Samfund

- Han synger om, at livets skjorte blev for kort. Og det blev den jo også for 'Bonden'

Michael Bundesen var en mester i at blande humor og alvor, fortæller flere af den nu afdøde Shu-bi-dua-forsangers venner.

Michael Bundesen, en af sværvægterne i dansk musik, er død, 71 år gammel.

Og Shu-bi-dua-forsangeren var på mange måder ligesom de sange, der er blevet en del af både kulturkanonen, mange danskeres pladesamlinger og soundtracket til flere generationers opvækst.

Det fortæller hans ven, journalisten Erik Stephensen:

- Han var en mand, der tog sig selv alvorligt, men aldrig højtideligt, siger han.

Kombinationen af humor og alvor er også noget af det, der står tilbage hos radioværten Dan Rachlin, når han skal sætte ord på, hvem Michael Bundesen var.

Dan Rachlin mødte Michael Bundesen i 80erne, og de to fik et tæt venskab - blandt andet boede Dan Rachlin i Michael Bundesens villa i Skovshoved i flere år.

Shu-bi-dua med Michael Bundesen i spidsen i 1979.

Da Shu-bi-dua slog igennem i 70erne, var bandet og Bundesen en befriende og stærk kontrast til musikken fra 60erne, der ifølge Dan Rachlin var præget af "meget lange guitarsoloer og meget selvhøjtidelighed".

- Så kommer der pludselig et band, der synger om fed rock og stærk tobak. Det var vi ikke vant til, så det var i første omgang humoren, der gjorde, at de fik et gennembrud, siger han.

Humoren var en stor del af Michael Bundesen og hans musik - han brugte den til at forny det danske sprog på en facon, der ramte rekordmange danskere. I alt har Shu-bi-dua solgt seks millioner albums.

Michael Bundesen(th) sammen med radiovært Dan Rachlin i 2002.

- Michael var i opposition til alt det, folk var enige om

Men i al selvironien og humoren gemte sig både samfundskritik og smerte, betragtninger om hykleri, liv og død, hvis man lyttede efter, siger Dan Rachlin.

Han fortæller, at 'Den røde tråd' var Michael Bundesens yndlingssang. For her gik det hele op i en højere enhed.

- Han synger om, at livets skjorte blev for kort. Og det blev den jo også for Bonden, siger Dan Rachlin.

Michael Bundesen var en "skøn blanding af at være kunstner, kreativ og useriøs - men samtidig ærekær og stolt lige til det sidste, siger Dan Rachlin.

Michael Bundesens egen person blandede også det seriøse med det sjove, fortæller journalisten Erik Stephensen, der i mange år var venner med Shu-bi-dua-forsangeren. De spillede tennis - "Michael var en god vinder og en dårlig taber" - og diskuterede stort og småt.

En overgang var Michael Bundesen journalist. Her brugte han den samme nysgerrighed, søgen efter retfærdighed og åbenhed, der fyldte i hans musik.

- Michael var i opposition til alt det, folk var enige om. Han stillede spørgsmål til alt og registrerede en hykler, før hykleren selv gjorde det, siger Erik Stephensen.

Værnede om privatlivet

Michael Bundesens stærke retfærdighedsfølelse var funderet i den familie, han værnede så meget om.

- Hans moralske akse var altid baseret på, hvordan børnene så på det, siger Erik Stephensen.

Micahel Bundesen stiftede Shu-bi-dua i 1973, og var forsanger indtil 2011.

Michael Bundesen var et privat familiemenneske. Han voksede op nord for København, og talte med Dan Rachlins ord "pænt Hellerup-dansk". Men da Shu-bi-dua hittede med "Fed Rock", havde forsangeren forandret sin udtale, så den var mere rock'n'roll og mindre nordsjællandsk.

Selv om ordene blev udtalt anderledes, skammede forsangeren sig ikke over sin opvækst, fortæller vennen.

- Michael var ikke flov over en skid, siger Dan Rachlin.

Fire timers daglig genoptræning

Da Michael Bundesen i 2011 blev ramt af to blodpropper, tog det hårdt på ham. Ifølge Dan Rachlin blev Michael Bundesen "fuldstændig slået ud fysisk".

På ganske kort tid forsvandt musikken, koncerterne og publikum, der havde fyldt stort set hele hans liv.

- Hvis man har været vant til at stå på scenen, mærke publikum, tale med dem, få smidt kiks i hovedet som en gimmick, så er det meget svært, når det bliver taget fra en, siger Kaare Sørensen, der har skrevet en biografi om Michael Bundesen.

En kvinde fra publikum er inviteret med på scenen under Shu-bi-duas optræden i Tivoli. 1995.

Men blodpropperne blottede også en stædighed og vedholdehed i Michael Bundesen, der havde et skema med fire timers daglig fysisk genoptræning, fortæller Dan Rachlin.

- Der kunne man godt tænke: "Hvor fanden får du det livsmod fra?" Men han ville gå igen, han ville stå på en scene igen, og sådan var han, siger han.

Ingen fortrydelser

Biografien, Kaare Sørensen skrev, blev bygget på mange snakke i Michael Bundesens køkken over te og chokolade.

Han beskriver Shu-bi-dua-frontmanden som flere ting: Hundeelsker, familiemenneske, detaljeorienteret, ærekær og en enormt produktiv og kreativ mand, der førte sine ideer ud i livet - om det så var at begynde at male eller optræde i voksenbleer på scenen i Tivoli.

Publikum på plænen i Tivoli i 1995.

Kaare Sørensen husker særligt én ting, refleksionerne i køkkenet kredsede om:

- Det gik meget på, at han var tilfreds og ikke havde fortrydelser over, hvad der var sket i hans liv. Han havde mange tanker om alt det vidunderlige, han havde oplevet som musiker, som far, som ægtemand - alt det, han var, siger han.