Coronavirus

Mette Frederiksen indrømmer fejl i mink-sag

Udvalget for Forretningsordenen i Folketinget har som en konsekvens af hele forløbet besluttet, at der skal udarbejdes en uvildig redegørelse.

Der var ikke juridisk opbakning. Og det var en fejl.

Men hvordan det kunne ske, at en regering uden såkaldt lovhjemmel kunne iværksætte aflivningen af alle mink, venter stadig på at blive fuldt belyst i form af en redegørelse.

Det var budskabet, da statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag aften forklarede sin og regeringens rolle i den igangværende mink-sag. I 'Go' aften LIVE' blev hun spurgt om, hvorfor der gik flere dage, inden regeringen informerede minkavlere om, at regeringen ikke havde lovhjemmel til befalingen.

Onsdag i sidste uge fortalte regeringen med Mette Frederiksen (S) i spidsen på et pressemøde, at man havde besluttet, at alle mink - både syge og raske - skulle aflives.

Statsministeren var torsdag ikke bleg for at indrømme selve fejlen. Men en nærmere afklaring på det mere detaljerede forløb, ville hun ikke byde ind med i aftenens program.

- Det er et mærkeligt spørgsmål at stille, da hele Danmark ved, at der ikke var lovhjemmel. Hvad der konkret er foregået ved myndighederne, dér bliver jeg nødt til at henvise til redegørelsen, sagde Mette Frederiksen.

Beslutning om aflivning ikke forkert

Udvalget for Forretningsordenen i Folketinget har som en konsekvens af hele forløbet besluttet, at der skal udarbejdes en uvildig redegørelse, som skal ligge klar i næste uge.

Mette Frederiksen understreger, at hun har ansvaret for, at regeringens koordinationsudvalg traf beslutningen om at iværksætte aflivningen af den danske minkbestand.

- Beslutningen er i mine øjne ikke forkert. Jeg vil tillade mig at stille spørgsmål ved, om nogen regering ville kunne sidde en risikovurdering af denne kaliber fra vores sundhedsmyndigheder overhørig, siger Mette Frederiksen, som nu har rettet fokus mod at lave en aftale for at kompensere de mere end tusind berørte minkavlere med en form for økonomisk kompensation.

Fødevareminister Mogens Jensen har i samråd flere gange fastholdt, at han ved udmeldingen om at aflive alle mink ikke var bekendt med, at der var tale om en manglende hjemmel hertil.

Mette Frederiksen: Fortsat tillid til fødevareminister

I stedet har Mogens Jensen under samrådet indkredset det til, at han havde fået den viden “i løbet af weekenden”.

Et mere præcist svar på det kommer onsdag i næste uge, hvor Miljø- og Fødevareministeriet forventer at have en redegørelse færdig om sagen.

- Jeg har en forventning om, at alle regeringens ministre reagerer korrekt på de oplysninger, der er tilgængelige for regeringen, herunder at informere Folketingets partier, og det blev gjort, siger Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen blev efterfølgende spurgt til, hvorvidt hun stadig har tillid til Mogens Jensen.

- Ja, det har jeg, svarer statsministeren.

Siden mink-sagen begyndte at rulle, har en samlet opposition krævet fødevareminister Mogens Jensens (S) afgang. Og Pernille Skipper, der er politisk ordfører for regeringens støtteparti Enhedslisten, har heller ikke villet garantere, at han kan blive siddende på posten.

Mette Frederiksen siger dog torsdag aften i Aftenshowet på DR1, at hun fortsat har tillid til fødevareministeren.

Både regeringens støttepartier og blå blok har flere gange understreget, at minkavlerne skal have kompensation. Hvordan og i hvilken målestok forhandles der om torsdag aften.