Coronavirus

Utryghed blandt minkavlere: - Vi ved ikke, hvor vi står

Minkavlere landet over er i gang med at aflive deres mink og vinke farvel til deres livsværk.

Regeringen har droppet planerne om at gennemføre en hastelov om aflivning af mink. Det skyldes, at der ikke er opbakning til en hastebehandling af forslaget, som skal give regeringen lovhjemmel til at beordre alle mink slået ned.

Dermed kan det vare uger, inden en eventuel lov er færdigbehandlet i Folketinget.

Netop de nye meldinger om, at regeringen ikke har haft lovhjemmel til at beordre masseaflivninger af de danske mink uden for Nordjylland, skaber utryghed blandt minkavlere landet over. Blandt andet hos minkavler Mona Kulsø Larsen, der også er formand for Sjællands Pelsdyravlerforening.

- Når man er i knæ og ikke kan sove om natten eller hænge sammen, så har man ikke brug for at blive sat mere i tvivl. Så har man brug for, at der er orden og styr på de ting, der sker. De fjerner vores livsgrundlag, siger hun til TV 2 Øst.

Lovforslaget kom på bagkant, da aflivningen af op mod 17 millioner mink allerede er begyndt, efter at regeringen i sidste uge udstedte en ordre om, at alle mink i Danmark - syge som raske - skal aflives for at stoppe en mutation af coronavirussen fra at sprede sig.

- Det er fuldstændigt vanvittigt

Også på Fyn hos minkavler Martin From vækker de modsatrettede meldinger bekymring.

Mandag havde han slået omkring halvdelen af sin besætning på 60.000 mink ihjel.

- Jeg synes jo, det er fuldstændig vanvittigt, at man ikke involverer hele Folketinget i sådan en beslutning, så der kan komme nogle flere øjne på, inden man træffer beslutningen, som regeringen har gjort, siger Martin From til TV 2 Fyn.

Han håber på en hurtig afklaring fra politikerne, så han og hans kolleger ved, hvor de står.

Skuffelse i Sydjylland

I Sydjylland ser en skuffet Andreas Hindbo nu til, mens hans fars og hans eget livsværk nedslagtes.

- Det er fuldstændig uforståeligt for mig, at man behandler så mange mennesker sådan her. Jeg synes, der er handlet forkert, og jeg er virkelig skuffet over det, siger Andreas Hindbo til TV Syd.

Det kræver et stort flertal af gennemføre en hastebehandling. Tre fjerdedele af Folketingets medlemmer skal bakke op, før regeringen kan fremsætte en hastelov.

Men en samlet opposition vil ikke være med til at haste lovgivningen igennem.