Coronavirus

Nordjylland blev lukket ned - de første testsvar viser ingen spor af 'cluster 5'

Nordjylland kommer ikke til at genåbne foreløbigt, trods indledende testsvar uden cluster 5, siger sundhedsministeren.

Restauranter er lukket, undervisningen foregår digitalt og 280.000 borgere opfordres til at blive inde for kommunegrænserne.

Syv nordjyske kommuner blev mandag lukket ned frem til 3. december for at undgå smitte af en minkvirus-variant, der blev fundet i august og september.

Det skete af frygt for, at den muterede virus cluster 5 kan gøre en kommende coronavaccine mindre effektiv.

Nu er de første positive tests fra nordjyderne blevet undersøgt og gensekventeret på Statens Serum Institut (SSI).

Undersøgelsen viser, at der indtil videre ikke er fundet nogen, der er smittet med den såkaldte cluster 5-variant, som myndighederne frygter.

Trods manglen på cluster 5 i de første testsvar kommer Nordjylland dog ikke til at genåbne foreløbigt.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i et interview til Nordjyske, hvor han blev spurgt, om nedlukningen vil vare helt til 3. december:

- Ja, det bliver nok der omkring. Tidshorisonten blev ikke sat som et gæt, men efter en vurdering af, hvor lang tid det vil tage, siger ministeren.

Sundhedsministerens umiddelbare afvisning af en tidligere genåbning end forventet sker samtidig med, at statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag i et opslag på Facebook skriver, at nogle af restriktionerne i Nordjylland forhåbentlig kan løsnes før tid.

- Det er klart, at regeringen ikke har nogen interesse i at fastholde restriktioner i længere tid, end hvad der er nødvendigt, skriver statsministeren, der i et andet opslag konstaterer, at smitten i Danmark daler, og at indsatsen virker.

SSI: Flere prøver er nødvendigt

Hvor mange prøver, der har været gennem de omfattende og tidskrævende tests, kan SSI ikke oplyse - kun, at det slet ikke er nok til at kunne fastslå, om cluster 5 allerede er uddød.

Det foreløbigt manglende fund af cluster 5 får heller ikke Magnus Heunicke til at tvivle på, at tiltagene i Nordjylland har været nødvendige.

Han siger, at der ikke er tale om en overreaktion, og at regeringen ikke er gået længere end myndighedens anbefalinger.

- Det er argumenterne herfra, der vejer tungest for regeringen. Myndighederne skal være trygge ved situationen, før vi ophæver noget, siger Heunicke til Nordjyske.

280.000 skal testes

Det er regeringens ambition, at hovedparten af de 280.000 borgere i de syv nedlukkede kommuner vil være testet inden 3. december, hvor restriktionerne er sat til at ophøre.

20.000 nordjyder blev testet i weekenden, og siden mandag har testkapaciteten været på 13.500 personer om dagen.

Planen er, at det skal stige til 18.500 test om dagen fra mandag 16. november.

Alle de positive prøver vil blive gensekventeret, så man kan se, hvilken virusstamme der er tale om.

Mutation kan være uddød

Faglig direktør ved Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, siger til Politiken, at det ikke vil undre ham, hvis cluster 5-mutationen allerede er uddød.

- Men så vil der være mulighed for nye minkvarianter, der giver tilsvarende eller værre problemer, altså cluster 6, 7 og 8. Så det er risikoen for virusvarianter fra et stort reservoir i mink, der er og har været hovedbekymringen, siger Kåre Mølbak til avisen.

De syv nedlukkede kommuner er Thisted, Vesthimmerland, Jammerbugt, Brønderslev, Hjørring, Frederikshavn og Læsø.