a
Coronavirus

Med få ord dødsdømte Mette Frederiksen en hel branche - avler kalder hende 'en rød diktator'

En udmelding fra regeringen har sendt pelsindustrien i opløsning. Millioner af dyr skal aflives i al hast, mens uroen breder sig på Christiansborg.

Jens Jørgen Madsen ligner ikke en mand, der har let til tårer.

Men spørgsmålet fra TV 2s journalist tog alligevel pusten fra ham. Snøftende vendte han sig om. Han skulle lige samle sig for at finde de rigtige ord, da han i sidste uge blev bedt sætte ord på, hvordan det er for ham at måtte aflive hele sin bestand af mink.

- Det er vel noget af det værste, du kan opleve.

Forståelsen er ikke stor for, at landets statsminister, som han kalder en "rød diktator", har beordret en aflivning af alle Danmarks mink.

Men der er i høj grad noget at frygte, hvis man spørger Statens Serum Institut.

Worst case-scenariet er, at vi har en pandemi, som starter forfra med udgangspunkt i Danmark

Kåre Mølbak, direktør i Statens Serum Institut.

Der er sket en mutation i coronavirussen, som spreder sig blandt mink, der opdrættes side om side i små bure på hundredvis af farme rundt om i landet.

Frygten er, at de mange millioner mink i Danmark sætter gang i en kædereaktion:

En kædereaktion, hvor mink smitter mink, mink smitter mennesker, og mennesker smitter hinanden med den særlige variant af den muterede virus. Frygten har et navn, 'cluster 5', og flere mennesker har allerede været smittet med varianten i Nordjylland.

Det har ført til en regulær nedlukning af flere områder af Nordjylland, så smitten ikke løber løbsk.

I første omgang troede Statens Serum Institut også, smitten var konstateret hos en enkelt person i Midtsjælland, men det viste sig siden at være en fejl. Den var altså ikke vandret fra Jylland til andre dele af landet endnu, men Statens Serum Institut fastholdt alvoren.

Trussel mod vaccinen

Ifølge instituttet er varianten ikke mere farlig for mennesker end den coronavirus, vi kender i forvejen.

Men hvis den for alvor spreder sig i Danmark eller internationalt, kan det få "alvorlige konsekvenser" for de vacciner mod covid-19, vi alle går og venter og håber på, så vi igen kan kramme, synge og feste sammen uden at være hver for sig eller frygte for vores nærmeste.

Konkret frygter Statens Serum Institut, at vaccinen ikke bliver lige så effektiv, hvis den muterede variant får fodfæste. Eller i værste fald, at Danmark bliver arnested for en ny variant af coronavirus ligesom byen Wuhan i Kina.

- Den bedste måde at komme denne variant til livs er generelt at bremse smittespredningen, lød vurderingen fra Statens Serum Institut.

Det fik i sidste uge regeringen til at reagere.

Statsminister Mette Frederiksens (S) ansigt var lagt i tunge folder på pressemødet. Hun vidste, at hun med sine ord ville påvirke mange menneskers liv.

Hun vidste også, at pressemødet ville være startskuddet til en omfattende aflivning af flere millioner dyr. Og at hun med sine ord ville fjerne eksistensgrundlaget for en hel branche.

- Den danske minkbestand skal aflives, fastslog hun.

Regeringen vil aflive alle danske mink. Video: Sebastian Goos

- Minkbranchen er lukket i minimum en årrække, supplerede fødevareminister Mogens Jensen (S) i en udtalelse.

Man kan ikke forholde sig til sådan en besked. Man kan kun synes, det er grotesk

Jan Obitsø, minkavler

- Worst case-scenariet er, at vi har en pandemi, som starter forfra med udgangspunkt i Danmark, lød det fra Kåre Mølbak, direktør i Statens Serum Institut.

Alvoren var udtalt.

Vred pelsavler kalder statsministeren "diktator"

Men hvis nogen skulle være i tvivl, så er det et kæmpe skridt at lukke en hel branche ned, der i 2018/2019 omsatte for 5,2 milliarder kroner.

Også så stort et skridt, at nyheden rejste fra lille Danmark til overskrifter på toneangivende medier som BBC, The Guardian, CNN og The New York Times.

Danmark er nemlig verdens største producent af minkskind på grund af vores kølige somre og milde vintre. Sådan lyder det fra Landbrug & Fødevarer, som anslår, at der produceres i omegnen af 12-13 millioner minkskind årligt i Danmark.

Beslutningen fra regeringen er blevet mødt med vrede i pelsavlerbranchen, hvor medarbejderne typisk har arbejdet med mink i mange år.

Udmeldingen fra regeringen møder ikke stor forståelse fra minkavler Jens Jørgen Madsen. Video: Morten Hansted

Jens Jørgen Madsen er også kendt i branchen som "Mr. Mink", fordi han er en af Danmarks største minkavlere. Forløbet har ikke bare gjort ham ked af det, men også vred:

- Jeg synes, at hun er en rød diktator, sagde han til TV 2, da han blev spurgt ind til statsminister Mette Frederiksens (S) indgreb over for branchen.

Chokket har været lige så stort hos andre minkavlere.

De skal eddermaneme dø på en ordentlig måde. Den var pivlevende, og man kunne høre, at den skreg.

Flemming Olesen, medarbejder på minkfarm

Familien Obitsø har avlet mink i 38 år fordelt over to generationer. På deres farm skulle 45.000 mink aflives.

- Man kan ikke forholde sig til sådan en besked. Man kan kun synes, det er grotesk, lød det fra Jan Obitsø til TV Midtvest.

