Samfund

Hundredvis af vilde fugle fundet døde

Udmeldingen kommer blot en uge efter, at Fødevarestyrelsen hævede risikoniveauet for fugleinfluenza fra "meget lav" til "høj".

Ved Vadehavskysten og Tøndermarsken har man fundet hundredevis af døde fugle. Området er ramt af en usædvanlig høj dødelighed blandt de vilde fugle.

Fødevarestyrelsen vurderer, at der er stor risiko for, at fuglene kan være smittet med den alvorlige og farlige fugleinfluenza, H5N8. Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

- Vi vil gerne bede alle, der finder døde fugle, om at undgå berøring, så de ikke spreder virus. Fugleinfluenza er meget smitsom, siger chef for Fødevarestyrelsens VeterinærØst, Birgit Hendriksen.

Fødevarestyrelsen vurderer, at der er stor risiko for, at de vilde fugle kan smitte fjerkræbesætningerne i området.

Derfor lyder anbefalingen, at man er omhyggelig med hygiejnen og vasker sit fodtøj, inden man nærmer sig en hønsegård..

Udmeldingen kommer blot en uge efter, at Fødevarestyrelsen hævede risikoniveauet for fugleinfluenza fra "meget lav" til "høj", som er det højeste niveau.

Opfordring til at melde fund af døde fugle

Observationerne af de døde fugle kommer samtidig med, at prøver fra både gæs og måger har vist, at området er ramt af H5N8.

Der er stor interesse for yderligere oplysninger om alle døde fugle, og derfor opfordres borgere til at anmelde fund på app'en FugleInfluezaTip.

- Alle indberetninger er værdifulde for at få et overblik over dødeligheden i vildfuglebestanden. Vi indsamler døde fugle, hvis der er tale om fund i områder, hvor vi ikke tidligere har konstateret fugleinfluenza, så vi kan få dem testet til vores løbede overvågning af smittespredningen, siger Birgit Hendriksen.

Undgå nærkontakt

Hvis man som borger ønsker at fjerne en død, vild fugl, så skal man undgå at komme direkte i kontakt med fuglen eller dens ekskrementer.

- Vi har set børn lege med en svækket gås, der var styrtet til jorden. Vi vil gerne bede alle, der finder døde fugle, om at undgå berøring, så de ikke spreder virus, oplyser Birgit Hendriksen.

I stedet bør man bruge engangshandsker eller samle fuglen op med en plastikpose, der skal lukkes, før den smides i skraldespanden. Slutteligt er det vigtigt at vaske hænderne grundigt med vand og sæbe.

Ifølge Statens Serum Institut smitter fugleinfluenza kun sjældent mennesker. Sker det, er der hovedsageligt tale om mennesker, som har haft nærkontakt med syge fugle eller fjerkræ.

I Danmark er der aldrig rapporteret om smitte med fugleinfluenza til mennesker.