Coronavirus

Ekspert overrasket over regeringen: - Lovgivningen er meget klar

Ifølge en lektor i sundhedsret stiller regeringens beslutning minkavlerne i en dårlig situation.

Alle Danmarks minkbesætninger skal slås ned for at forhindre spredning af en mutation af covid-19.

Sådan lød meldingen fra regeringen i sidste uge.

Men regeringen har slet ikke lovhjemmel til at beordre alle landets minkavlere til at slå deres mink ihjel, lyder kritikken fra flere oppositionspartier.

Og det kan ikke komme som en overraskelse for regeringen, mener Kent Kristensen, som er lektor i sundhedsret på Syddansk Universitet.

- Når vi ser på lovgivningen, er den meget klar: Epidemilovgivningen omfatter ikke den her situation. De regler skal vi finde et andet sted, reglerne er gamle og kendte, og vi har brugt dem længe, lyder det fra Kent Kristensen.

- Jeg er meget overrasket over, at de først reagerer på den manglende lovhjemmel nu.

Det her er en skændsel uden lige

Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige

- Et udtryk for magtfuldkommenhed

Blandt andre Liberal Alliance og Nye Borgerlige kritiserer regeringen for at handle på et grundlag, der ikke eksisterer.

- Det her er en skændsel uden lige. Vi har i ugevis bedt om det faglige grundlag for de beslutninger, regeringen træffer, og vi har ikke kunnet få det, siger formand for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, til TV 2.

Også politisk leder for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, kritiserer regeringen for at beordre alle mink aflivet uden at have lovgivningen på plads først.

- Jeg synes, det er meget vidtgående, og det er udtryk for en magtfuldkommenhed, som jeg ikke bryder mig om, siger Alex Vanopslagh.

Et billede på hvad der foregår på Christiansborg

Men det er ikke kun minkene, det handler om.

Det handler også om, at oppositionspartierne er trætte af en regering, som handler på egen hånd uden at tage resten af Folketingets partier med i beslutningerne, fortæller politisk redaktør på TV 2 Troels Mylenberg.

Det er en kritik, som oppositionspartierne flere gange under coronapandemien har rejst mod regeringen.

- Lige nu er især de borgerlige oppositionspartier møgtrætte af ikke at få lov til at være med inde ved bordet og blive hørt, inden regeringen melder beslutninger ud, siger Troels Mylenberg.

Man kan ikke bare beslutte de her ting uden at have lovgrundlaget i orden

Troels Mylenberg, politisk redaktør på TV 2

Ifølge Troels Mylenberg er situationen et billede på, hvad der foregår på Christiansborg lige nu.

- Regeringen udviser enorm handlekraft i forhold til at ramme den her mutation af covid-19. Men det, der ikke virker handlekraftigt, er, at man ikke har sikret sig at have hverken et parlamentarisk grundlag eller en lovhjemmel til at slå minkene ned.

- For nogle lyder det måske, som om det bliver teknisk og juraagtigt. Men det er altså sådan, man agerer i et demokrati. Man kan ikke bare beslutte de her ting uden at have lovgrundlaget i orden, fortæller Troels Mylenberg.

Regel i Folketinget skal vedtages

Regeringens beslutning stiller også minkavlerne i en dårlig situation, siger Kent Kristensen, lektor i sundhedsret på Syddansk Universitet.

For som reglerne er nu, overtager det offentlige reelt de minkfarme, som ligger uden for sikkerhedszonen og som har raske besætninger uden covid-19.

Og når man overtager en ejendom, er det omfattet af reglerne omkring ekspropriation.

- Den regel, man nu skal vedtage i Folketinget, skal man vedtage for at kunne yde de her minkfarmere erstatning, siger Kent Kristensen.

Venstre: Vi støtter ikke en hastelovgivning

Fødevare- og Miljøministeriet har fremsat et lovforslag, der skal hastebehandles tirsdag.

Venstre har imidlertid meldt ud, at de ikke kommer til at lægge mandater til en hastelovgivning.

- Det her kommer under ingen omstændigheder til at blive vedtaget på en eftermiddag, siger partiformand Jakob Ellemann-Jensen til TV 2.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men skriver i et svar til TV 2:

- Det er en alvorlig situation, vi står i. Og regeringen har vurderet, at der i denne alvorlige situation skal handles hurtigt. Regeringen har derfor meldt ud, at alle mink i landet skal aflives af hensyn til folkesundheden. Regeringen har besluttet, at det hastede, situationens alvor taget i betragtning. Derfor har man vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud, skriver ministeren.