Alle opfordres til coronatest i minkberørte kommuner

Myndigheder indfører massiv testindsats i Nordjylland for at inddæmme coronasmitte, oplyser statsministeren.

Alle borgere i de syv nordjyske kommuner berørt af coronasmitte fra mink opfordres kraftigt til at blive coronatestet.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde torsdag.

Ifølge Mette Frederiksen vil myndighederne foretage en massiv testindsats i de syv kommuner.

- Der vil følge lokale udmeldinger om, hvornår og hvordan test bliver gennemført, siger hun.

Det drejer sig om testning af mere end 280.000 borgere i kommunerne Jammerbugt, Vesthimmerland, Læsø, Frederikshavn, Hjørring, Thisted og Brønderslev.

Direktøren for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, kommer med en opfordring til de mange tusinde borgere.

- Lyt til myndighedernes anbefalinger i de lokale medier. Vi ønsker at få rigtig mange testet i de syv kommuner, så vi hurtigt kan finde og få brudt smittekæderne, siger han på pressemødet.

Han påpeger, at man kan ønske at teste specifikke grupper først.

- Vi skal teste så mange, og når vi har den kapacitet, vi har, så kan vi blive nødt til at prioritere, siger Søren Brostrøm.

Massetestningen er en del af smitteinddæmning i de syv kommuner som følge af en coronavirus-mutation, som har smittet fra mink til mennesker.

De nye tiltag og restriktioner i kommunerne er blandt andet, at elever i grundskolen hjemsendes, borgere opfordres til at blive i egen kommune og nedlukning af den kollektive trafik på tværs af kommunerne.

12 personer har fået konstateret smitte med den muterede coronavirus. Ét af de tilfælde er fundet på Midtsjælland. Det forlyder ikke, hvordan smitten er kommet fra Nordjylland til Midtsjælland.

Mutationen af virusset kan medvirke, at en fremtidig vaccine mod corona ikke vil beskytte optimalt, fordi vaccinen ikke er udviklet til mutationen.