Der er konstateret 1223 smittede med coronavirus det seneste døgn

De smittede fordeler sig blandt 65.062 prøver.

I løbet af de seneste 24 timer er 1223 danskere konstateret smittet med covid-19, hvilket er det næsthøjeste under pandemien.

Det oplyser Statens Serum Institut.

De smittede fordeler sig blandt 65.062 prøver.

Samtidig er fire døde, mens to er blevet udskrevet fra hospitaler, så der samlet er 182 indlagte. Af dem ligger 24 på intensive afdelinger og af dem er 17 lagt i respirator.

På grund af forsinkelser i indberetningen af data fra Region Midtjylland kan antallet af indlagte være forbundet med en smule usikkerhed, oplyser Statens Serum Institut.

Det medfører en risiko for, at det reelle antal indlagte kan være en anelse højere eller lavere.

Flere testede

Det store antal smittede skal ses i lyset af, at der i dag testes langt flere, end der blev i forĂĄret, da pandemien kom til landet.

Nyhedsbureauet Ritzau har tidligere skrevet, at Statens Serum Institut anslĂĄr, at hvis man havde testet i samme omfang i forĂĄret, ville det dagligt antal smittede dengang have ligget mellem 2000 og 3000 smittede.

Onsdag blev der registreret 936 smittede, mens 54.876 fik taget en prøve. Én blev registreret død.

Hvad er covid-19 og coronavirus?

  • Corona er en familie af virusser, der kan være ĂĄrsag til milde forkølelser, men ogsĂĄ til alvorlige infektioner i luftvejene. De almindelige CoV er globalt udbredte og forekommer hyppigst efterĂĄr og vinter.
  • Der findes nu seks forskellige CoV, som kan smitte mennesker. MERS og SARS er mest sjældne og alvorlige.
  • Den aktuelle virus hedder SARS-CoV-2  (Severe acute respiratorysyndrome coronavirus 2) og havde sit udbrud fra Kina i december 2019. 
  • Verdenssundhedsorganisationen, WHO), meddelte 11. februar 2020, at den sygdom, man fĂĄr af den nye virus, har navnet covid-19 (coronavirus disease 2019).

Samlet har 733 danskere mistet livet, mens de var smittet virussen.

Det højeste antal smittede under pandemien blev registreret 3. november, hvor der blev registreret 1353 smittede.

Restriktioner pĂĄ vej i Nordjylland

Det høje antal smittede kommer dagen efter, at regeringen oplyste, at alle mink i Danmark skal aflives, fordi der er fundet en særlig mutation af coronavirus på flere farme i Danmark.

En muteret virus, der i værste fald kan gøre en kommende vaccine mod covid-19 enten ubrugelig - eller mindre effektiv, lyder advarslen fra sundhedsmyndighederne.

Derfor vil regeringen og de danske myndigheder senere torsdag præsentere skærpede restriktioner for syv kommuner i Nordjylland - Læsø, Frederikshavn, Hjørring, Brønderslev, Jammerbugt, Thisted og Vesthimmerland.

Ifølge flere borgmestre vil det betyde restriktioner, der "indsnævrer bevægelsesfriheden”. Det betyder blandt andet, at man så vidt muligt skal blive inden for sin egen kommunegrænse, og at restauranter og cafeer tvagslukkes

Restriktionerne er endnu ikke endeligt bekræftet, men forventes præsenteret sent torsdag eftermiddag.

Overlæge bekymret

Åse Bengård Andersen, som er ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet, finder det bekymrende, at antallet af smittede stadig stiger.

- Godt nok kan det skyldes, at vi tester mange, og vi ved, at mange smittede er i den unge aldersgruppe, som sjældent bliver så syge, at de må indlægges, men jo flere smittede der går rundt, jo større risiko er der for, at svækkede og ældre møder dem og dernæst havner herinde på hospitalet, siger hun.

Det er 65.062 prøver, der ligger til grund for dagens opgørelse. Af dem er 17.788 testet for første gang. Torsdag i sidste uge trådte et krav i kraft om øget brug af mundbind i det offentlige rum. Nu skal man være iført mundbind eller visir, når man eksempelvis køber ind. Men effekten er ikke tydelig endnu, siger Åse Bengård Andersen.

- Vi håber, at vi står et sted, hvor vi kan inddæmme det, og at vores tiltag er tilstrækkelige, men vi kan ikke med stor overbevisning sige, at vi er i mål endnu. - Så det er vigtigt at holde fast i de tiltag, der er iværksat, for vi har ikke set en helt overbevisende effekt endnu, lyder det.

Formand for Lungeforeningen: Stabilt tal

Torben Mogensen, formand for Lungeforeningen, kalder tallet for antallet af smittede højt.

- Jeg synes selvfølgelig det er et højt tal. Men jeg er tryg ved at det har stabiliseret sig. Men tallet er lige i overkanten i forhold til vores medlemmer, siger Torben Mogensen.

Men meldingen om at corona-virus har muteret i mink i Nordjylland, og at en eventuelt kommende vaccine dermed kan vise sig at virke dårligere eller være virkningsløs, er bekymrende.

- Vores medlemmer venter pĂĄ den her vaccine. Og hvis det viser sig, at virus har muteret og at vaccinen dermed mĂĄske ikke virker i forhold til den muterede version, er det bekymrende, siger Torben Mogensen.