header 04
Coronavirus

15 danskere fortæller: Sådan ramte første bølge os

TV 2 Dokumentar har fået en række danskere til at filme deres liv under forårets coronakrise. Læs her, hvordan 15 af dem mærkede konsekvenserne.

Danmark er ramt af coronapandemiens anden bølge. Smittetallene sætter rekorder, regeringen vil aflive 17 millioner mink, og nordjyderne oplever endnu en markant nedlukning.

Det sker bare otte måneder efter, at Mette Frederiksen annoncerede en historisk nedlukning af Danmark.

En nedlukning, som fik konsekvenser for alle. Mentale. Økonomiske. Fysiske. Nogle har mistet deres job, andre deres virksomhed. Og pårørende til mere end 700 danskere har siden marts mistet en, de havde kær.

Der er alenemoren med den kræftsyge dreng, som, hun frygtede, ville blive smittet. Den 29-årige, der måtte droppe specialeplanerne, da han blev indlagt med coronavirus. Og chefstrategen, som måtte være adskilt fra sin kone, da de mistede deres ufødte barn.

Læs og oplev deres og 12 andre danskeres fortællinger, der er en del af TV 2-dokumentaren ’Vores fordømte forår’:

Megan Coogan, 26 år

Sygeplejerske på infektionsmedicinsk afdeling på Rigshospitalet

Det er kun et par uger siden, landet lukkede, og jeg har nu ansvar for nogle meget syge patienter. Nogle af dem skal have 13-15 liter ilt. De er meget dårlige med høj feber, dårlige respiratorisk, de er angste og får ikke sovet. Det rammer min faglige stolthed, at jeg kæmper for de her patienter, og der er bare ikke noget, der virker. Det er sindssygt frustrerende.

Mon jeg kan blive lige så syg og hårdt ramt, at jeg også ligger i den hospitalsseng lige om lidt? Jeg overvejer, om jeg skal lave et testamente. Der er jo unge, der blevet lagt i respirator. Der er jo nogen, der bliver fuldstændig kvalt og ikke kan få luft, og der er nogen, der ikke kommer sig efter respirator. Det er sådan nogle scenarier, jeg kan forestille mig selv ende i, fordi jeg tænker så langt ud.

Dragan Sljivic, 40 år

Direktør og medejer af Svostrup Kro

Telefonen kimer med aflysninger af arrangementer her på kroen. Vi skulle have haft flere hundrede konfirmationer de næste måneder, men alt er aflyst eller udskudt. Vores restaurant er lukket, og vi har tabt 60-70 procent af vores omsætning. Det er rimelig meget, når vi normalt ligger på 1,5-2 millioner kroner om måneden. Vi har endnu ikke afskediget nogen medarbejdere, og det har vi heller ikke tænkt os at gøre, så længe vi kan lave take away, og vi får penge fra regeringens hjælpepakker.

Svostrup Kro har klaret sig gennem krisen og har indhentet noget af det tabte. Dragan er bekymret for udviklingen af pandemien, da en ny nedlukning vil få nye økonomiske konsekvenser.

Valdemar Glahn-Abrahamsen, 29 år

Indlagt med covid-19

Jeg har været indlagt i ni dage. Normalt læser jeg på IT Universitetet i København, hvor jeg var i gang med at skrive mit speciale, men nu ligger jeg her på en isolationsstue på Rigshospitalet. Min krop optager dårligt ilten i blodet. Det hedder vist iltmætningen. Infektionstallene er heldigvis faldet til 74 fra 300. Jeg vil bare ud igen. Kom nu krop, bliv nu god igen. Det her tager bare vildt langt tid. Til jer derude, det kan ramme jer pludseligt. Man tror det ikke.

Valdemar Glahn-Abrahamsen var indlagt i to uger og fik ingen varige mén af covid-19. Han har for nyligt færdiggjort sit speciale.

