Samfund

Nyt studie: Coronavaccine har stor effekt - ekspert er 'meget begejstret'

Pfizer håber at kunne ansøge om nødgodkendelse i USA om få uger.

En vaccine, som blandt andet amerikanske Pfizer er ved at udvikle, har vist sig forbavsende effektiv.

Ifølge en pressemeddelelse fra Pfizer viser et nyt studie af vaccinekandidaten, at den forhindrer infektion i mere end 90 procent af alle tilfælde.

Studiet er baseret på tusindvis af frivillige og overgår alle forventninger indtil videre. Det siger William Gruber, der er senior vice president for Pfizers vaccineafdeling.

- Det her er noget nær den bedst tænkelige nyhed for verden, USA og den offentlige sundhed, siger William Gruber til Bloomberg.

Topchefen for BioNTech, der udvikler vaccinen sammen med Pfizer, kalder en effekt på 90 procent for ”ekstraordinært”.

En klar føring ved pausen

Trods de lovende resultater er studiet endnu ikke færdigt.

Ifølge Bloomberg vil vaccineforsøget fortsætte indtil 164 personer, der deltager i forsøget, testes positive for covid-19. Effektiviteten på over 90 procent er beregnet efter, at 94 personer i forsøget har fået corona – altså godt halvdelen.

Derudover er det endnu ikke sikkert, om vaccinen er mere eller mindre effektiv på bestemte grupper, for eksempel ældre eller folk i risikogrupperne. Det er også usikkert, hvilken – hvis nogen – effekt vaccinen har på, hvor alvorlige symptomer, de coronasmittede forsøgspersoner udvikler.

De samme ting hæfter Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, sig ved.

- Jeg er meget begejstret, men der er nogle forbehold, hvor vi ikke er helt i mål endnu. Man kan sige, at det er en pausestilling, og vi fører pænt stort. Måske 2-0 eller 3-0, siger virologen til TV 2.

Studiet er ikke færdigt endnu, men Pfizer siger selv 90 procents effektivitet. Hvor meget er det?

- Det er rigtig godt. Det vil jo sige, at hvis du vaccinerer 100 personer, vil 90 af dem være beskyttet. Det kan nå at ændre sig, men det ser lovende ud, siger Allan Randrup Thomsen.

Nødgodkendelse om få uger

I en pressemeddelelse skriver Pfizer, at flere end 43.000 personer har taget del i vaccineforsøget, siden det blev indledt i slutningen af juli.

Af dem har næsten 39.000 per 8. november modtaget vaccinens anden dosis. I første omgang måler studiet, hvor stor en andel af deltagerne, der har fået covid-19, syv dage efter de har modtaget anden dosis af vaccinen.

I meddelelsen oplyser Pfizer også, at de – som det ser ud lige nu – vil kunne ansøge om nødgodkendelse i USA i tredje uge af november.

I øjeblikket forventer Pfizer at kunne producere op mod 50 millioner doser vaccine inden årets udgang og op mod 1,3 milliarder doser næste år.

Danmark har forhåndsaftaler på mulige vacciner fra henholdsvis AstraZeneca, Sanofi-GSK og Johnson & Johnson. Forhåndsaftalerne er indgået på Danmarks vegne af EU-Kommissionen.

Som det er nu, har Danmark dog ingen forhåndsaftale med Pfizer. I oktober oplyste virksomheden dog i en pressemeddelelse, at man har indledt forhandlinger med EU om salget af op mod 200 millioner doser vaccine.

Grønt aktiemarked

Både den amerikanske præsident, Donald Trump, og aktiemarkeder over hele verden har taget godt imod nyheden fra Pfizer.

- Aktiemarkedet er gået meget op, vaccinen kommer snart, skriver Donald Trump blandt andet.

Siden Pfizers pressemeddelelse kom ud, er de største europæiske aktieindekser steget med 5-7 procent. Også S&P 500 og Dow Jones, to af de største aktieindekser i USA, ser ud til at stige med adskillige procent, når markederne åbner senere på eftermiddagen.