Ny statslig taskforce skal nedkæmpe smitten på Vestegnen

Det kan blive nødvendigt med yderligere coronarestriktioner i vestegnskommunerne, siger Magnus Heunicke.

Staten opretter en ny taskforce på Københavns Vestegn som følge af den stigende smitte med coronavirus. Taskforcen skal blandt andet vurdere, om der er behov for at indføre yderligere lokale restriktioner.

Det oplyste sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på mandagens pressemøde efter at have holdt krisemøde med Vestegnens borgmestre.

- Smitten skal nedkæmpes nu. Det er alle enige om. Derfor gør vi nu en ekstraordinær indsats, sagde Magnus Heunicke.

Vestegnen er det område i Danmark, hvor smitten spreder sig hurtigst lige nu, og ni ud af landets ti hårdest ramte kommuner ligger på den københavnske vestegn. De ni kommuner er Albertslund, Høje-Taastrup, Ishøj, Vallensbæk, Hvidovre, Ballerup, Brøndby, Gladsaxe og Rødovre.

De seneste syv dage har der været 7140 bekræftede smittetilfælde i Danmark. De ni kommuner på vestegnen står for 1060 af tilfældene.

Lokalt udgangsforbud?

Formålet med den nye taskforce er at koordinere lokale og statslige indsatser samt vurdere, om der er behov for yderligere restriktioner.

Netop yderligere restriktioner ville Magnus Heunicke på ingen måde afvise, at der bliver behov for i den nærmeste fremtid.

- Det bliver taskforcens opgave at vurdere, hvad der er behov for, men jeg afviser ingeting, og vi vil følge deres anbefalinger, sagde han på pressemødet.

De fremmødte journalister var meget interesseret i at høre, hvad yderligere restriktioner indebærer, og om der eventuelt kan blive tale om lokale udgangsforbud.

Magnus Heunicke forklarede, at det ikke er på tegnebrættet på nuværende tidspunkt, men at ingen værktøjer er utænkelige.

Han understregede dog, at hvis det bliver aktuelt med udgangsforbud, vil det ikke blive indført fra den ene dag til den anden.

Et længe ventet samarbejde

Den nye taskforce bliver et samarbejde mellem kommunerne og staten. Ifølge Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (S), er det er en håndsrækning fra staten, som borgmestrene i vestegnskommunerne har efterspurgt længe.

- Kommunerne har ikke kunnet klare det her alene, vi har brug for hjælp fra staten. Det får vi så nu, og det er glædeligt, sagde Ole Bjørstorp på pressemødet.

Han kunne ikke komme med konkrete eksempler på, hvordan taskforcen vil gøre en forskel, fordi han endnu ikke kender udformningen af taskforcens arbejde.

Opspore, teste og isolere

Udover at oprette en taskforce, skal der sættes yderligere ind på allerede velkendte områder. Det gælder opsporing, testning og isolation, fortalte Magnus Heunicke.

Særligt isolation kan være en udfordring på vestegnen, fordi mange bor meget tæt.

- Det kan være rigtig svært at isolere sig, hvis man bor i en lille toværelses lejlighed. Derfor skal vi være bedre til at udnytte de isolationsfaciliteter, der er tilgængelige, sagde Magnus Heunicke.

Det er blandt andet en række hoteller og vandrehjem, der kan tages i brug, når folk skal isoleres.