USA VALG

Hvordan bliver Danmark påvirket, hvis Biden eller Trump vinder?

Særligt på ét område vil danskerne kunne mærke en forskel på, om det er Donald Trump eller Joe Biden, som bliver præsident.

Fire år er gået, og amerikanerne skal tirsdag beslutte, hvem der skal lede landet de næste fire år.

Som verdens i særklasse største økonomi vil det få enorm betydning, hvem der sidder i Det Hvide Hus - også i Danmark.

Det forklarer Kasper Grotle Rasmussen, der er lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, til TV 2.

- På en række punkter vil vi se en kontinuitet af den allerede førte politik. Uanset hvem, der vinder valget, skal Danmark og resten af EU forberede sig på, at USA ikke klarer alle problemerne for os i fremtiden, siger han.

De tider er forbi. Men betragter man 'verdens vigtigste præsidentvalg' med danske briller, så er der alligevel nogle forskelle på, hvor der bliver USA's nye leder.

Kasper Grotle Rasmussen forklarer:

UDENRIGS- OG SIKKERHEDSPOLITIK

De seneste fire år: Den amerikanske ambassade er rykket til Jerusalem. Tusindvis af amerikanske soldater er kaldt hjem fra både Irak, Syrien, Afghanistan og Tyskland, og der lagt et pres på resten af NATO-landende om at betale mere.

Donald Trump

Republikanernes præsidentkandidat

Man kan tale om, at USA har fået to udenrigspolitikker de seneste fire år. På den ene side er der præsident Trumps retoriske udenrigspolitik, der er venlig over for Rusland og hård over for en række andre lande – blandt andet de fleste i EU. På den anden side er der den udførende del af udenrigsområdet, som sanktionerer Rusland og behandler EU fint.

Hvis præsident Trump får fire år mere i Det Hvide Hus, vil han se det som en verificering af den attitude og tone, han har anlagt gennem sin præsidentperiode. Vi kan forvente, at det vil fortsætte med mere af det samme, og vi kan forvente, at muldvarpeskindet skal op af lommen, når det kommer til NATO-samarbejdet.

Det kan være forvirrende, men der er ingen grund til at frygte, at amerikanerne ikke vil komme Danmark til undsætning, hvis det blev nødvendigt.

Joe Biden

Demokraternes præsidentkandidat

Vinder Joe Biden valget vil der ske en markant ændring i tonen over for omverdenen. Hans diplomatiske tilgang vil med stor sandsynlighed være væsentligt anderledes, og det er noget, som en række af verdens ledere nok vil byde velkommen.

Men selvom Biden vil sige tingene på en anden måde, så har tiderne ændret sig, og amerikansk udenrigspolitik har også betydning indad i USA. Det kan blive nødvendigt for demokraternes præsident at tale til de hvide arbejderklassevælgere, som synes, at europæerne har lukreret på USA’s beskyttelse, og derfor vil der fortsat være et krav til EU – og dermed også Danmark - om, at det militære bidrag på to procent af BNP skal betales.

Uanset hvem, der vinder tirsdagens valg, kommer vi næppe til at se en videreførelse af de amerikanske interventioner og invasioner i Mellemøsten.

HANDELSPOLITIK

De seneste fire år: Donald Trump har både forhandlet nye handelsaftaler med EU og Kina, ligesom han har startet handelskrige med begge parter. Der er dog stor forskel på den retorik, som ofte bliver fremført, og så de ting, der rent faktisk sker bagved.

Donald Trump

Republikanernes præsidentkandidat

Præsident Trump vil se det som en accept af kursen, som han satte allerede i valgkampen i 2016, og han vil fortsætte med forstærket styrke.

Han har givet klart udtryk for, at der virkelig kommer til at ske noget på det handelspolitiske område, hvis han vinder valget. Så vi kan forvente at blive en del af en ny europæisk handelskrig, hvor der kommer straftold på en række forbrugsvarer. Ligeledes er der ikke stor sandsynlighed for, at hverken Trump eller Biden forsøger sig med en ny transatlantisk handelsaftale, den såkaldte TTIP. Det er det politiske klima simpelthen ikke til.

Det er klart, at toldafgifter kan få indflydelse på dansk økonomi, men vores store eksport af medicin til USA vil nok blive ramt i mindre grad.

Joe Biden

Demokraternes præsidentkandidat

Hvis de sidder inde i Dansk Erhverv eller Dansk Industri og håber på, at Joe Biden i Det Hvide Hus vil gøre internationale handelsaftaler til en leg, så kommer de nok til at blive skuffede.

Allerede nu argumenterer Biden på kampagnesporet for en handelspolitik, der har en protektionisme, som er mindst lige så vidtgående som Trumps, så det er meget svært at se, at Biden skulle opgive de amerikanske krav til handelspartnere.

Der kommer næppe nogen stor handelspolitisk forløsning med Biden i spidsen, men vi kommer heller ikke til at se den samme slingre kurs, som vi har set med Trump.

KLIMAPOLITIK

De seneste fire år: USA har trukket sig fra den store klimaaftale, der blev indgået i Paris i 2015, hvor 196 lande forpligtede sig til at begrænse den globale opvarmning. Og lige præcis klimaområdet er et punkt, hvor det for alvor vil kunne mærkes, at USA har fået en ny leder.

Donald Trump

Republikanernes præsidentkandidat

For Danmark vil det ikke være godt nyt på klimaområdet, hvis Donald Trump vinder valget. Han vil med stor sandsynlighed videreføre den sorte tilgang til den grønne omstilling – både fordi det var de vælgere, som har givet ham magten, men også fordi det er en god måde at genstarte økonomien, som er hårdt ramt af coronakrisen.

Dermed kan vi heller ikke se frem til pludselig at stoppe den globale opvarmning eller skulle eksportere en masse nye vindmøller eller anden grønteknologi til USA.

Joe Biden

Demokraternes præsidentkandidat

Omvendt kan der virkelig ske noget, hvis Joe Biden vælger at investere i klimaløsninger. Særligt hvis Demokraterne får flertal i begge kamre af Kongressen.

Der er ikke nogen ny atomaftale med Iran i sigte, og USA vender nok heller ikke tilbage til Parisaftalen, der jo egentligt heller ikke rigtigt forpligter nogen til noget, men det er sandsynligt, at USA med Joe Biden i spidsen vil prioritere området.

Et amerikansk fokus på grøn energi vil ud over miljøet også kunne skabe et endnu større marked for danske virksomheder, der arbejder med grøn energi.

På nuværende tidspunkt vil Joe Biden dog ikke love, at det skal være slut med fracking eller brug af olie. Det handler om, at han har et valg, der skal vindes – men som verdensborger vil man på dette område kunne se den nok største ændring i forhold til Trumps præsidentperiode.