Videodagbog fra Valdemar Glahn-Abrahamsen, som er indlagt med corona.

Ketty Hjøllund, 63 år

Salgskonsulent

Jeg kan ikke sove. Jeg har en meget trist og tung fornemmelse. Det er hårdt at være så isoleret, og jeg kan mærke, at jeg bliver glemsom af det. Men jeg bliver nødt til at passe på mig selv, fordi jeg har børn, børnebørn og min mor, som jeg også skal være der for. Hold op hvor er det svært. Alt det, man plejer at gøre, er blevet taget fra en – og samtidig går jeg og er bange for, hvad hver time bringer.

Det er 23. marts, og min kæreste, Jens Erik, har været indlagt i ni dage. Jeg er så bekymret for hans helbred. Det skal ikke være en åndssvag coronavirus, der tager livet af ham.

Hver eneste aften, når jeg går i seng, tænker jeg, at i morgen ringer de fra Skejby og fortæller mig, du har fået det bedre. Vi har så mange planer og ting, som vi skal nå i vores liv. Du er også bagud i Sequence, så du har bare at komme tilbage, så vi kan få det afgjort.

Kettys kæreste Jens Erik døde 4. april 2020 på Skejby Sygehus.

Videodagbog fra Ketty Højlund, hvis kæreste er indlagt med coronavirus.

Luca Pristed, 26 år

Sygeplejerske på akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital

Det er surrealistisk at gå på arbejde, mens resten af Danmark er lukket ned, og folk sidder derhjemme. Men jeg er glad for at kunne hjælpe. Den der uvidenhed om sygdommen skræmmer mig. Vi ved ikke, om folk bliver raske, når de er uden symptomer, og vi sender dem hjem. Det er det, der gør den her sygdom så uhyggelig i forhold til andre sygdomme. Der er kollegaer, der har været smittet, og jeg er også bekymret for min egen sikkerhed, om jeg bliver smittet. Vi ved, at ældre rammes hårdest, men der er jo også unge, der bliver ramt.

Videodagbog fra sygeplejersken Luca Pristed.

Andreas Østerheden, 30 år

Chefstrateg i Nordea

Det har været en enorm hektisk tid på kontoret. Udover at vi skal håndtere coronakrisen, som stadig skaber stor usikkerhed for, hvad der kommer til at ske for verdensøkonomien, opfører oliemarkederne sig fuldstændig vanvittigt. Det er 21. april, og vi har for første gang i historien haft negative oliepriser – det vil sige, at olieproducenter i USA betaler andre for at aftage olien, og det er gudhjælpemig aldrig set før.

Det har også været en hård periode for os herhjemme. Det var så glædeligt, at min hustru var gravid med vores første barn, men vi fik desværre den nyhed for ikke så længe siden, at fosterets hjerte var stoppet med at slå.

På grund af corona måtte jeg hverken være med til scanningen, eller da min kone fik de dårlige nyheder. Det var ekstremt hårdt, at jeg sad ude i bilen og ikke derinde, hvor jeg kunne holde om hende og være sammen med hende. Når det samtidig er begrænset, hvad man kan se af familie og venner, så går man meget alene med en sorg som den her.

Andreas Østerhedens hustru er gravid, og de venter sig en dreng til februar.

Kirsten Schaumburg, 65 år

Plejehjemsforstander på Ellen Mariehjemmet i Gilleleje

Her tre uger efter nedlukningen begynder det at være svært for mange af beboerne. De savner, og det er en svær følelse at have. Forhåbentlig kommer foråret snart, så vi kan være ude i haven, men det kan jo aldrig udfylde den menneskelige kontakt.

Jeg har splittet dem op i mindre grupper, så de ikke sidder så tæt. Men de savner samværet. De savner underholdning. De savner deres familier. Jeg er meget bekymret for beboerne. Flere af dem er så svage, at de måske ikke vil klare sådan en omgang, og det gør mig ked af det.

