Samfund

Fire råd til at undgå duggede briller - én ting må du ikke gøre

Sæbe og tape kan være brillebrugernes redning, når de skal undgå dug. Men skrappere midler kan risikere at ødelægge brillerne, advarer fagspecialist.

Siden regeringen gjorde mundbind til et krav på en række offentlige områder, er en stor del af danskernes hverdag blevet mere tåget.

Varm ånde på kolde brilleglas giver nemlig garanti for dug, og med de køligere temperaturer bliver det problem kun hyppigere, fortæller Gitte Brink Kristensen, der er klinisk fagspecialist hos optikerkæden Louis Nielsen.

- Den store temperaturforskel gør, at brillerne dugger, når den varme udåndingsluft kommer ud fra mundbindet bag glassene. Og med det køligere vejr tager det længere tid, før brillerne når rumtemperaturen, og duggen forsvinder, siger hun.

Men der findes heldigvis råd for, hvordan man undgår det. Og det handler ikke kun om det åbenlyst irriterende ved ikke at kunne se noget. Ifølge Sundhedsstyrelsen øger det nemlig risikoen for smitte, hvis man ikke kan lade være med at røre ved sine briller.

Flere vælger kontaktlinser

Efter flere brillebærerne har erkendt, at mundbindene er kommet for at blive, har det fået dem til at søge råd hos optikerne.

- Vi får rigtig mange henvendelser ude i butikkerne. Brillebrugere har altid været trætte af, at de dugger - særligt om vinteren. Men lige nu hører vi om mange, der gerne vil have hjælp til, hvordan de kommer duggen til livs, siger Gitte Brink Kristensen.

Det har også betydet, at flere kunder har valgt at skifte over til kontaktlinser. Samme tendens kan man nikke genkendende til i optikerkæderne Profil Optik og Thiele.

Er man ikke klar til at skifte brillerne ud, har TV 2 samlet en række råd til, hvordan man undgår minutterne i blinde, når man træder ind på stationen eller i supermarkedet med både mundbind og briller.

Undgå duggede briller

  1. Find det rigtige mundbind

    Det anbefales, at man finder det mundbind, der passer bedst til ens ansigt og dermed slutter tæt over næse og kinder. For eksempel er der metal i mange engangsmundbind, der hjælper med at slutte tæt om næsen.

  2. Vask brillerne i sæbe

    Ifølge Gitte Brink Kristensen findes der forskellige metoder til at få lagt en slags film på glasset, der holder duggen væk. Hun anbefaler, at man vasker brillerne i helt almindelig mild håndsæbe og lader dem lufttørre eller dupper dem tørre. Bruges der en anden sæbe, er det vigtigt, at den er uden slibemidler.

    Laver man en Google-søgning, bliver det også flere steder foreslået at skabe den såkaldte film med barberskum. Men det anbefaler Gitte Brink Kristensen på det kraftigste, at man lader være med. Skummet kan både ødelægge stellet og den antirefleksbehandling, som mange glas har fået, fortæller hun.

  3. Brug tape

    Det er også en mulighed at bruge kirurgisk tape, der blandt andet forhandles på apoteket.

    På den måde kan man få lukket godt til, så luften ikke kommer ud i toppen af mundbindet. Men det er også en noget mere omstændig løsning, når mundbind ofte bliver taget af og på mange gange i løbet af en dag.

  4. Sprays eller klude

    Der findes både servietter og sprays, der netop er lavet med det formål at undgå duggede briller. Men deres virkning forudsætter, at man har gjort brillen ren inden, fortæller Gitte Brink Kristensen.