Dansk coronamutation - alle mink skal aflives

Der er fundet en særlig coronamutation i danske mink. Det kan potentielt være en alvorlig trussel mod folkesundheden i hele verden.

Regeringen vil aflive alle mink i Danmark.

Det sker, fordi der er sket en mutation blandt danske mink, som kan bringe effekten af en fremtidig coronavaccine i fare.

Frygten er, at det kan skade effekten af en kommende vaccine, hvis den danske mutation får lov at sprede sig.

- Virus er muteret i mink, og den muterede virus har spredt sig til mennesker. Hvad værre er – og det er meget alvorligt – så har Statens Serum Institut i laboratoriet fundet fem eksempler på virus i minkfarme og 12 eksempler på virus hos mennesker, der udviser nedsat følsomhed for antistoffer, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet om sagen kort efter klokken 16. Hun fortsætter:

- Med andre ord: Den muterede virus via mink kan indebære den risiko, at den kommende vaccine ikke kommer til at virke, som den skal.

I værste fald kan mutationen blive spredt til andre lande og dermed besværliggøre håndteringen af coronakrisen i hele verden, advarer statsministeren. Det skal tages "ekstremt alvorligt", lyder det.

- Vurderingen fra Statens Serum Institut er klar: En fortsat minkavle under pandemien indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge covid-19 ved vacciner, sagde statsminister Mette Frederiksen.

Milliardeksport

Ifølge Fødevarestyrelsen er der 1139 minkavlere i Danmark.

På de 207 af dem har der været coronasmitte, oplyser Fødevarestyrelsen. 67 minkfarme har fået aflivet deres besætning.

Minkfarmene er primært placeret i Nord- og Vestjylland, og de tre kommuner, der er hårdest ramt, er:

  • Hjørring: 41 minkfarme med coronavirus ud af 60
  • Jammerbugt: 39 minkfarme med coronavirus ud af 72
  • Frederikshavn: 36 minkfarme med coronavirus ud af 49

I et svar til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg blev det i sidste uge oplyst, at omkostningerne kan løbe op i et milliardbeløb, hvis alle danske mink skal aflives:

- Det estimeres på baggrund af data for antal smittede besætninger pr. 21. oktober 2020, at såfremt alle danske minkbesætninger (ca. 1.100) aflives som led i smittebekæmpelse, vil det koste staten 2,3-2,8 mia. kr. i umiddelbare erstatninger til besætningerne for dyr og driftstab, skrev ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling, Mogens Jensen (S), i folketingssvaret.

På pressemødet sagde rigspolitichef Thorkild Fogde, at der i dag er cirka 15-17 millioner mink i Danmark.

Aflivningen af de samlede bestand vil betyde, at minkavlen reelt er lukket ned som erhverv i minimum en årrække. Der indføres dog ikke et egentligt forbud mod minkavl i Danmark, lød det fra Mogens Jensen.

Sidste år løb den samlede danske minkeksport op i knap fem milliarder kroner. Til trods for at eksporten lå på sit laveste niveau i ti år, udgjorde minkeksporten, hvad der svarer til 0,7 procent af den samlede danske eksport.

Af den grund kaldte Danske Banks cheføkonom Las Olsen minkproduktion i Danmark for et ”ikke uvæsentlig” erhverv tidligere på efteråret.