Coronavirus

SSI tog fejl: Muteret virus er alligevel ikke fundet på Sjælland

Statens Serum Institut har tidligere oplyst, at en ældre mand på et plejehjem i Midtsjælland var smittet med såkaldt cluster-5 virus. Det er forkert.

Der er sket en fejl i håndteringen af en prøverne, og derfor er smitten med den muterede udgave af coronavirus kun koncentreret i Nordjylland.

- Der kan ske menneskelige fejl, når man arbejder med tusindvis af prøver hver dag, siger Tyra Grove Krause fra Statens Serum Institut (SSI) fredag på et pressemøde.

Onsdag oplyste regeringen og Statens Serum Institut, at der er fundet en muteret udgave af den kendte coronavirus, SARS CoV-2, der kan gøre en mulig vaccine enten ubrugelig eller mindre effektiv.

Oplysning om ældre mand i Midtsjælland var forkert

Den såkaldte cluster 5-virus var fundet på fem minkfarme i Nordjylland og registreret blandt 12 personer. Alle mink i Danmark er blevet beordret aflivet for at stoppe smitten.

SSI har tidligere oplyst, at en af de 12 smittede med cluster 5-virus var en ældre mand på et plejehjem på Midtsjælland. Den oplysning var altså forkert, siger Tyra Grove Krause nu.

- Vi ved på nuværende tidspunkt ikke, hvad der er gået galt, og hvor fejlen er opstået, siger Tyra Grove Krause.

I alt er 200 personer konstateret smittet med muterede varianter af coronavirus i Region Nordjylland, mens 14 andre er smittet uden for Nordjylland.

De fem forskellige varianter af den muterede coronavirus kaldes cluster 1-5, hvoraf cluster 5 er den særligt bekymrende, fordi den i laboratorieforsøg har vist sig mindre følsom over for antistoffer, som er dem, der skal bruges i en vaccine, har Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi, tidligere forklaret.

Ifølge myndighederne er der ikke noget, der tyder på, at der er øget risiko for at blive indlagt eller dø, hvis man bliver smittet med cluster 5-virus. Det har Kåre Mølbak, direktør i SSI, tidligere sagt,

Kåre Mølbak påpeger, at det kan være, at cluster 5 måske slet ikke eksisterer mere.

- Men vi ved det simpelthen ikke. Derfor er det vigtigt, at vi skalerer testene op, sagde Kåre Mølbak.

Selvom der er registreret 12 tilfælde af cluster 5 i Danmark, er der ikke et klart billede af, hvor mange der har været smittet med den nye mutation cluster 5, men det er ved at blive undersøgt, sagde Kåre Mølbak.