Coronavirus

Ældre mand på Midtsjælland smittet med muteret coronavirus

Myndighederne ved ikke, hvordan personen blev smittet med den muterede udgave af coronavirussen.

Det fremgik tidligere af denne artikel, at en person på Midtsjælland var blevet smittet med en muteret coronavirus, cluster-5. Men på et pressemøde 6. november sagde Statens Serum Institut, at de havde taget fejl. Artiklen her er derfor ikke aktuel længere.

En person på Midtsjælland har været smittet med den nye muterede coronavirus, siger Magnus Heunicke på et pressemøde torsdag.

I alt 12 personer er konstateret smittet. De 11 er i Nordjylland.

Personen, der er blevet smittet på Midtsjælland, er en ældre mand, som bor på et plejehjem.

Hvordan manden er blevet smittet, ved direktør i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, ikke.

- Det er en gåde for os, hvordan personen er blevet smittet, siger han og tilføjer:

– Måske finder vi aldrig ud af det.

Muteret virus findes måske ikke længere

Den nye muterede udgave af coronavirus bliver kaldt "cluster 5", og ifølge myndighederne er der ikke noget, der tyder på, at der er øget risiko for at blive indlagt eller dø, hvis man bliver smittet. Det siger Kåre Mølbak.

Kåre Mølbak påpeger, at det kan være, at cluster 5 måske slet ikke eksisterer mere.

- Men vi ved det simpelthen ikke. Derfor er det vigtigt, at vi skalerer testene op, siger Kåre Mølbak.

Selvom der er registreret 12 tilfælde af cluster 5 i Danmark, er der ikke et klart billede af, hvor mange der har været smittet med den nye mutation cluster 5, men det er ved at blive undersøgt, fortæller Kåre Mølbak.

Modstandsdygtig over for antistoffer

Når myndighederne alligevel er bekymret, til trods for de ikke har registreret et tilfælde siden september, og den ikke er mere farlig end den "almindelige" coronavirus, er det fordi cluster 5 er mere modstandsdygtig over for antistoffer. Det siger Kåre Mølbak.

- Det har vi kunnet se i otte ud af ni patientprøver. Det betyder, at man har en større risiko for at kunne blive smittet igen. Samt at vi ikke har mulighed for at forebygge yderligere smitte med den vaccine, vi alle se frem til, siger Kåre Mølbak.