Coronavirus

Minkformand raser over Mogens Jensens forslag

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Mogens Jensen foreslår at bevare 56.000 af de godt tre millioner avlsdyr, der er i Danmark.

- Jeg er chokeret. Jeg er fortvivlet. Jeg er rasende.

Ordene kommer fra Tage Pedersen, der er formand for Danmarks cirka 1100 minkavlere. De er en reaktion på en kommentar fra fødevareminister Mogens Jensen (S) i et interview med TV Midtvest tirsdag aften.

Her åbnede ministeren for, at minkavlerne kan bevare nogle af deres avlsdyr, selvom regeringen i sidste uge beordrede alle mink i Danmark aflivet.

- Vi gør, hvad vi kan for at se på, hvorvidt det er muligt at bevare avlsdyr, lød det tirsdag fra Mogens Jensen.

Han foreslår, at minkavlerne i Danmark kan beholde cirka 56.000 avlsdyr.

- Et latterligt tal at komme med

Og selvom det kan lyde, som om ministeren har imødekommet minkavlernes ønske om at bevare avlsdyr, er det alligevel en svært skuffet minkformand, der forholder sig til forslaget.

- Jeg har tigget og bedt Mogens Jensen om at få lov til at bevare avlsdyr de seneste tre uger. Alt har været blanke afslag. Vi er kommet med mange forslag. Alt er blevet hældt ned ad brættet.

- Jeg er dybt chokeret, jeg er rasende, siger formand for Danske Minkavlere Tage Pedersen til meldingen fra fødevareministeren om, at nogle avlsdyr muligvis kan bevares.

Tage Pedersen fortæller, at han havde en samtale med statsminister Mette Frederiksen (S) lørdag, hvor han fik at vide, at der ikke var noget at gøre, og at alle mink skulle være aflivet inden 16. november.

- Så hører jeg Mogens Jensen komme med et forslag om at bevare 56.000 avlsdyr. Det kan overhovedet ikke bevare noget erhverv i Danmark. Det er et latterligt tal at komme med.

Han fortæller, at der i dag er tre millioner avlsdyr i Danmark, og at Danmark har været verdensførende inden for minkavl.

- Det er blevet smadret de seneste tre uger.

- Hvis man kun har cirka 50.000 avlsdyr, vil det tage mindst 20 år at komme tilbage igen. Så det er kun at lave spot med avlerne. Han gør det kun af to årsager. Måske for at bevare sit eget liv som minister, eller også er det for at give minkavlerne en dårligere erstatning, når regningen skal gøres op.

Minkavler: - En dråbe i havet

Jens Jensen, der er minkavler i Ørbæk, ser heller ikke noget positivt i forslaget fra Mogens Jensen.

- Det er som en dråbe i havet. Ydermere må man ikke pare minkene i 2021, så er vi henne i 2022, før vi må lave en produktion igen. Jeg ved slet ikke, hvad jeg skal sige til det. Jeg er fuldstændig rystet over, at det forslag kan komme fra regeringen.

Venstre kalder det utilstedeligt

Thomas Danielsen, der er medlem af miljø- og fødevareudvalget for Venstre, er yderst kritisk over for forløbet.

- Det er en zigzagkurs, der er helt utilstedelig. For 14 dage siden diskuterede vi i timevis med ministeren om, hvad vi kunne gøre for at isolere nogle flere avlsdyr for at sikre dansk pelsdyrsproduktion. Så kommer der en ordre om, at alle mink skal slås ned - også avlsdyr. Den ordre følger minkavlerne.

- Jeg har ikke oplevet nogen branche og de familieskæbner, der ligger bag, blive behandlet på den her måde, siger han.

Et af Venstres medlemmer af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, Thomas Danielsen, har ikke meget til overs for, at fødevareminister Mogens Jensen (S) nu åbner for, at nogle mink kan overleve.

Kommentator: - Panik før lukketid

Noa Redington, der er politisk kommentator, kalder Mogens Jensens seneste forslag for "panik før lukketid".

- Det understreger, at man har taget en meget stor, vidtrækkende beslutning på et løst grundlag, og man har gjort det utroligt hurtigt.

Noa Redington påpeger, at det har vist sig at være ulovligt, fordi der ikke var lovhjemmel til at beordre de raske mink aflivet. Han tilføjer, at regeringen ikke i udgangspunktet har flertal til at finansiere den tempobonus, minkavlerne blev lovet, hvis de aflivede deres mink hurtigt.

Han ser frem til at høre statsminister Mette Frederiksens kommentar til sagen.

- Er det her regeringens politik, eller er det fødevareministeren, der tænker højt på åben skærm? Jeg synes, det er meget uklart.

TV 2 har uden held forsøgt at få en kommentar fra fødevareminister Mogens Jensen og forsøger desuden at få en kommentar fra statsminister Mette Frederiksen.