Her er 14 danskere, der bor ulovligt i campingvogne

En række kommuner ønsker nu at gøre op med den ulovlige boform på campingpladser. Det betyder, at flere risikere at miste deres hjem.

For nogle har det været et aktivt tilvalg, for andre den allersidste løsning.

Men fælles for de danskere, der bor i campingvogne hele året rundt, er, at de risikerer at blive smidt ud af deres hjem.

For det er ulovligt at have adresse og bo fast i sin campingvogn i vinterperioden.

I forbindelse med ’Trailerpark Danmark’ har TV 2 lavet en rundringning til de campingpladser, der har åbent hele året rundt.

73 ud af de 100 campingpladser deltog, og 64,4 procent svarede ja til, at de havde fastboende.

Rundringningen viste en markant stigning i forhold til for 10 år siden, hvor det blot var 38,4 procent af pladserne, der havde personer med primær bopæl der.

Og tendensen er stadig den samme.

Selvom kommunerne i nogle tilfælde har godkendt adresseflytning, tilbyder hjemmehjælp og opkræver skat, har flere beboere fået varslet, at de nu skal flytte.

De lever derfor med frygten for at blive smidt ud af campingpladserne og i værste fald blive hjemløse.

I ‘Trailerpark Danmark’ har TV 2 endnu engang gennem et år fulgt livet på en række campingpladser i Danmark, hvor folk bor fast.

Herunder kan du møde de medvirkende.

Stina

I september sidste år mødte Stina og hendes 11-årige søn op på Corona Camping uden for Køge.

Pladsen er et af de steder, hvor der bor folk året rundt.

Hun havde mistet sin lejlighed, og fordi hun var sygemeldt var lejeboligerne alt for dyre. Kommunen kunne ifølge Stina ikke tilbyde hende et sted at bo, og derfor kørte hun til Corona Camping.

Alternativet var at bo i sin bil, hvilket hun ikke mente var godt nok til hverken hendes søn eller hende selv.

Heldigvis havde pladsejer Michael Palskov Farnø en ledig campingvogn. En midlertidig løsning - særligt fordi det regnede ind i vognen.

- Det er jo ikke lige det, man drømmer om, når man vokser op. At man skal have et barn og bo i en campingvogn. Man skal lige vænne sig til tanken, tror jeg, sagde Stina i forbindelse med indflytningen i efteråret sidste år og fortsætter:

- Jeg går også ud fra, at kommunen på et tidspunkt står her og ser, hvordan min søn bor her. Det er en campingplads. Og jeg kan ikke finde ud af, om det er lovligt eller ulovligt at bo på den her måde. Men vi er sammen, og det er det vigtigste for mig lige nu.

Lars og Ina Madsen

Sammen med deres søn flyttede Lars og Ina ind i en campingvogn på 12 kvadratmeter. Det gjorde de efter en hård tid, hvor de mistede deres hus.

Men selvom pladsen er trang, er de glade for at være på Corona Camping.

- Det har betydet, at jeg nu måske får et arbejde, så jeg kan komme lidt i gang. Det ville jeg have haft svært ved, hvis vi havde boet i bilen, siger Ina Madsen i ‘Trailerpark Danmark’.

Patrick

Patrick havde aldrig forestillet sig, at han skulle bo i en campingvogn. Men efter at have afsonet en dom for forsikringssvindel oplevede han, at han ikke havde alternativer.

- De fleste kommuner har en god løsladelsespakke, men det havde de ikke med mig. Du kommer bare ud til ingenting, siger Patrick i ‘Trailerpark Danmark’.

Han flyttede derfor ind på Corona Camping.

- Jeg kunne godt selv se mig her, fordi det er rart på en anden måde end at bo i en lejlighed, siger han.

Patrick fortæller, at han før fængslet boede lidt uden for Næstved og med egne ord levede et helt almindeligt liv.

I programmet er Patrick sygemeldt med social angst. Derfor køber han en hundehvalp til at give ham selskab i campingvognen, men også til få ham ud og være lidt social på pladsen.

Kine

Billedkunstneren Kine besluttede for nylig at overlade sin lejlighed på Vesterbro i København til sin søn for selv at flytte ind i en campingvogn på Corona Camping.

Her bruger hun tiden på at skrive en bog.

- Jeg elsker at være her. Lytte til regnen, sidde og skrive. Det er bare fantastisk, siger hun.

Mona og Fanny

Mona er stadig glad for livet på campingpladsen Degnehaven på Langeland, hvor hendes datter Fanny også bor.

