Samfund

Minkavlere mistænkt for at indsende falske coronaprøver

Sagerne får nu Fødevarestyrelsen til at iværksætte en stikprøvekontrol.

Fødevarestyrelsen har mistanke om, at der har været snyd med coronaprøver hos flere minkavlere.

Det fremgår af et fortroligt notat, som TV 2 er i besiddelse af:

- Der er mistanke om, at besætningsejere kan have indsendt falske negative prøver i forbindelse med Fødevarestyrelsens overvågning af samtlige danske minkbesætninger for covid-19, fremgår det af notatet.

Minkavlerne har siden juli måned selv været ansvarlige for at indsende coronaprøver fra deres besætninger.

Positiv test efter kontrolbesøg

Det var fødevareminister Mogens Jensen (S), der fik besked om, at der muligvis var sket snyd, viser notatet:

- Den 6. november 2020 modtog fødevareministeren en anmeldelse om mulig afgivelse af falske negative tests i forbindelse med overvågningsprogrammet for covid-19 i mink.

Dagen efter tog Fødevarestyrelsen på kontrolbesøg hos tre minkfarme i Hvide Sande, og i to af besætningerne blev der taget prøver, som viste sig at være positive for coronavirus.

Hos den tredje besætning var alle minkene allerede aflivet, da Fødevarestyrelsen kom på besøg.

Ifølge notatet er alle tre besætninger nu underlagt særlige restriktioner for blandt andet rengøring og håndtering af de døde dyr.

Sagerne får nu Fødevarestyrelsen til at iværksætte en stikprøvekontrol. Det kommer til at ske hos besætninger, der ikke ligger i de syv nordjyske kommuner, ikke er under mistanke for eller konstateret smittet med coronavirus, og som stadig har levende mink.

Aflivningerne fortsætter

Nyheden om de falske prøver kommer, netop som debatten om aflivning af mink er på sit højeste.

4. november meddelte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at alle mink i Danmark skulle aflives. Det skete som følge af en særlig mutation i coronavirus, som var fundet i mink, og som kunne true en fremtidig vaccine, lød det.

Millioner af mink er allerede blevet aflivet, og aflivningerne fortsætter i disse dage, til trods for stor debat, efter det kom frem, at regeringen ikke havde lovhjemmel til at beordre, at alle mink skulle aflives.