Mette Frederiksen beskyldes for sololøb og narcissisme

Statsministeren stoler på, at nordjyderne vil overholde de nye restriktioner - samtidig er oppositionen kritisk over for statsministerens ageren i sag

Statsminister Mette Frederiksen (S) er ikke bekymret for, om borgerne i de syv nordjyske kommuner, der fra fredag bliver berørt af en række nye restriktioner, vil overholde dem.

- Man kan godt stole på nordjyder. Det siger jeg selv i alle mulige sammenhænge med den baggrund, jeg selv har, siger Mette Frederiksen til TV 2 NORD efter pressemødet torsdag. Frederiksen er selv nordjyde, født i Aalborg.

Her blev der indført en række restriktioner i de syv kommuner, efter regeringen mandag fik kendskab til, at mink har smittet borgere i Nordjylland med en muteret version af coronavirus. En mutation, der kan svække eller helt ødelægge effekten af den kommende vaccine.

De syv kommuner

Læsø, Frederikshavn, Hjørring, Brønderslev, Jammerbugt, Thisted og Vesthimmerland

Blandt de nye restriktioner er en anbefaling om ikke at forlade den kommune, hvor man bor, med mindre væsentlige og uopsættelige hensyn tilsiger det.

- Vi har selvfølgelig ikke lyst til at sætte betonklodser op for at spærre vejene. Vi regner med, at langt de fleste nordjyder gør alt, hvad de kan for at bidrage til at få smitten ned. Det er en meget kraftig anbefaling om at blive i sin egen kommune, og selvfølgelig regner vi med, at folk overholder det, siger Mette Frederiksen.

Venstre: Regeringen kører sololøb

Men andre politikere er dog mere kritiske i forhold til de nye restriktioner og anklager regeringen for at køre sololøb.

- Der er for mange eksempler på det seneste, hvor regeringen kører solo uden om Folketinget. Det bliver ikke ved med at gå, og derfor er der et arbejde i gang med at forny den epidemilov, der blev vedtaget i al hast tilbage i marts.

- Jeg er med på, at nogle beslutninger skal træffes hurtigt, men der findes bestemt bedre muligheder for at sikre sig, at de normale parlamenteriske spilleregler bliver genindført. Det er der brug for, siger Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen til TV 2.

Lyn-analyse

Det er hende, der er statsminister. Og det er dermed ikke alene hende, der kan tage beslutningerne, men også hende, der i sidste ende sidder med ansvaret.

Jeg tror, Mette Frederiksen er ret bevidst om, at der er en vis risiko i alt, hvad hun gør lige i øjeblikket. Alt kan ramme hende i nakken. Men lige nu handler det for hende om at få løst problemerne.

LA: Storhedsvanvid

Alex Vanopslagh, formand for Liberal Alliance, går endnu længere i sin kritik. Han anklager Mette Frederiksen for storhedsvanvid på baggrund af et Facebook-opslag, hvor hun opfordrer til at vise opbakning til Nordjylland ved at 'like' og dele et billede af hende selv.

- Det er galoperende storhedsvanvid og narcissisme - og mangel på ydmyghed, skriver Alex Vanopslagh på Facebook.

Flere restriktioner

En række andre restriktioner blev også varslet på pressemødet.

Nogle af dem, blandt andet anbefalingen om at blive i sin egen kommune, træder allerede i kraft fredag. Andre restriktioner træder i kraft henholdsvis på lørdag og på mandag.

Kollektiv trafik lukkes

Offentlige og private arbejdspladser i de berørte kommuner opfordres kraftigt til at hjemsende alle ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner. Det gælder fra i morgen.

Restauranter, barer, værtshuse, caféer og andre serveringssteder skal fra lørdag og indtil 3. december lukke for servering til indtagelse på salgsstedet - dog mulighed for take away.

Der lukkes mandag for kollektiv persontrafik med blandt andet bus, tog og færge ind og ud af de berørte kommuner og på tværs af kommunerne, dog ikke for kørsel med skolebusser og lignende.

Derudover sendes alle elever fra 5.-8 klassetrin på de syv kommuners skoler også hjem fra på mandag.