Jeg har talt meget med Knud Karlsson, som virkelig savner sin store familie.

Videodagbog fra Knud Karlsson, som har besøg af hele sin familie på plejehjemmet.

Poul Nissen, 53 år

Professor i molekylær biologi på Århus Universitet

Jeg kan ikke blive testet, fordi vi kun tester alvorligt syge. Det er 17. marts, og jeg har været sengeliggende i en uge med feber og hoste. Gid, det snart går over, så jeg kan komme tilbage på fakultetet og kaste mig over mine idéer til, hvordan vi kan gå til coronakrisen i forskningen.

Den her omgang har virkelig lært os, hvor utrolig skrøbelige vi er, når vi bliver ramt af en epidemi. Vi har slet ikke testkapaciteten til at identificere den tidligt nok til at lave en ordentlig inddæmningsstrategi, så i stedet så ender vi her, hvor vi er nu, og hele samfundet er lukket ned.

Diana Willumsen, 33 år

Alenemor

Siden Danmark lukkede ned, har vi været isoleret i min lejlighed med mine tre børn. Jeg er skrækslagen for, at de skal få corona, for to af dem er i risikogruppen. Noah på seks år har leukæmi og har intet immunsystem. Mathilde på 14 år har en gigtsygdom, som giver nedsat immunsystem.

De risikerer begge at blive alvorligt syge, så vi får tiden til at gå inden for hjemmets fire vægge.

Jeg føler faktisk, at jeg er blevet sparket tilbage, hvor vi var, da Noah fik leukæmi. Dengang var vi nærmest væk fra omverdenen i halvandet år. Det er vi igen. Væk fra familie, venner og bekendte.

Videodagbog fra Diana Willumsen, som er isoleret derhjemme med sine børn.

Arash Asfari, 46 år

Overlæge og anæstesiolog på Rigshospitalet

Her i begyndelsen af april måned har det meste af Danmark været lukket ned i næsten fire uger. Som overlæge og anæstesiolog på Rigshospitalet er jeg vant til lidt af hvert, men selv os, der har mange, mange års erfaring, er blevet taget med bukserne nede af coronapandemien.

På hospitalerne står vi i en virkelighed, hvor der er et tiltagende pres på systemet. Medarbejderne forsøger deres bedste, og der er en fantastisk ånd, men vi er udfordrede på værnemidler. Vi er udfordrede på kapacitet, og vi er udfordrede på kvalificerede medarbejdere til kritiske funktioner.

Jeg har fundet ud af, at en af mine meget gode kollegaer har været indlagt, og en anden god kollegas mand døde desværre i går. Det er skræmmende at høre om kollegaer, der ligger i respirator såvel i Danmark som i Sverige, og der er mange døde kollegaer i Spanien. Vi kommer til at redefinere vores terminologi og lærebøger, for det er jo en helt anden sygdom, end vi troede.

Signe Asbirk, 45 år

Præst i Køge Kirke

Jeg står her palmesøndag i en hel tom kirke. Det er vist aldrig sket før i kirkens historie, at den har været lukket til påske, så det er helt, helt usædvanligt.

Det, jeg har savnet allermest i den her påske, er helt klart at kunne forsamles. At kunne synge sammen, spise sammen og mødes ansigt til ansigt. Det er meget intenst at have bisættelser og begravelser i den her tid. Folk må ikke hilse på hinanden, give hinanden et kram, eller hvad der ellers fylder det tomrum ud, hvor ord ikke rækker. Jeg tænker lidt på, om prisen for at holde sig i live bliver for høj, om vi kan blive så bange for at dø, at vi slet ikke tør leve. Folk gør jo alt muligt for at holde sig i live længere tid. Er vi klar til at droppe kram og besøg på plejehjemmene for at kunne leve længere?

