Coronavirus

SSI: De 12 smittede ved ikke, de har haft 'cluster 5'

De 12 borgere, der er blevet registreret smittet med 'cluster 5', ved ikke, at de var smittet med den muterede variant af coronavirus.

Onsdag oplyste regeringen og Statens Serum Institut, at der er fundet en muteret udgave af den kendte coronavirus, SARS CoV-2, der kan gøre en mulig vaccine enten ubrugelig eller mindre effektiv.

Den såkaldte cluster 5-virus var fundet på fem minkfarme i Nordjylland og registreret blandt 12 personer. Alle mink i Danmark er blevet beordret aflivet for at stoppe smitten.

Der har indtil nu været tvivl om, hvorvidt de 12 smittede blev gjort bekendt med, at de var smittet med den muterede virus.

Nu oplyser Statens Serum Institut i et skrifteligt svar til TV 2, at det ikke er tilfældet.

- De 12 personer er ikke blevet særligt informeret om den virusvariant, de havde, da vi ikke på daværende tidspunkt havde informationer, der gav anledning til at betragte denne variant som noget særligt, skriver SSI.

Virussen er muteret i fire andre varianter hos mink, oplyser Statens Serum Institut i et notat fra torsdag, og i alt 214 personer er konstateret smittet med de fem varianter.

Statens Serum Institut understreger i notatet, at cluster 5 hverken er farligere end andre variationer af virussen eller mere smitsom.

Restriktioner i store dele af Nordjylland

Fredag trådte de første skærpede restriktioner og opfordringer i kraft i de syv nordjyske kommuner.

Det indebærer en opfordring til ikke at krydse kommunegrænser. Siden vil følge lukning af idrætsliv, restauranter, skoler og offentlig trafik.

Regeringen og sundhedsmyndighederne har opfordret alle borgere i de syv berørte kommuner - cirka 280.000 - til at lade sig teste.