Her har hun lært flere af de polske håndværkere, der også bor på pladsen, at kende. I programmet går alt, som det plejer.

Lige indtil Mona og Fanny får et brev fra kommunen.

De skal flytte.

- Det er noget forbandet svineri. Vi har fået at vide, at det er en helårscampingplads, sagde Mona, da hendes datter Fanny læste brevet op for hende.

De undrer sig begge over, at man ikke bare selv må få lov at bestemme, hvor man vil bo.

Jonas og Kamilla

Jonas flyttede i campingvogn i 2018 på Carlsberg Camping på Fyn og har boet der lige siden. Han flyttede i campingvogn for at mindske de økonomiske udgifter.

I løbet af sit liv har Jonas flyttet meget, og derfor har det betydet meget for ham at få en fast base, hvor han kan se sig selv blive boende i et stykke tid.

- Det er nok det bedste sted, jeg har boet, siger han.

Livet i campingvognen har givet luft i økonomien, og det betyder meget for Jonas. De få udgifter er for ham lig med frihed.

Han har boet alene indtil for nylig, hvor hans kæreste Kamilla flyttede ind.

De er glade for beslutningen om, at Kamilla flyttede fra sin lejlighed og ind i Jonas’ campingvogn.

De sparer hver måned penge, som de på et tidspunkt vil bruge til at købe et hus.

Kiki og Henning Hansen

Kiki og Henning bor hele året rundt i deres campingvogn på Esbjerg Camping sammen med deres datter, Miriam.

De har aktivt valgt livet i campingvognen til og har længe levet uden bekymringer. Lige indtil de i oktober sidste år fik et brev fra Esbjerg Kommune.

Der stod, at de ikke havde ret til at bo på campingpladsen, og at de skulle flytte ud senest 20. oktober i år.

- Det rykkede tæppet væk under os. Fuldstændig. Vi kan mærke det helt ind i maven - og det gør ondt, siger Kiki Hansen og tilføjer:

- Vi følte os kriminelle.

Familien havde solgt deres hus i god tro og flyttet ned på campingpladsen. Esbjerg Kommune havde endda godkendt flytningen, fortæller Kiki Hansen.

Parret har sammen med en række andre fastboende campister besluttet sig for at tage kampen op og forsøge at påvirke en række politikere til at kæmpe for deres ret til at blive boende.

Marian og Bent

Bent og Marian solgte for et par år siden deres store hus og flyttede ind i en luksuscampingvogn på en campingplads i Jylland. Derudover har de en lille campingvogn, som de bruger, når de skal på ferie.

Ved at skifte det tre etager store hus ud med campingvognen har de fået væsentligt mindre plads, men til gengæld meget mere luft i økonomien.

Men på trods af de færre kvadratmeter er alt næsten, som da de boede i huset.

- Jeg er glad for det, som det er. Her er plads til mange ting, siger Marian Christiansen og fortsætter:

- Vores vægge bevæger sig somme tider, men det er en del af det, vi godt kan lide - at vi kan mærke naturen.

Ægteparret føler, at livet i campingvognen får dem ned i tempo. De er glade for deres valg, og derfor forstår de heller ikke, hvorfor kommunerne nu vil smide de fastboende ud af campingpladserne.

- Man skal have lov til at bo, som man selv vil. Så længe man betaler sin skat og til den plads, man bor på, kan jeg ikke se noget problem i det, siger Marian Christiansen.

Kaylee

En dårlig økonomi og arbejdsløshed tvang 38-årige Kaylee til at vælge mellem en et-værelses lejlighed eller en campingvogn.

Kaylee valgte det sidste og flyttede ind på en campingplads i Jylland.

Hun har en større gæld, som hun betaler af på, og derfor er der ikke mange penge at gøre godt med.

Derfor bruger Kaylee en del tid på at bekymre sig over ubetalte regninger. Hun frygter, at fogedretten kan finde på at inddrage campingvognen og gøre hende hjemløs.

Sideløbende med de økonomiske bekymringer er Kaylee, der førhen hed Morten, begyndt på en hormonbehandling.

Allerede som helt ung havde Kaylee en stor drøm - nemlig at gennemgå et kønsskifte fra mand til kvinde. Dengang vidste hun bare ikke, at det var muligt.

Men nu er drømmen ved at gå i opfyldelse, og på campingpladsen føler Kaylee, at hun ikke behøver gemme sig i krogene.

- Jeg kan være, som jeg lyst til, siger hun.

Du kan følge beboernes liv på de danske campingpladser i 'Trailerpark Danmark' torsdag aften klokken 20.00 eller på TV 2 PLAY.