Kennie Bülow Johansen, 55 år

Førtidspensionist

Jeg lider af KOL og har kun 30 procent af min lungekapacitet tilbage, så jeg er virkelig bekymret for, at jeg pludselig bliver smittet med corona. Min kone er SOSU-assistent, og hun er dagligt i kontakt med mange mennesker, så jeg er bekymret for, om hun kan tage smitte med hjem. Vi spritter af og spritter af, vasker hænder og vasker hænder. Det er ved at gå i hjernen på en. Jeg går og mærker efter i lungerne hele tiden. Man bliver lidt paranoid.

Mine børnebørn har jeg ikke set siden 22. februar, og jeg er sikker på, at jeg ikke kommer til at se dem et godt stykke tid endnu – det bliver måske først efter sommerferien. Det er 23. marts nu, og det er lang tid at skulle nøjes med Facetime. Jeg savner dem virkelig meget.

Kennie Bülow Johansen så sine børnebørn igen 1. maj 2020.

Videodagbog fra Kennie Bülow Johansen, som har KOL og frygter at blive smittet.

Bo Eriksen, 53 år

Direktør i Kiiltoclean

Vi har kørt et meget højt gear i over en måned nu. Det startede 27. februar. Vores virksomhed Kiiltoclean producerer og sælger håndsprit til svenske og danske myndigheder, og produktionsteamet kører i døgndrift for at følge med.

Jeg er ved at blive vanvittig over, at jeg ikke kan gøre de ting, jeg plejer at gøre i min fritid. Og jeg har planlagt et brag af en sommerhusfest med livemusik og alt, hvad hjertet kan begære, så vi kan betale lidt tilbage til medarbejderne for deres hårde slid.

I marts har vi solgt for 370 procent af vores budget, og under normale omstændigheder ville vi rende rundt med armene oppe og fejre det her big time. Men sådan er situationen ikke i øjeblikket. Der er en kampgejst blandt medarbejderne, fordi de er stolte over, at de faktisk kan gøre en vigtig forskel. Men der er også en ydmyghed, for der er mennesker, der bliver syge og dør af det her, virksomheder, der lider, og folk, der mister deres job.

Hans Fogh, 55 år

Direktør i Harry VS Larry

Der er gået et par uger efter nedlukningen, og jeg har det svært med at skrue ned her i mit firma, der sælger High-end budcykler. Der er tre parametre, jeg skal overleve på - psykisk, fysisk og økonomisk. Den fysiske giver sig selv. Det økonomiske er det, jeg sidder her og kæmper med. Jeg har det svært med at skulle skrue ned for virksomheden og ændre planerne for vækst. I forhold til den mentale del af det går det mere og mere op for mig, hvor hårdt det egentlig er.

Hvor meget en svingdør det er af godt humør og dårligt humør. Man kan ikke undgå at lade sig påvirke af den stemning, der er. Det, der holder mig fra at blive skør, er mit arbejde, mine cykelture - og rødvin.

Videodagbog fra Hans Fogh, som kæmper for sin virksomheds overlevelse.

Jannie Lysgaard Poulsen

Ph.d.-studerende og læge på Bornholms Hospital

Jeg er på vej hjem fra Bornholm. Alt mit habengut er kastet ind i bilen, og jeg sidder med dyne og jakke omkring mig i bilen på færgen. Her er pissekoldt. Jeg er på vej hjem, fordi jeg er konstateret positiv for covid 19.

Jeg var ved at skrive min Ph.d, da jeg blev ansat på Bornholms Hospital og skulle herover for at hjælpe til under krisen. Men nu tager jeg hjem under en uge efter, at jeg er kommet. Og jeg er selvfølgelig bange for, om jeg kan have smittet nogen. Både patienter, men bestemt også sygehuspersonale. Det er der bare på ingen måder brug for lige nu.

Jannie Lysgaard fik ikke noget alvorligt sygdomsforløb. Hun vendte tilbage til Bornholms Hospital for et par måneder og arbejder i dag videre på sin Ph.d.