Dansk minkvirus vækker opsigt, men hvor farlig er cluster 5-mutationen?
Ifølge eksperter inden for immunologi kan en kommende vaccine mod coronavirus være udfordret af den muterede minkvariant, der kaldes cluster 5.
Den har lukket en hel landsdel, lagt flere millioner mink i graven og gjort danskere uønsket i udlandet.
Fundet af den særlige, muterede minkvariant af coronavirus - kaldet cluster 5 - har allerede haft enorme konsekvenser for det danske samfund og ikke mindst minkindustrien, der er i knæ.
I sidste uge meddelte regeringen, at alle mink i Danmark skal slås ihjel for at forhindre spredningen af cluster 5-mutationen. Samtidig blev syv kommuner i Nordjylland, hvor minkfarmene primært ligger, lukket ned.
Men hvorfor har cluster 5-virussen fået så stor opmærksomhed verden over, hvor farlig er den, og hvordan ser mutationen egentlig ud?
TV 2 har talt med de to professorer Jan Pravsgaard Christensen og Ali Salanti fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet for at opklare spørgsmålene.
Hvor farlig er cluster 5-mutationen?
Jan Pravsgaard Christensen siger til TV 2, at den muterede coronavirus for nuværende kan håndteres, selvom den har spredt sig fra mink til mennesker.
Den muterede cluster 5-variant er fundet i coronaprøver hos i alt 12 danskere, men det gør ikke professoren nervøs.
- Cluster 5-mutationen er ikke farligere end den almindelige coronavirus. Den gør ikke folk mere syge, og den spreder sig ikke mere i samfundet end den kendte variant, siger Jan Pravsgaard Christensen.
Hvordan skiller cluster 5-mutationen sig ud i forhold til almindelig coronavirus?
Cluster 5-virussen adskiller sig fra den almindelige SARS-CoV-2-virus på ét afgørende punkt, forklarer professoren fra Københavns Universitet.
Det drejer sig om det såkaldte spike-protein, der kan betegnes som en slags udvækster på virussen eller dens 'fangearme'.
Spike-proteinerne bruger coronavirussen til at finde og koble sig sammen med receptorer på overfladen af celler. Når det er sket, kan virussen herefter trænge ind i cellen og inficere denne.
Coronavirussen angriber typisk celler i lungerne, hvilket kan illustreres på følgende måde.
Det er i cluster 5-mutationens spike-proteiner, at forskere har set flere ændringer af dens form og opbygning. Ifølge forskerne er disse mutationer sket i virussens forsøg på at tilpasse sig mink.
Jan Pravsgaard Christensen forklarer, at menneskets immunsystem naturligt danner antistoffer mod coronavirus for at forhindre, at virussen trænger ind i cellerne.
- Men hvis spike-proteinet bliver ændret tilstrækkeligt, så kan antistofferne ikke genkende virussen, siger han.
Det kan ifølge professoren potentielt være et stort problem.
For hvis man har været smittet med den almindeligt kendte coronavirus, og kroppen har dannet antistoffer, er det ikke sikkert, at antistofferne kan beskytte mod den nye cluster 5-variant.
Skal vi være bekymrede for cluster 5-varianten?
Svaret er ikke entydigt ifølge eksperterne.
Ali Salanti er professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.
Han siger til TV 2, at Statens Serum Institut har data, der tyder på, at cluster 5-varianten neutraliseres dårligere af serum med antistoffer fra patienter, som har været igennem en SARS-CoV-2-infektion.
Jan Pravsgaard Christensen mener ikke, at danskerne skal være bange for cluster 5-varianten af coronavirus, men han siger, at der er grund til at holde et vågent øje med virussens udvikling.
- Hvis virussen bliver ved med at mutere, så kan det give udfordringer, siger professoren.
Kan cluster 5-mutationen give udfordringer i forhold til effekten af en kommende coronavaccine?
Den muterede coronavirus cluster 5 kan sprede sig fra mink til mennesker, og frygten er, at en kommende coronavaccine vil være mindre effektiv over for den.
Ali Salanti vurderer ikke, at coronavirus cluster 5-mutationen er en risiko for de kommende vacciner, der i øjeblikket er ved at blive udviklet, så coronapandemien kan komme under kontrol.
Det skyldes ifølge professoren, at cluster 5-mutationen bliver neutraliseret fint af blodprøver med høje antistofniveauer, hvilket er gældende for de fleste vacciner i udvikling.
- Det vil dog være problematisk, hvis denne variant af coronavirus akkumulerer flere mutationer. Så kan man frygte, at man på et tidspunkt vil opnå dårligere beskyttelse fra vaccinerne, siger Ali Salanti.
Jan Pravsgaard Christensen er enig i, at en kommende vaccine mod coronavirus kan være udfordret af cluster 5-mutationen.
Professoren påpeger, at proteinet, som de fleste vaccineproducenter bruger, tager udgangspunkt i den almindeligt kendte coronavirus.
- Vi kan stå i den situation, at antistofferne ikke kan beskytte, men vi ved endnu ikke, hvor nedsat denne grad er, siger Jan Pravsgaard Christensen.
Ingen fund af cluster 5-mutation siden september
De danske sundhedsmyndigheder har påvist cluster 5-mutationen i samlet set fem nordjyske minkfarme og i 12 patientprøver.
Mads Albertsen er professor i biovidenskab på Aalborg Universitet, og han leder det forskerhold, der kortlægger arvemasse fra coronaprøver.
Forskerne i Aalborg gentester specifikt for, om cluster 5-mutationen findes i danskernes coronatest.
På laboratoriet er der blevet analyseret cirka 1000 prøver om ugen de sidste par måneder, men det er længe siden, at der er påvist den særlige, muterede minkvariant af coronavirus.
- Vi har ikke set cluster 5-mutationen siden midten af september, siger Mads Albertsen til TV 2.
Mutation kan være uddød
Faglig direktør ved Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, siger til Politiken, at det ikke vil undre ham, hvis cluster 5-mutationen allerede er uddød.
- Men så vil der være mulighed for nye minkvarianter, der giver tilsvarende eller værre problemer, altså cluster 6, 7 og 8. Så det er risikoen for virusvarianter fra et stort reservoir i mink, der er og har været hovedbekymringen, siger Kåre Mølbak til avisen.
Den udmelding er Jan Pravsgaard Christensen enig i.
Men professoren påpeger en generel udfordring herhjemme i bekæmpelsen af coronavirus.
- Brug af mundbind og social afstand kan være omsonst, hvis vi har et stort reservoir blandt mink, som kan bære pandemien og smitte mennesker.