WHO reagerer på mutation af virus i danske mink: - Det er alvorligt
WHO skriver på Twitter, at de følger situationen i Danmark tæt og er i kontakt med de danske myndigheder.
Der er ikke nogen grund til at gå i panik og drage sammenligninger mellem Nordjylland og det kinesiske arnested for coronavirus, Wuhan.
Sådan lyder det fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO's, danske fødevaresikkerhedsekspert, Peter K. Embarek.
- Det er lidt tidligt at kunne se de mulige konsekvenser af sådan et fund. Men det er alligevel alvorligt, siger han til TV 2.
Udtalelsen kommer efter, at regeringen onsdag oplyste, at alle mink i Danmark skal aflives, fordi der er fundet en særlig mutation af coronavirus på flere farme i Danmark.
En muteret virus, der i værste fald kan gøre en kommende vaccine mod covid-19 enten ubrugelig - eller mindre effektiv, lyder advarslen fra sundhedsmyndighederne.
- Ærgerligt – men fornuftigt
Derfor vil regeringen og de danske myndigheder senere torsdag præsentere skærpede restriktioner for syv kommuner i Nordjylland - Læsø, Frederikshavn, Hjørring, Brønderslev, Jammerbugt, Thisted og Vesthimmerland.
Ifølge flere borgmestre vil det betyde restriktioner, der "indsnævrer bevægelsesfriheden”. Det betyder blandt andet, at man så vidt muligt skal blive inden for sin egen kommunegrænse, og at restauranter og cafeer tvangslukkes.
Restriktionerne er endnu ikke endeligt bekræftet, men forventes præsenteret sent torsdag eftermiddag.
Myndighederne vurderer, at 15-17 millioner mink skal aflives, hvilket kan løbe op i 2,3-2,8 milliarder kroner. Peter K. Embarek understreger, at det er vigtigt at undersøge mutationen nærmere, men indtil da er det helt centrale at sikre, at mutationen ikke spreder sig, lyder det.
Og til det er aflivningen af alle danske mink et effektiv middel.
- Det er ærgerligt, men det er fornuftigt, siger han.
Men det er ikke ligesom i Wuhan, hvor virussen menes at have haft sit arnested.
- Det er en helt anden situation. Vi kender virussen, er forberedt og ved, hvordan vi skal håndtere den, siger han.
Skriver det på Twitter
Eksperter mener, at coronavirussen SARS CoV-2 kan spores tilbage til et madmarked i den kinesiske millionby Wuhan, hvor de første tilfælde af sygdommen covid-19 blev konstateret i slutningen af december 2019.
Siden har virussen spredt sig til hele verden og i dag er mere end 48 millioner smittede og flere end 1,2 millioner er døde, mens de har været smittet med virussen, oplyser Johns Hopkins University, der løbende følger antallet af døde, smittede og raskmeldte.
Også WHO's officielle Twitterkanal har torsdag skrevet, at organisationen er i dialog med de danske myndigheder og følger situationen tæt.
Det samme oplyste Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om på pressemødet onsdag.
Ifølge Statens Serum Institut er der konstateret smitte på 207 minkfarme ud af 1139. Særligt hårdt ramt har farme i Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev og Jammerbugt været.
Ifølge instituttet er det ligeledes ”sandsynliggjort, at introduktion af smitte med SARS-CoV-2 til den første minkfarm er sket i forbindelse med smitte fra menneske til mink. Siden er der konstateret smittespredning til lokalsamfund – herunder plejehjem – af en muteret version af virussen.
Miljø- og fødevareministeriet oplyser, at der indføres ”tempo-bonus” på 20 kroner per mink, hvis minkavleren får nedlagt sin besætning inden for ti dage – dog fem dage for besætninger under 7500 dyr.