Coronavirus

Alle smittede mink er dræbt i Nordjylland inden midnat

243 minkfarme er smittet med covid-19 - her af er 188 besætninger blevet aflivet på landsplan.

Stort set alle smittede mink i Nordjylland er aflivet inden midnat.

Det meddeler Fødevarestyrelsens stabschef Karsten Aagaard til Nordjyske.

- Vi er stort set færdige alle steder. Så jeg har en kraftig formodning om, at vi når at få de sidste steder tømt onsdag aften, siger han.

Han kan ikke udelukke, at der kan være en enkelt farm med smittede mink tilbage, men "det er én eller højst to farme, vi taler om", siger Aagaard, der uddyber, at farmene ligger tæt i regionen, og der derfor heller ikke generelt er mange mink tilbage.

Alle mink skal lade livet, hvis de befinder sig på en smittet minkfarm eller inden for en risikozone på 7,8 kilometer fra en smittet minkfarm.

Der er cirka 350 minkfarme i Nordjylland, hvor der er konstateret smitte på 179.

I Nordjylland bliver mink brændt

Myndighederne har været tvunget til at grave tusinder af mink ned flere steder i Jylland, men i Nordjylland er det lykkedes at brænde samtlige dyr.

Hvis landmænd ønsker at grave deres dyr ned skal de søge dispensation og der er ingen, der foreløbig har gjort i Nordjylland.

Onsdag eftermiddag meddeler Fødevarestyrelsen, at 188 ud af 243 smittede minkbesætninger er aflivet. Fire millioner mink er slået ned.

Omfattende restriktioner i Nordjylland

I Nordjylland er syv kommuner nærmest lukket helt ned.

Blandt andet opfordres borgere til ikke at forlade deres egen kommune.

Skolebørn fra 5.-8. klasse er sendt hjem, og også offentlige og private arbejdspladser opfordres til at have så mange til at arbejde hjemme som muligt.

Også restauranter, barer og caféer er blevet lukket.

Desuden er offentlig transport begrænset. Kun folk med kritiske jobfunktioner må rejse med bus på tværs af kommunegrænser til og fra arbejde. De skal medbringe et brev fra deres arbejdsgiver om, at de har en kritisk jobfunktion.

Statsministeren overveje restriktioner

De stramme restriktioner gælder som udgangspunkt indtil 3. december.

Statsminister Mette Frederiksen (S) åbnede onsdag i et opslag på Facebook for, at nogle af dem kan løsnes før tid.

- Forhåbentligt kan nogle af restriktionerne løsnes tidligere – det afhænger af de løbende risikovurderinger fra sundhedsmyndighederne.

- Men det er klart, at regeringen har ikke nogen interesse i at fastholde restriktioner i længere tid, end hvad der er nødvendigt, skriver statsministeren.

Hun medgiver, at kommunerne er under et stort pres. Kommunerne er Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Thisted, Vesthimmerland og Læsø.

TV2 har onsdag eftermiddag forgæves forsøgt at få en uddybende kommentar fra Fødevarestyrelsens stabschef Karsten Aagaard.