på pandemien - men to ting bekymrer Brostrøm

Kurven er knækket, men mange vestegnsfamilier har stadig et højt smittetryk, der skal holdes et vågent øje med, siger Sundhedsstyrelsens direktør.

I den kommende uge vil smitten på Københavns Vestegn og smitten blandt mink være de største bekymringer.

Det siger direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, på et pressemøde fredag, hvor også sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, rigspolitichef Thorkild Fogde, samt Tyra Grove Krause fra Statens Serum Institut gjorde status.

Der er to bekymringspunkter lige nu, opsummerer Sundhedsstyrelsens direktør:

- Vi ser faldende smitte i kommunerne på Vestegnen. Det tyder på, at befolkningen har taget vores anbefalinger til sig, og det vil jeg gerne kvittere for, siger Søren Brostrøm, som ikke er parat til at lade paraderne falde i forhold til coronasmitte i de hårdest ramte områder.

- Men vi skal også sige, at der stadig er et højt smittetryk i en del af de københavnske vestegnsfamilier, og det er også derfor, vi holder et meget vågent øje med situationen i det område, siger han.

I det samlede billede giver udviklingen i Danmark dog grobund for forsigtig optimisme.

Brostrøm understreger, at det lige nu ser ud som om, at pandemien i Danmark er under kontrol.

- Kurven er knækket på landsplan. Vi kan bevare kontrollen med vores pandemi, men i den kommende uge vil fokus være rettet mod den københavnske vestegn, siger Søren Brostrøm.

Brostrøm enig i at mink skulle slås ned

Søren Brostrøm tilslutter sig "fuldt ud" den omstridte risikovurdering, som Statens Serum Institut kom med på det pressemøde, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) meddelte, at alle mink skal aflives.

- Vi mener, at det fra et sundhedsmæssigt perspektiv var den rigtige beslutning, siger Søren Brostrøm.

- I risikovurderingen fra 3. november peger vi på, at så længe vi har coronapandemien i Danmark, og vi ikke har flokimmunitet, så er det uforeneligt med folkesundheden at have minkavl i Danmark, siger Søren Brostrøm.

Der har ikke være konstateret smitte med den særlige cluster 5-mutation i Danmark i næsten to måneder siden 15. september, siger Søren Brostrøm, som understreger, at mink alligevel udgør en særlig risiko for smitte, fordi de kan udvikle sig til at være værtsdyr for coronavirus.

- Cluster 5 er i virkeligheden noget, der kommer oven i vurderingen af, at vi ikke kan have minkavl i Danmark i den nuværende situation, siger Søren Brostrøm.