Lange massegrave er klar. Ved gravene ses også den kalk, der skal hældes over de døde mink. Billederne her er fra Sognstrupvej 19 i Nørre Felding syd for Holstebro.

Omfattende aflivninger skaber problemer

Det er mange, mange mink, der skal aflives. Ifølge Rigspolitiet er det omtrent 15 millioner dyr i alt.

Og en ting er at aflive de mange mink.

Noget andet er at skaffe sig af med de store bunker af døde dyr efterfølgende.

Det er heller ikke et kønt syn at dræbe dyr, og noget tyder også på, at det går for hurtigt nogle steder.

I forbindelse med aflivningen af mink har en medarbejder filmet denne video. Video: Flemming Olesen

På en minkfarm i Hjørring Kommune rettede medarbejder Flemming Olesen for nyligt sit mobilkamera mod aflivningen af en af de godt 32.000 mink på farmen.

På de optagelser, han lavede, ser man en mink, der ligger og spjætter i en aflivningskasse, selvom den burde være død. Den ligger klemt sammen blandt andre døde mink.

- Godt nok skal de dø, men de skal eddermaneme dø på en ordentlig måde. Den var pivlevende, og man kunne høre, at den skreg, sagde Flemming Olesen til TV 2 Nord.

Hans video er blevet spredt vidt og bredt på sociale medier.

Hos Fødevarestyrelsen, der har ansvaret for aflivningerne af minkene, lægger man ikke skjul på, at videoen ser barsk ud.

Men der var tale om en teknisk fejl, siger Flemming Kure Marker, der er veterinærchef i VeterinærNord i Fødevarestyrelsen.

Han er tryg ved, at aflivningen generelt sker på forsvarlig vis i forhold til dyrevelfærden:

- Ja, det er jeg. Det er nogle minkfangere, som er hyret ind, og som er fra samme firma, som minkfarme selv bruger, når de skal hyre folk ind. Så det er jeg, og de gør et rigtig stort stykke arbejde, lød det fra Flemming Kure Marker til TV 2 Nord.

Videoen har fået Dyrenes Beskyttelse til at politianmelde Fødevarestyrelsen.

Levende mink til afbrænding

Efterfølgende har virksomheden Daka, der står for afhentningen af de døde mink, bekræftet, at den pågældende episode ikke er den eneste gang, en aflivning er gået galt.

- Vi har i flere tilfælde observeret levende mink, der er blevet sendt til afbrænding, oplyser marketings- og PR-ansvarlig ved Daka Søren Mohr Jensen til TV 2 Nord.

Der er også blevet aflivet så mange mink, at forbrændingsanlæggene har haft svært ved at følge med.

Det betyder nu, at man vil begrave mange af de døde mink under jorden på Forsvarets arealer, blandt andet i Karup i Jylland. På billeder fra Karup kan man se en gravko læsset med døde mink, der skal læsses af i gravene.

Også billeder af døde mink, der blev tabt fra ladet af en lastvogn, har fyldt i medierne.

Her var en lastbil på vej til et forbrændingsanlæg i Randers, da der blev tabt et større antal kadavere på motorvejen på strækningen fra Haverslev til Randers Syd.

Chaufføren blev efterfølgende lokaliseret ved forbrændingsanlægget. Han blev sigtet for ikke at have sikret læsset ordentligt.

Lovgivningen var ikke på plads

Et helt andet sted i Danmark lod det i weekenden til, at regeringen ikke havde sikret læsset ordentligt i forhold til aflivningen af mink.

I hvert fald har det ifølge flere oppositionspartier vist sig, at regeringen slet ikke har lovhjemmel til at beordre, at alle landets minkavlere skal slå dyrene ihjel.

Det har blandt andre fået Liberal Alliance og Nye Borgerlige til at kritisere regeringen for at handle på et grundlag, der ikke eksisterer:

I et skriftligt svar til TV 2 lød begrundelsen sådan her fra fødevareminister Mogens Jensen (S):

- Regeringen har besluttet, at det hastede, situationens alvor taget i betragtning. Derfor har man vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud.

Intern uro i Venstre efter udmelding fra formanden

Også i det store oppositionsparti Venstre har der været palaver om forløbet med aflivningen af de mange mink.

Først skrev formand Jakob Ellemann-Jensen (V) en mail til folketingsgruppen søndag aften klokken 21:30, hvor han ikke så nogen grund til ikke at stole på sundhedsmyndighedernes vurdering:

- Beslutningen om at lukke minkproduktionen er ene og alene truffet af regeringen. Ud fra de oplysninger, vi har modtaget, har vi ikke grund til at betvivle den, står der i mailen, som TV 2 er i besiddelse af.

Men mandag morgen var tonen en anden, da Jakob Ellemann-Jensen på TV 2 NEWS slog fast, at han ikke kunne støtte regeringens udmelding om at aflive alle danske mink.

Formanden for Danske Minkavlere er rystet over den politiske håndtering af sagen:

- Minkavlere landet over har fundet sig i en helt vanvittig behandling og usikker håndtering gennem den seneste måneds tid, og så kommer det her nu oveni. Hvad kan man snart regne med, er der slet ikke styr på noget som helst?, siger han i en pressemeddelelse, hvor han opfordrer til at fortsætte aflivningen, da det "i sidste ende alligevel vil resultere i en lukning af hele erhvervet".

Ifølge planen vil regeringen fremsætte et lovforslag tirsdag, hvor man vil give myndighederne adgang til landets minkfarme.