Minkavler lægger sag an mod Fødevarestyrelsen: - Jeg føler mig magtesløs

To personer fra Fødevarestyrelsen er desuden blevet politianmeldt for at gå ind på firmaets minkfarm i Vadum 28. september.

Minkavler Kim Dam Nielsen, der er direktør for firmaet Sønder Eng Mink P/S, har stævnet Fødevarestyrelsen i en sag om aflivning af mink.

Det oplyser minkavleren over for TV 2.

- Vi er blevet pålagt at slå vores mink ihjel, og det, mener vi ikke, at der er lovhjemmel for, siger Kim Dam Nielsen.

Onsdag 4. november oplyste statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at alle mink i Danmark skulle slås ihjel, fordi coronasmitte fra mink til mennesker kunne udgøre en potentiel fare for en fremtidig vaccine mod covid-19.

Sønder Eng Mink P/S havde i alt 91.000 mink, men alle pelsdyrene var blevet aflivet allerede fem dage efter beskeden fra statsministeren, oplyser Kim Dam Nielsen.

Og måden, hvorpå myndighederne afliver mink på de danske minkfarme, er sket uden at udvise omhu og har bragt dyrene unødig lidelse, mener en gruppe bestående af 78 dyrlæger. Det siger de på baggrund af en række videoer, der blandt andet viser, at levende mink bliver kørt til afbrænding.

De har i fællesskab derfor også politianmeldt Fødevarestyrelsen for brud på dyreværnsloven, skriver mediet Newsbreak.

Jeg føler mig magtesløs. Jeg ligger fladt ned, og det er en kæmpe frustration

Kim Dam Nielsen, minkavler og direktør for Sønder Eng Mink P/S

Påbud skal kendes ugyldigt

Sammen med tre partnere bestyrer Kim Dam Nielsen Sønder Eng Mink P/S, der har fire minkfarme i de tre nordjyske kommuner Aalborg, Brønderslev og Jammerbugt.

De indgav stævningen mod Fødevarestyrelsen mandag 9. november til Retten i Hjørring.

Målet er, at Fødevarestyrelsens påbud, om at alle firmaets mink skulle aflives, bør kendes ugyldig, siger Kim Dam Nielsen til TV 2.

- Vi ønsker et fair forløb og en fair erstatning for nedslagtningen af vores mange mink, siger direktøren.

Kim Dam Nielsen ønsker, at firmaet Sønder Eng Mink P/S skal have en økonomisk kompensation, da minkfarmene ifølge ham er blevet eksproprieret.

- Med de kompensationer, som vi er blevet præsenteret for, er der er ikke økonomi til at genoptage minkavl, siger Kim Dam Nielsen.

Dybt berørt

Aflivningen af alle firmaets mink har efterladt minkavleren i en tilstand af håbløshed og økonomisk uvished.

- Jeg føler mig magtesløs. Jeg ligger fladt ned, og det er en kæmpe frustration, siger Kim Dam Nielsen.

Han fortæller, at hans familie er dybt berørt af situationen på grund af de mange spekulationer, som den nuværende situation giver.

- Min kone er brudt sammen på arbejdet, da snakken gik på nedslagtningen af vores mink, siger direktøren.

Perspektiv

Pressede minkavlere stod over for et vendepunkt

Mink har været guldkalven i dansk landbrug de seneste ti år, og efter nogle hårde år var der ifølge en ekspert og minkavlere lys forude.

Efter flere år med en nedadgående økonomi, konkurser og faldende eksport stod industrien i de kommende år ved et vendepunkt. Ifølge Danmarks Statistik havde de danske pelsdyrbedrifter i 2019 et underskud på 700.000 kroner i gennemsnit pr. bedrift. Sidste år eksporterede Danmark minkskind for 4,9 milliarder kroner. Det er et fald på 63 procent siden 2013.

Prisen så ud til snart at ville stige, og minkavlerne kunne snart se frem til at tjene gode penge igen.

Men i stedet for den guldrandede forretning, der var udsigt til, ser minkindustrien nu ud til at måtte lukke i Danmark.

To personer fra Fødevarestyrelsen politianmeldt

Stævningen mod Fødevarestyrelsen er ikke det eneste, som Sønder Eng Mink P/S har igangsat.

Firmaet har 27. oktober politianmeldt to personer fra Fødevarestyrelsen, der 28. september besøgte firmaets ene minkfarm i Vadum i Aalborg Kommune.

Kim Dam Nielsen forklarer, at Fødevarestyrelsen havde lovhjemmel til at gå ind og tjekke hegnet på minkfarmen, men ifølge direktøren skete det, uden at Fødevarestyrelsens personale kunne garantere, at de ikke bragte coronasmitte ind på minkfarmen.

- Vi kan ikke vide, om de på forhånd har sikret sig, da de var på besøg for at tjekke minkfarmen. Vi bad dem skrive under på, at de ikke var testet positive for covid-19, men det nægtede de og tiltvang sig adgang, siger Kim Dam Nielsen.

Fire dage senere - 2. oktober - kunne direktøren konstatere, at den første mink var smittet med covid-19 på farmen i Vadum i Aalborg Kommune.

Kim Dam Nielsen og driftsleder for Sønder Eng Mink P/S, Morten Baadsgaard, blev i sidste uge afhørt af politiet, hvor forløbet af Fødevarestyrelsens besøg blev klarlagt.

Sønder Eng Mink P/S har endnu ikke hørt yderligere fra politiet i sagen.

TV 2 arbejder på at få en kommentar fra Fødevarestyrelsen, men på trods af flere henvendelser er myndigheden ikke vendt tilbage med et svar.