Coronavirus

Eksperter forudser store nedlukninger og fraråder rejser til Nordjylland

Statsminister Mette Frederiksen varslede onsdag aften, at der vil komme restriktioner i Nordjylland.

Alle mink i Danmark skal aflives, fordi der er fundet en særlig mutation af coronavirus på flere farme i Danmark.

Det er de kolde facts, som regeringen præsenterede på et pressemøde onsdag. Særligt hårdt ramt er de farmene i Nordjylland, hvor smitten også er nået ud i samfundet.

Og for at begrænse smitten kan sundhedsmyndighederne ty til nedlukning af dele af samfundet, som vi så i foråret. Det siger tidligere direktør i Statens Serum Institut, Nils Strandberg Pedersen.

- Det kan gå ud over kulturinstitutioner, skoler, idrætsaktiviteter og i det hele taget større forsamlinger, siger han.

Desuden kan det føre til øget krav om brug af mundbind, lyder det.

Professor: - Luk af nord for Limfjorden

Ifølge den tidligere direktør befinder vi os på niveau tre ud af fem, og at myndighederne kan skrue op, hvis det bliver nødvendigt.

Hvis vi kan forsegle området nord for Limfjorden i en periode, indtil alle mink er væk, så er jeg fortrøstningsfuld

Allan Randrup Thomsen, virolog

Og det kan blive nødvendigt, for mutationen kan potentielt true den vaccine, der lige nu ventes med spænding i hele verden.

- Den mutation af virus, der er sket, betyder, at den vaccine, vi udvikler, ikke vil beskytte så godt, som den gør mod den oprindelige virus, siger han.

- Det er et så stort problem, at den muterede virus allerede har spredt sig, at man vil gøre, hvad man kan, for at begrænse smittespredningen. Hvis den spreder sig, så risikerer vi at stå i en situation, hvor den vaccine, der kommer, ikke vil have nogen effekt.

Ifølge Statens Serum Institut er der konstateret smitte på 207 minkfarme ud af 1139. Særligt hårdt ramte har farme i Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev og Jammerbugt været. Og derfor bør vi helt holde op med at rejse til kommuner og byer nord for Limfjorden.

Det siger professor og virolog på Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, til Avisen Danmark.

- Hvis vi kan forsegle området nord for Limfjorden i en periode, indtil alle mink er væk, og vi har fået stoppet smittekæder blandt mennesker, så er jeg fortrøstningsfuld. Men det er klart, at der skal rulles noget ud nu, inden det breder sig mere, siger han.

Ifølge professoren vil alt andet være ”at lade stalddøren stå åben, så hesten kan slippe ud”.

Statsminister varsler nedlukninger

Og noget lignende kan meget vel være på vej.

Onsdag aften skrev statsminister Mette Frederiksen (S) således på Facebook, at myndighederne torsdag vil præsentere restriktioner for de syv kommuner, hvor den muterede virus er udbredt.

Der vil være tale om en nedlukning, der går længere end det, der gælder i resten af landet

Mette Frederiksen, statsminister (S)

Ifølge statsministeren drejer det sig om Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted og Læsø, og tiltagene vil være omsiggribende, lyder det.

- Der vil være tale om en nedlukning, der går længere end det, der gælder i resten af landet, skriver Mette Frederiksen og understreger, at ”dette bliver en hård omgang”.

Borgmester i Frederikshavn, Birgit Hansen (S), siger til nyhedsbureauet Ritzau, at hun venter de nye restriktioner med lige dele angst og spænding, og at hun har fået mange mails og sms-beskeder med folk, der spørger, om hun ved noget.

- Så vi holder vejret og er på den negative måde spændt på, om vi nærmest bliver afskåret. Bliver det muligt at passe vores job og vores uddannelse, siger Birgit Hansen.

De syv borgmestre informeres om de nye restriktioner torsdag formiddag.

Ifølge Statens Serum Institut er det ”sandsynliggjort, at introduktion af smitte med SARS-CoV-2 til den første minkfarm er sket i forbindelse med smitte fra menneske til mink. Siden er der konstateret smittespredning til lokalsamfund – herunder plejehjem – af en muteret version af virussen.

Miljø- og fødevareministeriet oplyser, at der indføres ”tempo-bonus” på 20 kroner per mink, hvis minkavleren får nedlagt sin besætning inden for ti dage – dog fem dage for besætninger under 7500 dyr.

I et svar til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg blev det i sidste uge oplyst, at omkostningerne kan løbe op i 2,3-2,8 milliarder kroner for at få alle godt 15-17 millioner mink i Danmark aflivet. Fødevarestyrelsen håber og forventer, at alle mink er aflivet inden en måned.

Fødevarestyrelsen, som står for aflivningen af de danske mink, forventer at være nået i mål med at aflive de omkring 15 - 17 millioner danske mink i løbet af en måned, siger Flemming Kure Marker.